Soorten zout voor een waterontharder

Een waterontharder kan op termijn geld besparen, toch is het op voorhand een flinke investering. Daarom wil je zuinig omgaan met dit apparaat. Een belangrijk onderdeel bij de werking van een waterverzachter is de harscilinder. Om de harskorrels in deze cilinder optimaal te laten functioneren wordt er zogenaamd ‘regeneratiezout’ gebruikt. Dit is een specifiek type zuiveringszout dat zelf ook zeer zuiver is van samenstelling. Welke soorten zout zijn er verkrijgbaar voor waterontharders en waar bereik je de beste resultaten mee? Op deze pagina vind je het antwoord.

Beste zout voor waterontharders

Water is niet alleen, nou ja, water! Als je het over water en apparaten hebt, moet je rekening houden met hard en zacht water. Als je niet denkt dat water hard kan zijn, dan zijn we hier om je het tegendeel te vertellen.
In feite kan het zogenaamde harde water degene zijn die verantwoordelijk is voor de watermerken, vlekken of vuilresten die je op je badkuipen en gootstenen zou kunnen hebben. Maar wist u dat hard water ook de levensduur van de apparaten die water gebruiken en van het sanitair in uw huis kan verkorten? Dit komt omdat hard water magnesium en calcium bevat - kortom, het heeft een hoog mineraalgehalte. De aanwezigheid van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben voor industriële omgevingen, zoals koeltorens, verwarmingsketels, enz.
Hoe kom je van het harde water af? Nou - dat doe je niet! In plaats daarvan installeert u een waterontharder voor uw watervoorziening en koopt u er het juiste zout voor. Apparaten uitgerust met het beste zout voor waterontharders zorgen ervoor dat alleen zacht water wordt gebruikt.
Laten we nu eens kijken naar enkele beoordelingen van het zout voor waterontharders, waarna we u alles vertellen wat u moet weten over het zout dat u in uw waterontharder moet doen!

Beoordelingen van het Beste Zout voor Waterontharders

Morton Zout 1501 Schoon Beschermen Systeem Waterontharder

Morton Zout 1501 Schoon Beschermen Systeem Waterontharder

Deze wateronthardingskorrels van Morton hebben een beoordeling van vier sterren, waardoor dit product een van de beste is op het gebied van zout voor waterontharders. Bovendien is dit product de nummer één in de categorie waterontharders. Daarom wil je het misschien eens proberen. Echter, voordat u uw keuze maakt, laten we eens kijken naar de voors en tegens van dit product, want u kunt onmogelijk een beslissing nemen zonder deze informatie te kennen.

Voordelen:

 • 50 pond zak vol met waterontharder zoutpellets.
 • Zeer gemakkelijk en eenvoudig te gebruiken
 • Kan de levensduur van boilers verlengen
 • Verbetert de efficiëntie van apparaten op waterbasis
 • De verpakking wordt geleverd met een open tabblad en een hard handvat, waardoor het makkelijker is om de tas te dragen en er zout uit te gieten.

Nadelen:

 • Sommige klanten vonden het product iets te prijzig.
 • Naar verluidt vonden sommige gebruikers de tas te zwaar en raadden ze een handkar aan voor mensen die lijden aan artritis of zo.

Morton Zout Morton F124700000g Waterontharder Pellets

Morton Zout Morton F124700000g Waterontharder Pellets

Het tweede product op onze lijst komt ook van Morton - dit keer met een iets betere beoordeling, van 4,5 sterren. Deze keer is de tas 10 pond lichter, wat het transport vergemakkelijkt. Het product kan de smaak van water verbeteren en kan ook roestvlekken op wasgoed en apparaten voorkomen.

Voordelen:

 • Het voorkomt roestvlekken op apparaten en wasgoed.
 • Het kan ook voorkomen dat er schaalvergroting optreedt in leidingen en waterverwarmers.
 • De meeste consumenten verklaarden dat ze erg blij zijn met dit product en dat ze geen zin hadden om anderen te proberen.
 • Het wordt geleverd in goed verpakkingsmateriaal.

Nadelen:

 • Zelfs als het tien pond lichter is dan het vorige Morton product, beweren sommige gebruikers nog steeds dat de zak te zwaar is en moeilijk te dragen.
 • Ook hier waren er klanten die beweerden dat de zoutzak iets te duur is.

PRO RUST OUT Waterontharder Reiniger

PRO RUST OUT Waterontharder Reiniger

De Rust Out waterontharder van Pro Products is speciaal ontworpen voor hoog ijzerhoudend water. Bovendien beweert het label dat dit specifieke type zout de prestaties van de waterontharder kan herstellen. Het is gemaakt in de VS en het is in staat om roestvlekken te verwijderen van wastafels, toiletten, douches en badkuipen.

Voordelen:

 • Naar verluidt kan het het harsbed van de waterontharder reinigen van de ijzerophoping.
 • Zeer gemakkelijk te gebruiken.
 • Zoals hierboven vermeld, kan deze reiniger uw waterontharder op het hoogste niveau van effectiviteit en efficiëntie houden.

Nadelen:

 • Het maakt niet direct een verschil - je moet het ongeveer 3 weken gebruiken voor de eerste resultaten en 8 weken voor de beste resultaten.
 • Het product is reactief - dus zorg ervoor waar en hoe je het mengt voordat je het in de waterontharder giet.
 • Het is aan te raden om een stofmasker te gebruiken bij het gieten, omdat je de stofdeeltjes niet wilt inademen.

Morton U26624S Zuivere en natuurlijke wateronthardingskristallen

Morton U26624S Zuivere en natuurlijke wateronthardingskristallen

Het derde Morton product uit onze lijst komt in de vorm van kristallen en, nogmaals, in een zak van 40 pond. Ja, de zakken zijn vrij zwaar, maar gezien het feit dat je elke maand een zak moet gebruiken, is het niet meer dan normaal dat er veel zout in zit. Dit is een volledig natuurlijk product en kan zelfs uw huid en haar een zachter gevoel geven. Bovendien zullen zepen en detergenten beter schuimen met dit soort zout in uw waterontharder.

Voordelen:

 • Minder roestvorming in uw apparatuur op waterbasis.
 • Gemakkelijker was- en vaatwasmachine - want zacht water laat geen harde resten achter.
 • Hoogzuiver natriumchloride.

Nadelen:

 • Sommige gebruikers meldden een vreemde zwavelgeur aan hun water na gebruik van dit product.
 • Iets te duur - vooral omdat het verzenden van zwaardere producten meer kost.

Cargill Salt 7304 Waterontharder Zout

Cargill Salt 7304 Waterontharder Zout

Deze Cargill waterontharder wordt geleverd met een 4-sterren review. Het product is gelabeld als natuurlijke zoutkristallen van de zon en het is polybagged, met een gewicht van 40 pond. Sommige mensen hebben besloten om zonnezoutkristallen te gebruiken omdat ze meestal schoner en efficiënter zijn dan het gebruikelijke steenzout dat de meeste producten bevatten. Het goede aan dit product is dat het geen kanalisatie, mushing of overbrugging nodig heeft. Bovendien kan dit product desgewenst ook worden gebruikt voor de verwerking van gevogelte en vlees.

Voordelen:

 • Efficiënter en naar verluidt schoner dan steenzout
 • Polybagged
 • Geschikt voor het rijpen van augurken en olijven, maar ook voor de kwaliteitsbeoordeling van gevoelige groenten.
 • De verpakking is voorzien van een vochtbescherming.

Nadelen

 • Nogmaals, sommige gebruikers klaagden over de prijs van het product - voornamelijk de verzendkosten.
 • Enkele klanten meldden dat het product niet zo effectief is als bijvoorbeeld Morton's zout. De meerderheid van de mensen vond echter beide zouten goed voor het beoogde gebruik.

