Ontkalkingsinstallatie: welke kosten moeten worden berekend?

Ontkalkingsinstallatie kosten

Hard water vernietigt veel huishoudelijke apparaten - en verhoogt vaak ook de inspanning die nodig is voor het schoonmaken enorm. Ontkalkingssystemen beloven een oplossing. In ons interview legt de kostencontrole-expert uit welke kosten u kunt verwachten bij de aanschaf en het gebruik van waterontharders.

Vraag: Wat kost een ontharder?

Kostencontrole expert: U kunt dit niet in het algemeen zeggen - het hangt af van de gekozen technologie die in de units wordt gebruikt en natuurlijk van de prestaties van de units.

Voor de meeste apparaten beginnen de kosten bij een paar honderd euro, maar hoogwaardige apparaten met complexe technologie kunnen enkele duizenden euro's kosten.

Er worden verschillende technologieën gebruikt:

 • Filtersystemen
 • Ionenwisselaars
 • Planten met omgekeerde osmose technologie

Eenvoudige filtersystemen verwijderen de kalk niet uit het water, maar alleen kalkbestanddelen die in de vorm van kleine klontjes of kruimels in de waterleiding voorkomen. Hierdoor wordt het kalkgehalte van het water zelf (opgeloste kalk) niet verminderd.

Aan de andere kant zijn dergelijke filters, die meestal in combinatie met een drukregelaar worden aangeboden, ook relatief goedkoop. De prijzen beginnen bij ongeveer 100 EUR.

ionenwisselaars calcium natrium
Ionenwisselaars wisselen calcium uit voor natrium

Een echte "ontkalking" van het water vindt plaats via ionenwisselaarsystemen. Ze onttrekken calciumionen aan het water en wisselen deze uit voor natriumionen. Dit verhoogt ook het natriumgehalte van het drinkwater.

Tijdens het terugspoelen, dat met regelmatige tussenpozen plaatsvindt, worden de calciumionen in de afvoer gespoeld en worden de ionenwisselaars met natrium uit het toegevoegde ionenwisselzout opgeladen.

Ionenwisselaars behoren tot de meest gebruikte weekmakers. Hun kosten beginnen bij ongeveer 400 EUR, maar afhankelijk van de grootte en het ontwerp kunnen ze meer dan 1.000 EUR kosten.

Planten op basis van omgekeerde osmose filteren bijna alle opgeloste componenten uit het water, inclusief kalk. Bij een spoelproces worden de gefilterde componenten in de afvoer gespoeld, wat meestal veel drinkwater vereist (tot een verhouding van zuiver water : spoelwater van 1:10). Dit kan ook de waterkosten aanzienlijk verhogen.

In de meeste gevallen liggen de aanschafkosten voor apparaten voor het hele huis tussen de 1.000 EUR en 2.000 EUR, en voor zeer hoogwaardige en krachtige apparaten kan dit oplopen tot 5.000 EUR.

Voor alle systemen moet men natuurlijk ook rekening houden met de exploitatiekosten:

 • Energieverbruik
 • Kosten voor zout in ionenwisselaars
 • regelmatige kosten voor onderhoud en inspectie
 • Kosten voor spoelwater voor terugspoelprocessen

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We kopen een ionenwisselaar voor ons huishouden.

WerkPrijs
Aankoopprijs apparaat (tot 16 m³)1.049 EUR
Huishoudelijk waterfilter met drukverminderaar179 EUR
5 x 25 kg speciaal zout59 EUR
Aansluitingsset179 EUR
Montagekosten440 EUR
Totale kosten van aankoop en installatie1.906 EUR Speciale prijs: volledige offerte 1.649 EUR
Elektriciteitsverbruik per jaar15 EUR per jaar
Afvalwaterkosten (spoelen en regenereren) voor 8.400 l/jaar4 EUR per jaar
Zoutkosten per jaar59 EUR per jaar
Onderhoudskosten159 EUR per jaar
Totale bedrijfskosten per jaar237 EUR per jaar

Ons kostenvoorbeeld verwijst naar een enkel, zeer specifiek apparaat met bepaalde prestatiekenmerken. Ook de kosten voor andere apparaten kunnen aanzienlijk variëren.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een waterontharder afhankelijk?

