Zijn waterontharders goed voor het milieu?

Er bestaan nogal wat onduidelijkheden over de duurzaamheid van waterontharders en de impact op het milieu. Op deze pagina zullen we de milieuvriendelijkheid van waterontharders toelichten.

waterontharder milieu

Hoe werkt een waterontharder?

Voordat we naar het milieuvriendelijke aspect kijken, is het van belang om eerst weten hoe een waterontharder werkt. Dit apparaat is in staat ionen te wisselen. Deze ionenwisseling vindt plaats door het leidingwater via een reservoir langs bolletjes hars te leiden. Magnesium ionen en calcium ionen worden middels de ionenwisseling omgezet naar natrium ionen. Kalk zal zich afzetten op de hars, om deze te regenereren is een kleine concentratie zout nodig. Het zoute water wordt afgevoerd via de rioolbuis, daarna zal de harscilinder weer zuiver zijn. Meestal zal de waterontharder deze reinigingscyclus zelfstandig uitvoeren.

Zijn waterontharders milieuvriendelijk?

Er wordt weleens beweerd dat een apparaat om water zachter te maken een negatieve impact heeft op het milieu. Dit is niet het geval, de hoeveelheid zout die via de riolering wordt afgevoerd is minimaal. Daarnaast is zout een een biologisch afbreekbare stof. Bij onthard water is er minder wasmiddel nodig, daarnaast wordt er minder CO² uitgestoten. Studies hebben uitgewezen dat de CO² uitstoot aanzienlijk wordt verlaagd wanneer er een waterontharder aanwezig is. Ook is gebleken dat er minder wasmiddel nodig is om hetzelfde resultaat te behalen. Wanneer je ook nog bedenkt dat water uit flessen niet meer nodig is, kun je concluderen dat waterverzachters zoals deze apparaten geen negatieve impact hebben op het milieu.

Voor een overzicht van de kosten voor een waterontharder en de beste prijzen kun je terecht op deze pagina.

milieuvriendelijkheid gewone waterontharder

Hoe kies je voor een milieuvriendelijke waterontharder?

Uiteraard is niet iedere waterverzachter hetzelfde, zo zijn er modellen die minder stroom verbruiken en op alle fronten duurzamer zijn. De werking bij deze types gaat met druk op de waterleiding en niet op stroom, een bijkomend gevolg is een lager verbruik in spoelwater.

Voordelen van waterontharders

Hier zijn de voornaamste redenen om een waterontharder aan te schaffen:

Minder wasmiddel nodig

Met zacht water kun je een kwart tot een derde van de hoeveelheid wasmiddel besparen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Langere levensduur van apparatuur

Ook apparaten zoals wasmachines kunnen jaren langer meegaan door een waterontharder te gebruiken. Zacht water heeft ook een positieve invloed op textiel.

Lager energieverbruik

Water dat onthard is zal sneller opwarmen, dat leidt tot een reductie in energiekosten. Water zonder kalk heeft een gunstig effect op de warmtewisselaar.

Ook interesse in een waterontharder? Vraag direct meerdere offertes aan van erkende installateurs in de buurt via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina. Hiermee wordt het vergelijk van verschillende merken en modellen zeer eenvoudig.