Diamant Kristal Waterontharder Zak

Diamant Kristal Waterontharder Zak

Het zout van de Diamantkristal waterontharder wordt bestempeld als een zoutvervanger, omdat het eigenlijk kaliumchloride is. Naar verluidt werkt het in alle soorten waterontharders. Dit specifieke product wordt geleverd met een vijfsterrenclassificatie op Amazon. Het wordt beschouwd als een goed alternatief voor de gebruikelijke natriumchloride - kaliumchloride kan worden gebruikt in het water dat bedoeld is voor planten en dieren. Dankzij dit product zullen de huishoudelijke apparaten geen geel/roestige vlekken meer hebben. Bovendien zullen de leidingen en kleppen niet meer zo vaak verstopt raken als voorheen.

Voordelen:

 • Helpt het wasgoed op te fleuren en te witten
 • Detergenten en zeep zullen beter reinigen na het gieten van dergelijk zout in uw waterontharder.
 • Het product is gebaseerd op kaliumchloride, dat een laag onoplosbaar gehalte heeft.

Nadelen:

 • Sommige klanten verklaarden dat de verzending een beetje ruw was voor hun zakken, omdat ze gebonsde en gedeukte zakken lieten zien - dit had echter geen invloed op de zoutzakken.

Wat doet het zout van een waterontharder precies?

De meeste waterontharders op de markt zijn gebaseerd op ionenwisselaars. Dit betekent dat de hardheids-ionen - die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van water in hard water - worden vervangen door zout-ionen. In tegenstelling tot waterzuiveringstabletten, die de ongewenste dingen in het water doden, zal een ionenuitwisselingssysteem de ionen gewoon onderling verwisselen en hard water in zacht water veranderen. Het is duidelijk dat het zout hier de belangrijkste katalysator is - een waterontharder werkt alleen als deze met zout wordt gevoed.

 • De bovengenoemde uitwisseling vindt plaats in de harstank van de waterontharder.
 • Als het water door de tank van de ontharder stroomt, zal het in contact komen met kleine harskorrels die bedekt zijn met zout ionen.
 • Wanneer het water door deze harskorrels stroomt, worden de hardheids-ionen met de zoutkorrels geruild, waardoor er zacht water ontstaat - en ook een hoger zoutgehalte.

Nu u dagelijks water gebruikt, spreekt het voor zich dat de harskorrels die verantwoordelijk zijn voor het vasthouden van de hardheids-ionen als het ware zullen verslijten. Hier komen de zoutzakken die we eerder hebben besproken aan bod! De harskorrels kunnen daadwerkelijk worden opgeladen door zoutzakjes/tabletten/kristallen/pellets toe te voegen aan de pekeltank van de waterontharder. Bij het herladen van de kralen zullen de hardheids-ionen van plaats verwisselen met de zouten in de pekeltank en eventuele overtollige mineralen zullen in de afvoer van het afvalwater worden gespoeld.

Waterontharder Zout Koopgids

zout voor waterontharder beoordeling

Als je een waterontharder hebt, moet je er niet alleen van uitgaan dat je er zout voor nodig hebt. Sommigen hebben de fout gemaakt om vooraf tientallen zoutzakken te kopen voor hun waterontharders - alleen om er achter te komen dat ze een zoutvrije waterontharder hebben gekocht.

Factoren die u moet overwegen voordat u waterverzachter zout koopt

 • Type waterontharder - zorg ervoor dat uw waterontharder op zoutbasis is en werkt via het ionenwisselingsproces, voordat u zout koopt. Zoutvrije waterontharders gebruiken het Template Assisted Crystallization proces om hard water om te zetten in zacht water.
 • Zoute smaak - zorg ervoor dat je een beetje zoutiger water aankan voordat je waterontharder zout koopt. Als u niet geniet van een dergelijke smaak, dan zult u kaliumchloride zout willen kopen, omdat het niet zo zout is als natriumchloride.
 • Onderhoud van de ontharder - bij het gebruik van zout in uw waterontharder, moet u de eerste timing parameters voor zowel de regeneratie en de maandelijkse zoutvulling te plannen. In tegenstelling tot een wateropslagreservoir zal de tank van een waterontharder regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Als het gaat om het waterontharderzout zelf, zijn er niet veel dingen waar u rekening mee moet houden. Het enige wat u moet kiezen is het type zout - kalium of chloride - afhankelijk van hoe en waar u het water van uw waterontharder wilt gebruiken. Dit betekent uiteraard niet dat u het onderhoud dat gepaard gaat met het gebruik van zout en een waterontharder moet vergeten: u zult de tank moeten controleren op zoutpadden, zoutbrug en vochtigheid.