Kostencontrole expert: Dit is zeker iets om te overwegen:

soorten waterontharders kosten
De prijs van een waterontharder hangt af van verschillende factoren
 • welke technologie wordt gebruikt voor het verzachten
 • welke apparaatprestaties worden geleverd
 • van welke fabrikant het apparaat afkomstig is (merkapparaat of apparaat zonder naam)
 • welke apparatuur het apparaat heeft
 • hoe het apparaat wordt bestuurd
 • welke installatiekosten in het specifieke geval worden gemaakt
 • welke bedrijfskosten (elektriciteit, zout, spoelwater, enz.) worden gemaakt
 • welke onderhoudskosten worden gemaakt en met welke tussenpozen

Al deze kostenposten moeten in de totale berekening worden meegenomen, vooral als het gaat om de kosten-batenverhouding.

Vraag: Hoeveel kosten de waterontharders in bedrijf?

Kostencontrole-expert: In het beste geval geven de fabrikanten 0,20 EUR tot 0,40 EUR per dag aan voor de exploitatiekosten, geëxtrapoleerd is dit ongeveer 70 EUR tot 140 EUR per jaar. De werkelijke kosten van veel installaties zullen echter waarschijnlijk aanzienlijk hoger liggen.

Daarbij komen nog de reguliere (jaarlijkse) onderhoudskosten voor het systeem. Zij liggen over het algemeen tussen 100 EUR en 200 EUR.

Dit betekent dat de kosten voor ontharders ook na aankoop nog steeds ongeveer 200 euro per jaar bedragen.

Vraag: Wanneer is het überhaupt de moeite waard om een ontharder te gebruiken?

Kostencontrole expert: In principe moet er überhaupt hard water (14 °dH of hoger) beschikbaar zijn. In watermeldingen komt dit overeen met meer dan 2,5 mmol/l CaO.

Dit punt wordt verrassend vaak genegeerd, uit pure angst dat de wasmachine of de vaatwasser op een gegeven moment zou kunnen stukgaan. Dat doen ze wel - maar niet van kalk, als er zacht tot middelhard water aanwezig is.

U kunt de waterhardheid in uw eigen woonwijk achterhalen door eenvoudigweg te bellen met de verantwoordelijke waterleverancier. Bij hardheidsniveaus onder "hard" of waarden onder 14 °dH ("Duitse hardheid") is het gebruik van dergelijke apparaten praktisch niet de moeite waard, omdat er nauwelijks iets uit te filteren is.

Als er daadwerkelijk hard water aanwezig is, moet u de kosten en risico's inschatten: aan de ene kant zijn er de initiële en lopende bedrijfskosten van het ontkalkingssysteem - aan de andere kant zijn er mogelijke beschadigingen aan de wasmachine, de vaatwasser (indien aanwezig), de boiler en de stromingsverwarmer en aan kleine apparaten zoals een koffiezetapparaat en een waterkoker.

Kleine apparaten, die vaak voor minder dan 20 euro kunnen worden vervangen, rechtvaardigen nauwelijks het gebruik van onthardersystemen die enkele honderden euro's kosten, inclusief de jaarlijkse bedrijfskosten.

ontkalkingssysteem aansluiting
Zelfs met zeer hard water is de aanschaf van een ontkalkingssysteem wiskundig gezien meestal niet de moeite waard.

Er zijn geen gezondheidsrisico's verbonden aan kalkhoudend water - integendeel: met tabletten en voedingssupplementen wordt vaak gezorgd voor een voldoende toevoer van calcium naar het lichaam.

De vraag is of de totale kosten van de installatie lager zijn dan de eventuele reparatie- en vervangingskosten van de apparaten in huis. Dit moet binnen een bepaalde periode zijn vruchten afwerpen. Vaak niet, zeker niet bij dure systemen. In ons voorbeeld bedragen de acquisitiekosten al bijna EUR 2.000, en bij een exploitatieperiode van tien jaar bedragen de exploitatiekosten ook al bijna EUR 2.400 (zonder apparaatreparatie). Dit betekent dat er in 10 jaar tijd meer dan 4.500 EUR aan kalkschade zou moeten worden geleden om dit te laten renderen.