Soorten zout voor een waterontharder

Een waterontharder kan op termijn geld besparen, toch is het op voorhand een flinke investering. Daarom wil je zuinig omgaan met dit apparaat. Een belangrijk onderdeel bij de werking van een waterverzachter is de harscilinder. Om de harskorrels in deze cilinder optimaal te laten functioneren wordt er zogenaamd ‘regeneratiezout’ gebruikt. Dit is een specifiek type zuiveringszout dat zelf ook zeer zuiver is van samenstelling. Welke soorten zout zijn er verkrijgbaar voor waterontharders en waar bereik je de beste resultaten mee? Op deze pagina vind je het antwoord.

voorbeeld zout waterverzachter

Op zoek naar een waterontharder of onderhoud door een erkend installatiebedrijf? Vraag direct vrijblijvende offertes aan via onze offerte pagina.

Wat doet zout in een waterontharder?

Bij het omzetten van hard water naar zacht water worden magnesium ionen en calcium ionen die samen kalk vormen verwijderd uit het water. Dit gebeurt in de harscilinder waarin zich harskorrels bevinden. Na verloop van tijd zal dit hars zijn kracht verliezen, door de korrels te regenereren met zout presteren ze weer als nieuw. Er zijn verschillende methodes om het regeneratieproces in gang te zetten. Een eenvoudige machine zal na een specifieke tijd dit proces uitvoeren, ongeacht het waterverbruik. Ook zijn er apparaten waarbij de regeneratie op basis van de hoeveelheid verwerkt water plaatsvindt. Moderne types waterontharder hebben een sensor ingebouwd die registreert wanneer het tijd is om dit regeneratieproces in gang te zetten. Bij sommige modellen moet de eigenaar het proces zelf uitvoeren.

Kosten voor regeneratiezout

Er zijn verschillende merken, soorten en vormen van regeneratiezout, de kosten kunnen flink verschillen per type. Van goedkoop naar duur kunnen we deze ranglijst maken:

  • Rotszout
  • Zeezout
  • Ingedampt zout

Voor een zak zout van 25 KG betaal je ongeveer tien euro. Wanneer je een onderhoudsmonteur inschakelt of een onderhoudscontract hebt afgesloten, moet je rekening houden met de kosten voor het regeneratiezout dat deze aannemer hanteert. De prijs kan flink variëren, soms ben je door zelf zout te bestellen een stuk goedkoper uit. Zouttabletten die gemaakt zijn van ingedampt zout zijn van hoge kwaliteit. Als je graag voor een milieuvriendelijk soort zout kiest, kun je het beste kiezen voor regeneratiezout van kaliumchloride. Deze zoutsoort scheidt minder chloor af en is daarmee minder belastend voor het milieu. De prijs ligt wel hoger bij deze tabletten, natriumchloride is goedkoper.

Informeer naar de kosten voor waterontharders en zouten via onze gratis offerte pagina.

Regeneratiezout mogelijkheden

Er zijn drie soorten regeneratiezout met ieder hun eigen onderscheidende kenmerken:

1. Rotszout

Dit is een minerale zoutsoort van natuurlijke herkomst. Het is de goedkoopste optie voor regeneratiezout wat zich openbaart in het gebrek aan zuiverheid. De werking is goed, maar er zal zich eerder aanslag vormen dan bij de andere opties. Je moet daarom de waterontharder wat meer schoonmaken in vergelijking met de andere soorten. De samenstelling bestaat uit 99% natriumchloride.

2. Zeezout

Zeezout is afkomstig uit zeewater dat op natuurlijke wijze verdampt door het warme zonlicht. Daarom wordt deze zoutsoort ook wel zonnezout genoemd. Met 85% natriumchloride is dit een effectief zout dat zuiverder is als rotszout, maar niet zo zuiver als ingedampt zout. Zeezout is te koop in zowel korrelvorm als kristallen.

3. Ingedampt zout

Deze zoutsoort heeft flink wat bewerkingen ondergaan om een optimale zuiverheid te garanderen. Het zout wordt gewonnen in zoutmijnen, het aandeel natriumchloride ligt boven de 99,5% waarmee de werking als regeneratiezout beter is dan de andere opties. Omdat de waterontharder grondig gereinigd wordt zal de levensduur verhoogd worden, en het harde water wordt zeer goed verzacht. De vorm van de tabletten blijft na gebruik intact, zo is er geen risico op een ophoping van zout in de machine

Koopadvies voor regeneratiezout in een waterontharder

De keuze voor het beste regeneratiezout hangt af van het soort waterverzachter dat je bezit. Er zijn volautomatische systemen, halfautomaat en manueel. Kijk in de handleiding voor het aanbevolen type regeneratiezout voor het merk, model en type. Standaard zout gebruiken is in geen enkel geval de juiste oplossing, want regeneratiezout is veel zuiverder en beter voor de machine. Kiezen voor de goedkoopste optie is niet zo verstandig, omdat je zo de levensduur van de waterverzachter zult verkorten. Daarnaast zal er vaker onderhoud nodig zijn aan het apparaat, eventueel door een erkend installateur wat extra kosten met zich meebrengt.

Er zijn erkende leveranciers en installateurs van waterontharders die onderhoudscontracten aanbieden. Informeer direct naar de kosten via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina.

voorbeeld zout waterontharder