Ontharder Zout vs. Verzachter Kaliumchloride

Zoals we hierboven al een paar keer hebben vermeld, betekent het kiezen van het juiste type zout voor uw waterontharder dat u moet kiezen tussen het gebruikelijke ontharderzout en kaliumchloride. Meestal wordt zout aangeduid als natriumchloride - in tegenstelling tot kaliumchloride. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen de twee soorten zout, evenals de voordelen die ze met zich meebrengen.

 • Natriumchloride

  Natriumchloride kan in drie vormen voorkomen - namelijk in pellets, blokzout en kristal. Zoutkorrels zijn meestal goedkoper dan de kaliumchloridekorrels, waardoor de eerstgenoemde de meest voorkomende producten op de markt zijn. Met natriumchloride voor waterontharders heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen vier soorten zout:

  • Verdampte Zoutkorrels
   - ze komen met de hoogste zuiverheidsgraad en zijn meestal het duurst in vergelijking met andere soorten natriumchloride. Zout met een hogere zuiverheidsgraad wordt aanbevolen omdat er minder in water onoplosbare stoffen in zitten. Dit zorgt voor een verminderde kans op spiering, overbrugging of onoplosbare ophoping in de bodem van de tank.
  • Zoutpellets
   - Deze worden meestal verkocht in de vorm van kristallen of korrels. Zonnezout wordt gemaakt via de verdamping van zeewater en is veel beter oplosbaar dan steenzout. Ook al heeft het meeste zonnezout een hoge zuiverheidsgraad - 99,6 - het presteert niet zo goed wanneer het wordt blootgesteld aan een hoge waterhardheid.
  • Steenzout
   - Uiteraard lijkt dit soort zout op kiezelstenen of kleine rotsen. Ondanks het feit dat deze vorm bekend staat als zuinig, raden de meeste mensen het gebruik ervan niet aan, vooral omdat het een vrij hoge hoeveelheid calciumsulfaat bevat. Dit betekent dat het niet zo goed oplost in water en dat het residuen kan veroorzaken.
  • Blokzout
   - een letterlijk zoutblokje mag niet worden gebruikt in een waterontharder, tenzij uw loodgieter dit aanbeveelt. Hij moet ook het waterniveau van de pekeltank verhogen om er zeker van te zijn dat het blok volledig ondergedompeld is.
 • Kaliumchloride

  Kaliumchloride is de andere optie qua zout voor uw pekeltank. Het heeft geen probleem om natriumchloride te vervangen en afhankelijk van bepaalde omstandigheden kan het voor u de betere keuze zijn. Kaliumchloride is bijvoorbeeld 99,9% natriumvrij, waardoor dit type zout perfect is voor diegenen die hun natriuminname willen verminderen - bepaalde omstandigheden vereisen weinig tot geen natriuminname. Bovendien is water met een gemiddeld tot hoog zoutgehalte niet geschikt voor het besproeien van planten of voor huisdieren. Daarom, als u in staat wilt zijn om goed zacht water te gebruiken voor uw planten en dieren, dan zult u kaliumchloride zakken moeten kopen. Vergeet niet dat dit type zout voor waterontharders een beetje moeilijk te vinden is, en ook duurder is dan natriumchloride. Het kan ook zijn dat u de instellingen van het zoutdoseringsprogramma op het ventiel van de waterontharder met ongeveer 10% moet verhogen om de juiste regeneratie van de hars te garanderen.

Ontharder Kristallen vs. Pellets

Natuurlijk is de vorm die het zout aanneemt belangrijk voor uw wateronthardingsinstallatie. U zou zich immers over zoveel dingen geen zorgen hoeven te maken als u alleen maar een bosje zout in uw waterontharder zou moeten gieten. In dit verband noemen we wateronthardingskristallen en -korrels. Elk van de bovengenoemde wordt aanbevolen voor verschillende soorten huishouden en gebruik, zoals u zult zien in de volgende regels.

