Installatie waterverzachter

Wanneer je in huis last hebt van kalk, wordt het tijd om een waterontharder te installeren. Het wordt vaak gevraagd of het mogelijk is om zelf een waterverzachter installeeren in huis. Daarbij zijn er nogal wat onduidelijkheden zoals de plaatsing, hoe het werkt met de bypass, hoe de overloop aangesloten moet worden etc. Kun je zelf een waterontkalker installeren, of kun je er beter een erkende installateur voor inschakelen?

waterverzachter installeren

Hoe kun je een waterverzachter installeren?

Zelf een ontharder plaatsen is in principe gelijk aan een installateur het werk uit te laten voeren. Laten we het proces daarom stap voor stap doornemen:

Plaatsing van de waterontharder

Meestal worden waterontharders geïnstalleerd in de badkamer, in de berging of in de kelder. De voornaamste overwegingen zijn:

Het systeem mag niet te dicht bij een warmtebron geplaatst worden.

 • De omgevingstemperatuur mag niet onder het vriespunt komen.
 • Er moet een afvoer aanwezig zijn.
 • De installatie moet waterpas hangen.

Installatie van de bypass

Je hoeft niet te kiezen voor alleen hard water of alleen zacht water, met een bypass kun je de waterverzachter tijdelijk uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Wanneer je liever de tuin besproeit met standaard hard water kun je via een bypass het onbehandelde water door de kraan laten stromen. Een bypass monteren werkt als volgt:

 • De hoofdkraan van de waterleiding moet afgesloten worden, laat al het water uit de leiding lopen met een aftapkraan.
 • In sommige gevallen kan het tussenstuk losgekoppeld worden, het is ook mogelijk dat er een deel uitgeslepen moet worden.
 • Nu kan de bypass bevestigd worden aan de leiding.
 • De waterloop kan weer gesloten worden, alle koppelingen moeten goed vast zitten.
 • Sluit het water weer aan en spoel de leidingen schoon.

Aansluiten van de waterverzachter

Voor deze stap zijn twee flexibele slangen nodig. Als eerste de aanvoerslang die van de bypass naar de waterontkalker gaat. Deze slang zorgt dat het water in de ontkalker kan komen. De retourslang is de tweede flexibele slang, deze loopt van de waterontkalker naar de kranen via de bypass om het zachte water naar de eindbestemming te brengen.

Aansluiten van de afvoer

In een waterontkalker bevindt zich een harscilinder die hard water naar zacht water kan omzetten. De harskorrels in deze cilinder zullen na verloop van tijd verzadigd raken, deze moeten geregenereerd worden. bij regenereren worden de harskorrels gezuiverd en kunnen ze weer gebruikt worden. Hierbij ontstaat afvalwater dat afgevoerd moet worden. Er wordt hiervoor een rioolaansluiting geplaatst. Deze aansluiting wordt gemaakt door de afvoerslang op de waterontkalker aan te sluiten, de afvoer koppeling gaat naar de afvoer richting de riolering. Om te voorkomen dat er een onaangename geur vanuit het riool komt met mogelijk ontplofbare gassen, dient er een sifon geplaatst te worden. Er moet een onderbreking geplaatst worden tussen de afvoerslang en de afvoerbuis die op het riool wordt aangesloten.

Aansluiten van de overloop

De overloopslang moet vervolgens op de afvoer richting de riolering aangesloten worden. Dit vindt plaats door de overloopslang over de knik aan de zijkant van de waterontkalker te schuiven. Iedere waterontkalker is voorzien van een overloopaansluiting. Wanneer er iets niet in orde is waardoor het waterniveau in het zoutvat te hoog wordt, zal het overtollige water worden afgevoerd via deze overloop.

Waterontharder in werking stellen

Het in werking stellen gaat als volgt:

 • De bypass kraan moet geopend worden.
 • De aanvoerkraan moet gesloten worden.
 • De afvoerkraan moet eveneens gesloten worden.

Daarna worden de volgende stappen doorgelopen om de lucht te verwijderen uit de leidingen en het gehele circuit.

 • Er moet een aftapkraan geopend worden.
 • De bypasskraan moet gesloten worden waardoor de druk zal wegvallen.
 • De aanvoerkraan moet geopend worden, daarna moet ook de afvoerkraan langzaam geopend worden.
 • Het waterniveau in de waterontkalker moet tot één centimeter boven het zoutniveau uitgestegen zijn.

