Waterontharder regeneren

In een waterontharder bevindt zich een ionenwisselaar, dit element zorgt ervoor dat hard water omgezet wordt naar zacht water. Deze wisselaar zal in de loop der tijd verzadigd raken met magnesium en kalk. De waterontkalker moet dan geregenereerd worden door de ionenwisselaar te reinigen om een optimale werking te garanderen. Er bestaan veel vragen over dit proces, zoals de frequentie van regenereren en hoe dit proces uitgevoerd moet worden. Op deze pagina leggen we precies uit wat de functie is van een ionenwisselaar en hoe regeneratie werkt.

Bekijk direct deze onderwerpen: Waterontharder regeneren - Wat is regenereren - Wat het belang van regeneratie is - Hoe vaak je moet regenereren - Methodes voor regeneratie - Vraag & Antwoord

Wat is regenereren?

Er zijn diverse manieren om water te ontharden, voor particulier gebruik bij consumenten is het proces van ionenuitwisseling de meest gebruikte en ook meest efficiënte methode. Er bevindt zich een harscilinder in de waterontkalker die gevuld is met harskorrels. De korrels zetten hard water om naar zacht water door magnesium- en kalk ionen uit het water te filteren, en deze te vervangen door natrium ionen. Op het moment dat alle ionen uitgewisseld zijn, zal de wisselaar verzadigd zijn met magnesium en kalk. Dan kan het water niet meer onthard wor

den.

Wat is het belang van regeneratie?

Bij het proces van de ionenwisselaar regenereren, wordt dit element gereinigd door er water met zout doorheen te laten stromen. De regeneratiezouten zorgen ervoor dat de magnesium- en kalk ionen in de harskorrels worden vervangen met nieuwe natrium ionen. Het zoute water waarin zich nu het magnesium en kalk bevindt zal via de rioolbuis afgevoerd worden.

Hoe vaak is regenereren nodig?

Als we uitgaan van een gemiddelde situatie zal het water ongeveer wekelijks geregenereerd moeten worden. Er zijn vier criteria die de frequentie van regeneratie bepalen:

Hoe hard het leidingwater is

Wanneer het water een hogere hardheid bezit, zal er ook meer magnesium en kalk uit het harde water onttrokken moeten worden. Daarmee zal de ionenuitwisseling sneller verlopen met als gevolg een snellere verzadiging van de harskorrels. Bekijk deze pagina om te bepalen of er hard water in jouw regio geleverd wordt. Lees er hier meer over.

Hoe groot de ionenwisselaar is

Een groter volume aan harskorrels betekent uiteraard ook een hogere capaciteit om ionen uit te wisselen, en een hoger volume aan zacht water.

Het effectieve verbruik van water

Een hoger verbruik aan water betekent dat er meer water onthard moeten worden. Het verzadigingspunt van de harscilinder zal dan ook sneller bereikt zijn.

Bij het instellen van hard water toevoer

Niet iedereen wil compleet zacht water, dan kun je kiezen voor een combinatie van ontkalkt water met hard water. Wanneer je twee soorten water combineert met een mengventiel zal er minder gebruik worden gemaakt van de harskorrels, met als gevolg een minder snelle verzadiging.

Wanneer je er niet zeker van bent of de waterverzachter optimaal werkt in jouw situatie, kun je dit laten nakijken door de specialist. Ook wanneer je een nieuwe waterontkalker wilt aanschaffen kun je gratis en vrijblijvend tarieven opvragen bij lokale specialisten via onze offerte pagina.

regenereren

Methodes voor regeneratie

Er zijn diverse methoden om het regeneratieproces in gang te zetten, bij iedere methode zijn er verschillende pluspunten en minpunten van kracht.

Regeneratie op basis van tijd

Het proces zal in werking treden wanneer er een vooraf ingestelde periode is verlopen, ongeacht het effectieve verbruik van water. Dit is een methode die het minst rendabel is in praktijk. Wanneer de regeneratie in werking treedt wanneer dit nog niet nodig is, zul je zowel spoelwater als regeneratiezouten verspillen. Wanneer het proces te laat in werking treedt zul je door verzadiging van de ionenwisselaar hard water door de leiding krijgen. Daarmee is dit niet de meest optimale methode.

Regeneratie op basis van hoeveelheid

Wanneer er een specifieke hoeveelheid water onthard is zal het regeneratieproces automatisch in werking treden. Dat betekent dat de ionenwisselaar optimaal gebruikt wordt, het nadeel is dat er altijd gedurende één cyclus geen zacht water geleverd zal worden. Want tijdens het proces van regenereren zal het water niet onthard worden. Dit geldt voor de simplex waterverzachters die uitgerust zijn met slechts één ionenwisselaar. Wanneer men gebruik maakt van een duplex waterverzachter is dit minpunt niet van toepassing. In dit geval levert de tweede ionenwisselaar zacht water wanneer de eerste zich in het regeneratieproces bevindt. Wanneer de waterontharder werkt op basis van deze methode zal er doorgaans een optie voor uitstel aanwezig zijn. Wanneer deze functie actief is zal het regeneratieproces starten op een moment waarin het systeem verder niet gebruikt wordt.

Regeneratie op basis van een sensor

Bij deze methode zal een sensor meten hoe hard het water is. De sensor zal registreren wanneer de ionenwisselaar aan regeneratie toe is omdat het verzadigingspunt is bereikt. Dit is een zeer nauwkeurige methode die geen zouten of spoelwater verspilt en daarmee de meest optimale keuze is. De specialist kan hierover meer advies geven, en bepalen welke methode in jouw geval de beste resultaten zal geven.

Op zoek naar maatwerk oplossingen voor waterverzachters en informatie over de mogelijkheden? Ga dan direct naar onze offerte pagina en stel jouw vragen gratis en vrijblijvend aan professionals in de regio.

regeneratie waterontharder

Vraag & Antwoord

Vraag: Hoe lang duurt een regeneratiecyclus?

Antwoord: De tijd die het proces in beslag neemt is afhankelijk van het type apparaat. Wanneer er een grote ionenwisselaar aanwezig is met een groot aantal harskorrels zal het proces langer duren dan bij kleinere types. Reken twintig tot zestig minuten afhankelijk van de omvang.

Vraag: Is het water tijdens het regeneratieproces zacht of hard?

Antwoord: Er zijn modellen met slechts één ionenwisselaar die tijdens regeneratie geen zacht water kunnen leveren, wanneer er twee harscilinders aanwezig zijn zal er wel zacht water geleverd worden tijdens het proces.

Vraag: Welke hoeveelheid zout wordt gebruikt tijdens het proces?

Antwoord: Om de ionenwisselaar te regenereren is zout nodig. Er wordt water in het zoutreservoir gepompt dat voor een deel in het reservoir zal oplossen. De hoeveelheid zout is afhankelijk van het volume in de harscilinder en hoe de machine ingesteld staat. Een groter apparaat met meer harskorrels zal ook meer zout verbruiken tijdens dit proces. Lees er hier meer over

Vraag: Moet het zoutreservoir gereinigd worden?

Antwoord: Om ervoor te zorgen dat de waterontharder optimaal functioneert zal het zoutreservoir inderdaad regelmatig gereinigd moeten worden. Wanneer je een onderhoudscontract hebt afgesloten wordt dit door de specialist uitgevoerd.