 • Onthardingskristallen

  De onthardingskristallen zijn meestal 99,6% door de zon geproduceerd natriumchloride. Ze worden gemaakt door het proces van verdamping door de zon, dat wordt bereikt door een mengsel van zout, pekel en water aan de wind bloot te stellen, waardoor het water wordt verwijderd. Het resultaat is een bos van grove witte kristallen. Onthardingskristallen worden aanbevolen voor die huishoudens die een lager dan gemiddeld waterverbruik hebben of die een tweedelig wateronthardingsysteem gebruiken. Als u onthardingskristallen gebruikt in systemen met een hoog waterverbruik, kan het zijn dat u binnenkort te maken krijgt met een overbrugging in de pekeltank.

 • Onthardingskristallen

  Vanzelfsprekend helpen onthardingskorrels de overbrugging te verminderen en zijn ze uiteraard geschikt voor systemen met een hoog waterverbruik. Ze zijn de beste keuze voor huishoudens met een matig tot hoog waterverbruik, evenals voor gebruikers van alles-in-één-tanksystemen. Sommige pellets die er zijn, hebben ook citroenzuur in hun samenstelling. Deze toevoeging beschermt uw apparaten, bouwsystemen en leidingen tegen eventuele minerale ophoping, omdat citroenzuur een reinigingsmiddel is. Kortom, kristallen zijn voor de mensen die niet veel water gebruiken, terwijl pellets voor die grote gezinnen zijn die elke dag veel loodgieterswerk verrichten!

Tips voor pekeltankonderhoud

Het kopen van zout en het toevoegen van zout aan uw waterontharder betekent niet dat uw werk klaar is, en u kunt vanaf nu vrijelijk genieten van zacht water! Zoals hierboven vermeld, moet u regelmatig uw pekeltank controleren en ervoor zorgen dat alles in orde is. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van de pekeltank die u zullen helpen om het zout- en onthardersysteem en het water in perfecte staat te houden:

 • U moet het zoutgehalte van de pekeltank minstens één keer per maand controleren.
 • In principe moet u de tank controleren en zout toevoegen zo vaak als uw systeem regenereert.
 • Het wordt aanbevolen dat het zout in de pekeltank ten minste 3 tot 4 centimeter boven het waterniveau ligt.
 • Bovendien moet het ook minder dan 4 inch onder de bovenkant van de pekeltank zitten.
 • Als het zoutgehalte laag is, loopt u het risico dat het water niet geconditioneerd is.
 • U mag het zoutgehalte van de pekeltank niet onder een kwart van het zoutgehalte laten zakken.
 • Zorg ervoor dat u eventueel aangekoekt zout losmaakt voordat u een nieuw zout in de pekeltank doet. Ingekorrelde zout hecht zich meestal aan de omtrek van de zouthouder. Eventuele grote stukken moeten worden afgebroken.
 • In geval van overbrugging - zout vormt zich als één vaste massa - kunt en moet u de vaste massa handmatig breken. Dit kan gedaan worden door warm water over het getroffen gebied te gieten.

Zoals u kunt zien, is het onderhoud van de pekeltank helemaal niet moeilijk. Het enige wat u moet doen is de pekeltank actief controleren. Als u dat doet, kunt u eventuele problemen opsporen en verhelpen voordat ze een echt probleem worden en uw hele wateronthardingsinstallatie aantasten. Houd er daarom rekening mee dat u de pekeltank minstens één keer per maand volledig moet controleren!

Hoe kunt u vertellen of uw waterontharder zout nodig heeft?

U hebt nu geleerd dat zout heel essentieel is voor het proces van waterontharding. Daarom is het heel belangrijk voor u om te weten wanneer u meer zout aan het systeem moet toevoegen. Houd er rekening mee dat de grootte van de pekeltank, het type waterontharder, het huishoudelijk waterverbruik en de waterhardheidsgraad bepalen hoeveel zout u moet toevoegen - inclusief hoe vaak u de zoutvoorraad moet aanvullen. U kunt echter uitzoeken wanneer uw waterontharder meer zout moet toevoegen als u rekening houdt met de volgende zaken:

