Drinkwatersystemen

Omdat water uit de kraan niet altijd zuiver is, kun je een drinkwatersysteem plaatsen. Zo weet je zeker dat het water dat je drinkt altijd schoon is. Er zijn verschillende modellen, methoden van zuivering en uiteenlopende prijzen. Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden en prijzen voor het kopen of huren van een drinkwatersysteem.

Verschillende modellen

De twee soorten drinkwatersystemen die het meest voorkomen zijn waterfonteinen en waterfilters die leidingwater reinigen:

Waterfontein

Bij een waterfontein bestaat er de keuze om deze aan te sluiten op water uit flessen of water uit de kraan. Wanneer je liever de waterfontein aansluit op de aanwezige waterleiding, zal de fontein voorzien zijn van een actieve koolfilter. Deze filter verwijdert aanwezige onzuiverheden uit het water waaronder bacteriën, chloor, vieze smaakjes, geuren en andere onzuiverheden. Er zijn verschillende modellen waterfontein verkrijgbaar die water op kamertemperatuur of gekoeld water kunnen uitgeven, of zelfs met bruisend water. De kosten voor een waterfontein huren start bij 25 euro per maand, aanschaf is mogelijk vanaf 150 euro per maand.

waterfontein

Prijzen vergelijken voor een waterfontein? Ga direct naar de offerte pagina.

Waterfilter

Een waterfilter werkt op basis van omgekeerde osmose. Eerst worden resten van metaal en zand uit het water gefilterd, vervolgens worden ook kleine elementen zoals virussen en bacteriën uit het water gehaald. Gezonde mineralen blijven overigens wel aanwezig in het water voor gezond drinkwater. Deze waterfilters worden op de aanvoer van koel water in de keuken aangebracht, dit kan een losse kraan zijn indien gewenst. Deze waterfilters zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 90 euro.

waterfilter drinkwatersystemen

Prijzen vergelijken voor een waterfilter? Ga direct naar de offerte pagina.

Besparing met een drinkwater systeem

Wanneer je uitgaat van een huishouden bestaande uit vier personen, met een consumptie van anderhalve liter drinkwater per dag, zal het jaarlijkse gebruik uitkomen op bijna 2200 liter water. Tegen een prijs van 50 cent voor een liter water uit een fles, zal dit oplopen tot bijna 1100 euro. Wanneer we een gemiddelde prijs aanhouden van € 0,003 voor een liter leidingwater, komen de kosten uit op € 6,60 op jaarbasis. Met een drinkwatersysteem kun je dus meer als 1000 euro besparen op het gebruik van drinkwater. Daarbij moet je uiteraard nog de aanschaf van een drinkwatersysteem tellen.

Prijs vergelijken bij kopen of huren

Voor de meeste types drinkwatersysteem geldt dat je ze kunt kopen of huren. Laten we de richtprijzen voor koop en huur eens wat nader bekijken:

Prijzen huren

Wanneer je een drinkwatersysteem wilt huren voor een termijn van vijf jaar zal dit gemiddeld tussen de € 25,- en € 65,- per maand kosten. In deze prijs zit vrijwel alles inbegrepen zoals onderhoud, vervanging van filters en aansluiting op koud water wanneer er een stopcontact aanwezig is op maximaal één meter afstand.

Vrijblijvend informeren naar prijzen voor een drinkwatersysteem huren? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via de offerte pagina.

Kosten voor plaatsing

Als er nog geen stopcontact aanwezig is met een standaard 220V aansluiting, zal de plaatsing tussen € 200,- en € 450,- kosten afhankelijk van hoe groot het systeem is. Daarin zit ook de borgsom voor de CO² flessen inbegrepen en de eerste drie maanden huur.

Prijzen kopen

Bij een drinkwatersysteem kopen variëren de prijzen afhankelijk van het merk en type waar je voor kiest. Een waterfontein met flessen zal gemiddeld tussen de €150,- en €450,- kosten. Wanneer je kiest voor een waterfilter systeem op basis van omgekeerde osmose zullen de kosten tussen de €90,- en €250,- liggen.

Vrijblijvend informeren naar prijzen voor een drinkwatersysteem kopen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via de offerte pagina.

Waarom een drinkwatersysteem installeren?

Er zijn diverse voordelen om een drinkwatersysteem te installeren op het werk of thuis:

  • In de keuken kun je direct gebruik maken van zuiver water, dit is gezond om te drinken zonder onzuiverheden.
  • De smaak van kraanwater kan per regio sterk verschillen. Met gefilterd water proef je de neutrale smaak van water. Dit is ook merkbaar aan koffie en thee die je met gezuiverd water zet.
  • Zuiver water is zeer geschikt voor de bereiding van voeding voor de baby.
  • Omdat je geen water in flessen hoeft te kopen spaar je veel geld uit.
  • Daarnaast is water in flessen niet goed voor het milieu, je bespaart ook op afval.
  • Al die flessen water nemen stiekem ook flink wat ruimte in, dat is ook een besparing.
  • De kosten voor leidingwater liggen op ongeveer 1% van water in flessen. Gezuiverd water drinken is dus veel goedkoper.

Installatie en werking van het systeem

drinkwatersystemen warm water

Om water te zuiveren wordt het proces van omgekeerde osmose toegepast. Dit werkt op basis van een systeem met een membraan en drie filters. Het betreft een halfdoorlatend membraan dat werkt als een filter. Er wordt met omgekeerde osmose een grote druk op het water geplaatst, daarmee wordt het water door het membraan geperst en blijven de onzuivere elementen achter in de filter.

Om een waterfontein te installeren is er een watertoevoer nodig met een ¾ duim buitendraad en minimaal dertig centimeter hoogte, en een stopcontact. Het is mogelijk om de wateropvangbak aan te sluiten op de afvoer. Het is nodig om het systeem aan te sluiten op de waterleiding en op de elektra. De installateur zal aangeven hoe dit werkt.

Drinkwatersysteem in combinatie met een waterontharder

drinkwatersystemen

Het is mogelijk om ook een waterontharder te plaatsen. Met een drinkwatersysteem en een waterontharder krijg je optimaal zuiver én zacht water. Het systeem zorgt voor de filtering van onzuiverheden, de verzachter zorgt dat er geen kalkaanslag kan vormen in de machine.

Alternatieve waterzuivering

Een goedkoop alternatief voor een waterfontein of waterfilter is een waterfilterkan. Dit is een goede oplossing voor kleine hoeveelheden water. Daarnaast zijn er ook zuiveringstabletten te koop die met name toegepast worden op de camping of op reis.

Informeer naar de prijzen en mogelijkheden voor drinkwatersystemen bij vakkundige installatiebedrijven in de buurt via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina.