Waterverzachter ontsmetten
De moderne waterverzachter is praktisch in gebruik, voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en zijn onderhoudsvriendelijk. Toch is er van tijd tot tijd wat onderhoud nodig aan deze apparatuur, zoals het reinigen en ontsmetten van de waterverzachter. Op deze pagina leggen we uit hoe een waterontkalker ontsmet moet worden, hoe vaak en waar je verder rekening mee moet houden.
- Het ontsmetten van een waterverzachter
- Wanneer moet je een waterontharder ontsmettten
- Hoe ontsmet je een waterontkalker
- Het onderhouden van een waterverzachter
Wanneer moet een waterverzachter ontsmet worden?
Het is bij de meeste moderne systemen voldoende om de waterontharder eenmaal per jaar te ontsmetten. Dit kan tijdens de standaard onderhoudsbeurt plaatsvinden. Om dit proces ten uitvoer te brengen wordt doorgaans een schoonmaakmiddel op basis van fosforzuur en chloor gebruikt voor reiniging en ontsmetting. De mogelijk aanwezige resten kalk worden opgelost door het fosforzuur, en het chloor zal het apparaat ontsmetten.
Ontsmetting waterverzachter na een vakantie
Wanneer je voor een periode langer als vier tot zes weken geen gebruik hebt gemaakt van het systeem, kun je bij terugkeer gewoon de kranen vijf minuten openen. Wanneer er bacteriën aanwezig zijn in de leidingen worden deze via het kraanwater afgevoerd. Omdat de zouten die zich in het systeem bevinden van nature al een zuiverende werking hebben, is de kans klein dat er in deze relatief korte periode gevaarlijke bacteriën ontstaan. Wanneer regeneratie plaatsvindt wordt de harscilinder in feite al gereinigd en ontsmet. Dat neemt niet weg dat doorspoelen na een lange periode van inactiviteit aan te bevelen is.
Hoe moet een waterontharder ontsmet worden?
Wanneer de ontharder voor een periode van meer dan zes weken niet gebruikt is kan het zijn dat de kwaliteit van het water niet meer optimaal is. In dat geval kun je een geschikt reinigingsmiddel gebruiken, en laat je het systeem regenereren. Daarna zal de waterontkalker weer helemaal gereinigd zijn zonder sporen van bacteriën in het systeem. Wanneer het niet duidelijk is voor welke periode het apparaat niet in werking is geweest, is het verstandig om de waterverzachter in zijn geheel na te laten kijken door een erkend installateur. Dan weet je niet alleen zeker dat het harde water inderdaad optimaal verzacht wordt, je bent er ook zeker van dat het een schoon en hygiënisch systeem betreft.
Een waterverzachter met chloor generator ingebouwd
Er zijn ook systemen verkrijgbaar die reeds voorzien zijn van een ingebouwde chloor generator. Dit is een elektronische module die aanwezig is in de waterverzachter. Het chloor wordt in het apparaat gevormd middels elektrolyse van de reeds aanwezige regeneratiezouten. Wanneer de machine zal gaan regenereren wordt er door de ingebouwde chloor generator een kleine dosis chloor aan het zoute water toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de harscilinder ook direct ontsmet wordt. Het chloor zal niet in het drinkwater komen, want het wordt alleen gebruikt tijdens de regeneratie.
Groei van bacteriën remmen
Moderne waterontkalkers zullen niet snel bacteriën vormen, dit komt omdat de afvoer middels een laag lucht wordt gescheiden van het centrale systeem. Zo kunnen mogelijk aanwezige bacteriën die zich in het rioolwater bevinden niet in het systeem terecht komen. Dit is een kenmerk van moderne apparaten, bij oudere types kon kruisbesmetting namelijk wel voorkomen. De systemen die je heden ten dage kunt aanschaffen voldoen aan strenge eisen. Dat neemt niet weg dat je het systeem regelmatig moet onderhouden voor een optimale werking zonder gevaren.
Waterverzachter onderhouden
Het reinigen en ontsmetten van een waterverzachter werkt als volgt:
- Het zoutvat wordt gecontroleerd en gereinigd.
- De spoelinrichting en spoelfrequentie worden gecontroleerd en indien nodig bijgesteld.
- De kogelkranen en membraan afsluiting wordt gecontroleerd.
- De waterhardheid wordt gecontroleerd voor en na de ontharder en waar nodig bijgesteld.
- Het systeem wordt gereinigd en ontsmet met een speciaal schoonmaakmiddel.
Wil je prijzen opvragen voor een waterontharder en/of het onderhoud, en weet je niet waar je moet zoeken? Vraag direct, gratis én vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs in jouw regio.