 • De binnenkant van de tank - u moet dit controleren en het zoutgehalte in de tank bepalen. U kunt dit doen door het deksel van de pekel op te tillen en in de tank te kijken. Als het zout droog lijkt en de pekeltank minder dan halfvol is, dan moet u hem bijvullen tot hij net iets meer dan halfvol is. Als het waterniveau boven het zout ligt of het zout zelf nat lijkt, moet u de tank ongeveer halfvol vullen.
 • De leeftijd van de waterontharder - het zoutgebruik wordt beïnvloed door de leeftijd van uw waterontharder. Een 10 jaar oude ontharder kan bijvoorbeeld meer zout gebruiken dan een gloednieuwe. Dit komt omdat een ouder systeem niet zo efficiënt is. Nieuwere modellen hebben meestal om de zes tot acht weken nieuw zout nodig, terwijl oudere modellen regelmatig moeten worden gecontroleerd of ze meer zout nodig hebben of niet.
 • De kwestie van het overbruggen - het overbruggen heeft invloed op waterontharders door het beperken van het zout dat deze laatste krijgen. Daarom is het sterk aanbevolen om de pekeltank om de twee of drie maanden te inspecteren, om er zeker van te zijn dat er zich geen zoutbruggen in de tank vormen. Een zoutbrug zal waarschijnlijk verschijnen als het zoutniveau in de tank niet daalt na maanden van gebruik of als u gewoonweg merkt dat u geen zacht water hebt. Het overbruggen kan ook worden voorkomen door uw waterontharder in een gebied met een lage vochtigheidsgraad te plaatsen, alleen hoogwaardig zout te gebruiken en uw pekeltank precies half vol zout te houden.

Natuurlijk kunt u ook overwegen om nieuw/meer zout toe te voegen aan uw waterontharder wanneer u merkt dat u geen zacht water meer beschikbaar heeft. Aangezien u waarschijnlijk het verschil tussen hard en zacht water zal opmerken als u een waterontharder installeert, zal u gemakkelijk kunnen bepalen of uw waterontharder meer zout moet worden toegevoegd.

Hoe voeg je zout toe aan een waterontharder?

/beste zout voor waterontharders

Waterontharders regenereren zichzelf meestal. Als u echter vergeet om zout toe te voegen aan de pekeltank van de ontharder, dan kan het nodig zijn dat u zich bezighoudt met manuele regeneratie. Om dit te doen, heb je een natte doek nodig en ongeveer twee zakken zout van 40 liter voor waterontharders - afhankelijk van de grootte van de waterontharder. Dan zult u dat moeten doen:

 1. De wanden van de pekeltank reinigen van de ophoping - met behulp van de natte doek alle ophoping die zich op de zijwanden van de pekeltank heeft opgehoopt, schoonmaken. De volgende keer dat u meer zout in de pekeltank doet, moet u de pekeltank schoonmaken.
 2. Giet zout in de waterontharder - afhankelijk van de grootte van de waterontharder is het aan te raden om niet meer dan twee zakken zout in de pekeltank te gieten. Zorg ervoor dat de tank slechts half vol is.
 3. Regenereer de waterontharder met de hand - dit is weer afhankelijk van het model waterontharder dat u heeft. De meeste ontharders worden geleverd met een bedieningspaneel op het hoofdtoestel. Dit bedieningspaneel wordt geleverd met een regeneratieknop die u moet ingedrukt houden tot de machine het regeneratieproces start.

Het is belangrijk om te vermelden dat waterontharders, terwijl ze zichzelf kunnen regenereren op basis van gebruikte liters, wel handmatige regeneratie nodig hebben, om ervoor te zorgen dat het apparaat zichzelf goed reinigt.