Erkende installateur inschakelen

Als je er tegenop ziet om deze klus zelf te klaren, schakel dan een erkend installateur in. Die zorgt dat alle elementen perfect op elkaar afgestemd zijn. Bij onjuiste installatie kan dat problemen opleveren, en extra kosten met zich meebrengen. Om kosten te besparen kun je via de offerte pagina gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van installateurs van waterontharders in de regio.

Prijzen installatie waterverzachter

De meest voorkomende waterontkalkers zijn mechanische waterontharders en elektronische waterontharders. Dit zijn de voornaamste kenmerken per type:

Mechanische waterontharder

 • Er zijn geen kosten voor energie omdat dit systeem werkt op waterdruk.
 • De regeneratie van de harskorrels vindt plaats naar een specifiek volume water of na een vooraf ingestelde periode.
 • De onderhoudskosten zijn minimaal.
 • De prijs begint bij ongeveer 700 euro.

Elektronische waterontharder

 • Dit systeem verbruikt energie en moet op het lichtnet worden aangesloten.
 • Het verbruik is instelbaar en er zijn diverse voorkeuze programma's aanwezig.
 • Het onderhoud is duurder wanneer onderdelen gerepareerd of vervangen moeten worden.
 • De prijs begint bij ongeveer 900 euro.
 • Wat zijn de totale kosten?

  Wanneer je de kosten voor waterverzachter rekent op basis van een huishouden met vier personen en een gemiddeld verbruik van water, moet je rekening houden met duizend tot tweeduizend euro aan kosten. Omdat de prijzen per installateur behoorlijk uiteen kunnen lopen adviseren we om meerdere offertes aan te vragen. Ga naar de offerte pagina en vraag prijzen aan bij erkende installateurs in de regio.

  Besparingen bij installatie door een professional

  Hoewel professionele installatie meer kost dan de waterontkalker en onderdelen zelf aan te schaffen en te installeren, zit de berekening toch wat complexer in elkaar. De losse materialen kunnen al duurder uitpakken dan je zult denken, alleen het apparaat kopen is niet voldoende. Daarnaast worden er bij doe-het-zelf projecten regelmatig fouten gemaakt, wanneer deze opgelost moeten worden door een professional kan dit alsnog voor hoge kosten zorgen. Bij woningen die ouder zijn als tien jaar is er nog een voordeel voor professionele installatie. Dan hoef je maar 6 procent BTW te betalen, bij zelf installeren betaal je het hogere tarief van 21 procent BTW. De totale kosten pakken dus niet altijd in het voordeel uit van zelf de klus klaren. Verken alle mogelijkheden voordat je een keuze maakt.

  Kun je zelf een waterontharder installeren?

  Naast de kosten zijn er nog andere aandachtspunten om in overweging te nemen, we zullen deze hieronder op een rijtje zetten:

  • Bij zelf een waterontharder installeren is het mogelijk dat de leverancier geen garantie zal geven op het apparaat en de werking, bij professionele installatie is het veel eenvoudiger om aanspraak te maken op de garantie.
  • Er zijn tientallen opties voor waterontkalkers die geschikt zijn in uiteenlopende situaties. Een ervaren installateur zal rekening houden met de persoonlijke situatie.
  • Bij een waterontkalker is het uiteraard de bedoeling dat het harde water op de juiste wijze zacht wordt gemaakt. Als het systeem niet goed werkt is er alsnog een risico op kalk in het water met alle gevolgen van dien.
  • Je kunt behoorlijk wat tijd, energie en frustratie besparen door het karwei uit te besteden.
  • Het kan lastig zijn om een vakkundige installateur te vinden die onderhoud verricht aan een waterontharder die niet door een erkend specialist is geplaatst. Daarnaast bieden veel installateurs bij aanschaf een onderhoudscontract aan met gereduceerde kosten en een garantie van optimaal functioneren.

  Online prijzen vergelijken voor waterontharders

  Voorkom problemen en schakel een erkende installateur in voor de plaatsing en het onderhoud van de waterverzachter. Je hoeft daar uiteraard niet teveel voor te betalen, leg meerdere offertes naast elkaar door de informatie in te vullen op onze offerte pagina. Deze vergelijking is gratis en geheel vrijblijvend.Waterverzachter