Hoe werkt een waterontharder?

Het doel van een waterontharder is om hard water om te zetten naar zacht water door het aandeel kalk in het water te verlagen. De meeste moderne waterontharders maken dit mogelijk op basis van de uitwisseling van ionen. Daarnaast zijn er ook apparaten die werken via een elektromagnetische methode of omgekeerde osmose. Niet alleen bestaan er verschillen in de manier waarop het water ontkalkt wordt, ook tussen elektronische en mechanische waterontharders bestaan verschillen. Hoe waterontkalkers werken lees je op deze pagina.

Ga direct naar de volgende onderwerpen:Verschillende waterontharding methodes - Werking per type waterontkalker - Voor wie is een waterontharder geschikt?

Verschillende waterontharding methodes

Er zijn drie vormen van waterontkalking; op basis van ionen uitwisselen, omgekeerde osmose of een elektromagnetisch veld.

Ionen uitwisselen

Waterontharders die werken op basis van ionen uitwisselen zijn de meest voorkomende apparaten. In een cilinder zijn harskorrels aanwezig die de magnesium ionen en de calcium ionen in het water omzetten naar natrium ionen. De harskorrels zorgen dat de kalk aan het water wordt onttrokken. Op den duur zullen deze korrels verzadigd raken met als gevolg een minder effectieve werking. Door de harscilinder te reinigen of te regenereren zullen de harskorrels weer optimaal hun werk doen. In veel apparaten gebeurt dit automatisch via een zoutreservoir. De harskorrels worden gereinigd door zout water, de aanzetting van magnesium en kalk wordt verwijderd en zal via de riolering afgevoerd worden. Na dit regeneratie proces is de harsfilter weer schoon waardoor de omzetting van ionen weer optimaal verloopt. Ionenuitwisseling wordt als de meest efficiënte methode beschouwd.

Omgekeerde osmose

Bij deze methode wordt het leidingwater door een aantal filters geleid, en onder hoge druk door een semi-doorlatend membraan gestuwd. Het gevolg is dat stoffen zoals kalk, mineralen, zouten en andere soorten verontreiniging uit het water worden gefilterd. Omgekeerde osmose waterontkalkers komt men vooral tegen binnen de industrie voor professioneel gebruik. Denk aan een laboratorium of fabriek waar er een behoefte bestaat aan compleet zuiver water. Het zijn geen apparaten die geschikt zijn voor gebruik door consumenten vanwege het uitgebreide onderhoud en de beperkte hoeveelheid zacht water.

Elektromagnetisch veld

Bij water ontharden via een magnetisch veld worden krachtige magneten gebruikt die om de buis van waterleiding heen aangebracht worden. Het doel is een vermindering van de kalkaanslag op de buizen. Echter is de werking van deze methode niet wetenschappelijk aangetoond. De samenstelling van het water dat door de buizen gaat zal namelijk niet gewijzigd worden. De concentraties magnesium en calcium blijven gelijk, waarmee er grote twijfels bestaan wat betreft de effectiviteit. Hoewel de kosten laag liggen, is het geen methode die specialisten zullen aanbevelen.

Welk soort waterontharder moet ik kiezen?

Wat ons betreft valt de elektromagnetische methode al direct af, omdat de werking hiervan niet door onafhankelijk onderzoek is bewezen. Omgekeerde osmose is een uitstekende methode voor industriële toepassingen, maar niet voor consumenten. Naast de beperkte hoeveelheid zacht water is er ook meer onderhoud nodig dan bij de uitwisseling van ionen het geval is. Daarom adviseren we voor particulieren om voor een systeem op basis van ionenuitwisseling te kiezen. Het zijn efficiënte apparaten die betaalbaar zijn voor de meeste consumenten. Er kan een grote hoeveelheid hard water worden omgezet naar zacht water.

Informeer naar de prijzen voor waterontharders en de kosten voor installatie en onderhoud via onze gratis offerte pagina.

werking waterontharder ionenuitwisseling

Werking per type waterontkalker

Niet alleen zijn er verschillende methoden van waterontharding, er zijn ook twee soorten waterontkalkers: Mechanische apparaten en elektronische apparaten. Het voornaamste verschil zal voor velen de aanschafprijs zijn.

Hoe werkt een mechanische waterontharder?

Een mechanische of ook wel hydraulische waterontkalker werkt op basis van waterdruk. De regeneratie vindt plaats na verloop van tijd of na een vooraf bepaald volume. Wanneer de grens is bereikt zal het regeneratie proces in gang worden gezet. Dit type waterontharder is te koop vanaf circa 700 euro.

Direct prijzen opvragen voor een mechanische waterontharder? Ga direct naar de offerte pagina.

Hoe werkt een elektronische waterontharder?

Bij dit type waterontkalker wordt elektriciteit gebruikt om de regeneratie in gang te zetten. Dat betekent dus ook dat er extra kosten voor energie gemaakt zullen worden. Een elektronisch systeem biedt wel meer instelmogelijkheden, en het regeneratie proces kan afgestemd worden op het verbruik van water. De kosten voor een elektronische waterontharder starten bij pakweg 900 euro.

Direct prijzen opvragen voor een elektronische waterontharder? Ga direct naar de offerte pagina.

Welke type waterontkalker moet ik kiezen?

Hier is de keuze minder zwart-wit, omdat het afhankelijk is van het budget en de eisen die gesteld worden aan het apparaat. Hier zijn de voornaamste kenmerken per methode:

 Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
RegeneratieTijd- of volumegestuurdHoge flexibiliteit, veel instellingen mogelijk
VerbruikskostenBesturing met waterdruk, geen bijkomende verbruikskostenWerkt op elektriciteit, bijkomende verbruikskosten
OnderhoudMinder onderhoudskostenMeer onderhoudskosten
PrijsVanaf 700 euroVanaf 900 euro
voorbeeld werking waterontharder

Voor wie is een waterontharder geschikt?

Wanneer water beschikt over een hogere hardheid zullen er meer metaal ionen aanwezig zijn. Denk aan calcium en magnesium. Hoewel hard water geen negatieve invloed heeft op de gezondheid door inwendig gebruik, kan het wel de werking en levensduur van apparaten in huis sterk beïnvloeden. Zo wordt water minder snel verwarmd, met als gevolg een stijging in het energieverbruik. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook niet goed voor de portemonnee.

Anti-kalk middelen en hardheid per regio

Het is bij kalkaanslag ook mogelijk om gebruik te maken van anti-kalk middelen of met bijvoorbeeld azijn voor het verwijderen van kalk. Een waterontharder biedt een meer permanente oplossing. In Vlaanderen kan de hardheid van het water per regio sterk verschillen. Dit wordt in België gemeten volgens de Franse graden standaard die we uitdrukken in fH waarde. Wanneer deze waarde hoger ligt, zal het water ook harder zijn. Bij zeer zacht water ligt de fH waarde tussen 7 tot 15, gemiddeld zal deze waarde tussen 15 en 30 fH liggen. Tussen 30 en 45 fH spreken we van hard water, en boven de 45 fH betreft het zeer hard water.

Over het algemeen wordt een waterverzachter aanbevolen bij fH waarden van 25 of hoger. Wanneer de waarde lager ligt betreft het een persoonlijke keuze of de kosten tegen de baten opwegen. Ook dan zijn er zeker voordelen, maar de noodzaak is wel minder. Laat je hierover adviseren door een specialist.

Wanneer je op zoek bent naar meer informatie over waterontharders en prijzen voor apparatuur en dienstverlening, kun je via onze handige offerte pagina direct offertes van professionele installatiebedrijven met elkaar vergelijken.

waterontharder werking