Veelgestelde vragen

 • Is onthard water veilig om te drinken? Ja, natuurlijk. Veel mensen denken dat, als ze eenmaal iets aan hun water toevoegen of bepaalde systemen gebruiken om de koers te wijzigen, het niet meer geschikt is voor consumptie. Een waterontharder verwijdert echter gewoon de mineralen die roest veroorzaken in het sanitair en vlekken op de gootsteen en de badkuipen.
 • Hoeveel zout zit er in natriumchloride waterontharder zout? Aangezien er mensen zijn die lijden aan nier- of andere nierproblemen, is het belangrijk te weten hoeveel zout er precies zit in water dat onthard is met natriumchloride. Bijvoorbeeld, in het geval van matig hard water - ongeveer 8 korrels per gallon - als je 2 liter onthard water per dag drinkt, zou je dezelfde hoeveelheid natrium innemen als in een sneetje brood, namelijk ongeveer 125 mg natrium.
 • Kan ik voedselveilig zout gebruiken in waterontharders? Keukenzout, ook wel tafelzout genoemd, wordt niet aanbevolen voor gebruik in waterontharders. Dit komt omdat keukenzout gemaakt is van kristallen die veel kleiner zijn dan die in zout voor waterontharders. Van kleinere kristallen is bekend dat ze gevoelig zijn voor de vorming van mushing in de pekeltank van de ontharder.
 • Kan ik verschillende soorten zout in mijn waterontharder mengen? Het is mogelijk dat u niet hetzelfde merk of type zout vindt dat u eerder heeft gekocht wanneer u uw waterontharder moet bijvullen. In dit geval moet u twee of meer soorten zouten in de ontharder mengen. In het algemeen kunt u alle soorten zouten in de ontharder hebben en ze werken prima samen zonder schade of problemen te veroorzaken. Het kan echter voorkomen dat je sommige dingen dubbel moet controleren. Bijvoorbeeld, ontharders komen als enkele tank of allemaal in een waterontharder. Deze types hebben pellets die aanbevolen worden voor gebruik, omdat ze voorkomen dat er een zoutkorst rond de tank ontstaat. Bovendien kunnen waterontharders die niet voorzien zijn van een zoutzeef op de bodem, beter werken met blokjes of korreltjes om te voorkomen dat er kristallen in de zouttrekpijp terechtkomen.
 • Welke instelling moet mijn waterontharder hebben voor een optimaal zoutgebruik? Voor de meeste, zo niet alle, waterontharders moet u de waterhardheidsgraad instellen zodat de waterontharder het door u gevoede zout optimaal kan gebruiken. Water met een hogere hardheidsgraad heeft uiteraard meer zout nodig. De hardheid van het water wordt gemeten in GPG - korrels per gallon - en gaat van 0 tot 35. U kunt de hardheid van het water op twee manieren bepalen: Waterhardheidsteststrip - deze kan worden gekocht bij een lokale huisverzorgingswinkel of online. Neem contact op met de lokale gemeente - steden zullen meestal informatie verstrekken aan hun inwoners over de waterhardheid van de gemeenschap.
 • Conclussie

  Nu weet u meer over het beste zout voor waterverzachters en hoe u het moet gebruiken. We hopen dat de beoordelingen van de zout voor water ontharders u zullen helpen bij het kiezen van het juiste zout voor u en uw waterontharder. Bovendien hopen we dat de informatie die we u tot nu toe hebben gegeven u zal helpen om problemen met de waterontharder te voorkomen en te vermijden! Zoals u heeft gezien, is het gebruik van een dergelijk systeem helemaal niet moeilijk. In feite is het zelfs handig, met sommige bronnen die beweren dat een waterontharder u daadwerkelijk kan helpen om geld te besparen. Uiteindelijk herinneren we u eraan dat u het zout dat u gaat gebruiken in uw waterontharder zorgvuldig moet uitkiezen. Raadpleeg ons artikel wanneer u een bepaald type zout tegenkomt, zodat u weet of het goed is voor uw toestel of niet!

  voorbeeld zout waterverzachter

  Op zoek naar een waterontharder of onderhoud door een erkend installatiebedrijf? Vraag direct vrijblijvende offertes aan via onze offerte pagina.

  Wat doet zout in een waterontharder?

  Bij het omzetten van hard water naar zacht water worden magnesium ionen en calcium ionen die samen kalk vormen verwijderd uit het water. Dit gebeurt in de harscilinder waarin zich harskorrels bevinden. Na verloop van tijd zal dit hars zijn kracht verliezen, door de korrels te regenereren met zout presteren ze weer als nieuw. Er zijn verschillende methodes om het regeneratieproces in gang te zetten. Een eenvoudige machine zal na een specifieke tijd dit proces uitvoeren, ongeacht het waterverbruik. Ook zijn er apparaten waarbij de regeneratie op basis van de hoeveelheid verwerkt water plaatsvindt. Moderne types waterontharder hebben een sensor ingebouwd die registreert wanneer het tijd is om dit regeneratieproces in gang te zetten. Bij sommige modellen moet de eigenaar het proces zelf uitvoeren.

  Kosten voor regeneratiezout

  Er zijn verschillende merken, soorten en vormen van regeneratiezout, de kosten kunnen flink verschillen per type. Van goedkoop naar duur kunnen we deze ranglijst maken:

  • Rotszout
  • Zeezout
  • Ingedampt zout

  Voor een zak zout van 25 KG betaal je ongeveer tien euro. Wanneer je een onderhoudsmonteur inschakelt of een onderhoudscontract hebt afgesloten, moet je rekening houden met de kosten voor het regeneratiezout dat deze aannemer hanteert. De prijs kan flink variëren, soms ben je door zelf zout te bestellen een stuk goedkoper uit. Zouttabletten die gemaakt zijn van ingedampt zout zijn van hoge kwaliteit. Als je graag voor een milieuvriendelijk soort zout kiest, kun je het beste kiezen voor regeneratiezout van kaliumchloride. Deze zoutsoort scheidt minder chloor af en is daarmee minder belastend voor het milieu. De prijs ligt wel hoger bij deze tabletten, natriumchloride is goedkoper.

  Informeer naar de kosten voor waterontharders en zouten via onze gratis offerte pagina.

  Regeneratiezout mogelijkheden

  Er zijn drie soorten regeneratiezout met ieder hun eigen onderscheidende kenmerken:

  1. Rotszout

  Dit is een minerale zoutsoort van natuurlijke herkomst. Het is de goedkoopste optie voor regeneratiezout wat zich openbaart in het gebrek aan zuiverheid. De werking is goed, maar er zal zich eerder aanslag vormen dan bij de andere opties. Je moet daarom de waterontharder wat meer schoonmaken in vergelijking met de andere soorten. De samenstelling bestaat uit 99% natriumchloride.

  2. Zeezout

  Zeezout is afkomstig uit zeewater dat op natuurlijke wijze verdampt door het warme zonlicht. Daarom wordt deze zoutsoort ook wel zonnezout genoemd. Met 85% natriumchloride is dit een effectief zout dat zuiverder is als rotszout, maar niet zo zuiver als ingedampt zout. Zeezout is te koop in zowel korrelvorm als kristallen.

  3. Ingedampt zout

  Deze zoutsoort heeft flink wat bewerkingen ondergaan om een optimale zuiverheid te garanderen. Het zout wordt gewonnen in zoutmijnen, het aandeel natriumchloride ligt boven de 99,5% waarmee de werking als regeneratiezout beter is dan de andere opties. Omdat de waterontharder grondig gereinigd wordt zal de levensduur verhoogd worden, en het harde water wordt zeer goed verzacht. De vorm van de tabletten blijft na gebruik intact, zo is er geen risico op een ophoping van zout in de machine

  Koopadvies voor regeneratiezout in een waterontharder

  De keuze voor het beste regeneratiezout hangt af van het soort waterverzachter dat je bezit. Er zijn volautomatische systemen, halfautomaat en manueel. Kijk in de handleiding voor het aanbevolen type regeneratiezout voor het merk, model en type. Standaard zout gebruiken is in geen enkel geval de juiste oplossing, want regeneratiezout is veel zuiverder en beter voor de machine. Kiezen voor de goedkoopste optie is niet zo verstandig, omdat je zo de levensduur van de waterverzachter zult verkorten. Daarnaast zal er vaker onderhoud nodig zijn aan het apparaat, eventueel door een erkend installateur wat extra kosten met zich meebrengt.

  Er zijn erkende leveranciers en installateurs van waterontharders die onderhoudscontracten aanbieden. Informeer direct naar de kosten via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina.

  voorbeeld zout waterontharder