Meten van hard water

Je kunt niet voelen aan water of dit hard is, zowel zacht als hard water is uiteraard gewoon vloeibaar. Hoe kun je de hardheid van water controleren, en welke gevolgen kan hard water hebben op de gezondheid van jezelf en de apparatuur in huis? Dat kun je lezen op deze pagina.

hard water meten voorbeeld

Hoe hard is drinkwater?

De hardheid van water is afhankelijk van het gebied waar je woont, en waar het water vandaan komt. Leidingwater komt uit grondwater dat zich tussen de verschillende lagen aarde bevindt. Daar bevinden zich allerlei zouten en mineralen die hier van nature aanwezig zijn. Denk aan magnesium en calcium, die komen via het grondwater mee naar boven. Hoe hoger het aandeel mineralen, hoe harder het water is. Per regio kan dit aandeel flink verschillen. Er zijn waterzuiveringsinstallaties die zelf het drinkwater ontharden. De gemeente waar je woont bepaalt daarmee hoe hard het water is.

Zelf de hardheid van water meten

Voordat je professionele bedrijven inschakelt die met speciale apparatuur aan de slag gaan, is het mogelijk om zelf al een eenvoudige test uit te voeren. Je neemt als eerste een potje of flesje die afgesloten kan worden met een deksel of dop. Daar doe je ongeveer 15 tot 20 ml water in, en je voegt er enkele druppels groene zeep aan toe. Sluit het potje of flesje af en schud het geheel door. Wanneer er veel schuim ontstaat, zal het water waarschijnlijk zacht zijn. Bij een minimale schuimvorming betreft het hard water.

Vraag het na in de woonplaats

Je kunt bij de gemeente terecht om de status van het water na te vragen. Voor het meest betrouwbare resultaat in je eigen woning zul je een test moeten uitvoeren op basis van een teststrip die enkele seconden in water wordt gestoken. De verkleuring van deze strip geeft de waterhardheid aan. Het is mogelijk om online testen te bestellen, of laat dit karwei uitvoeren door de waterontharder specialist. In Duitsland en Nederland wordt doorgaans gebruik gemaakt van dH (Duitse graden), in België en Frankrijk wordt meestal Fh (Franse graden) toegepast.

Water hardheid overzicht:

  • Zeer hard water: > 45 fH
  • Hard water: 30 tot 45 fH
  • Gemiddeld water: 15 tot 30 fH
  • Zacht water: 7 tot 15 fH
  • Zeer zacht water: 0 tot 7 fH

Wanneer je graag de prijzen opvraagt voor een waterverzachter in de buurt, kun je direct maatwerk offertes aanvragen via waterontharder-specialist.be.

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Voor de gezondheid is hard water niet slecht, je hebt immers magnesium en calcium nodig. Toch kan hard water invloed hebben op haar en huid, dit is te voorkomen door de juiste verzorgende producten te gebruiken. Hard water heeft daarentegen meer invloed op apparaten in huis en de woning op zich. Denk aan de kranen, douchekop of het tegelwerk waar zich kalk op af kan zetten. Daarnaast kan kalk de levensduur van apparaten zoals waterkokers en koffiezetapparaten verminderen, ook voor de radiatoren en de ketel is hard water niet bevorderlijk.

Hard water kan daarnaast een voortijdige slijtage en het verkleuren van wasgoed veroorzaken. In hard water ontstaat er minder schuim wat de werking van wasmiddelen negatief beïnvloed. Er is meer wasmiddel nodig met hard water in huis. Sinds 2002 zijn er in Vlaanderen limieten gesteld aan de hardheid die drinkwater mag bezitten. Na ontharding door een waterreinigings organisatie mag de waarde niet lager liggen als 15 fH, en niet hoger als 67 fH.

Wanneer een waterontharder plaatsen?

Wanneer het water al zacht is, heeft een waterverzachter weinig nut. In regio’s waar het water een hardheid bezit van 25 fH of hoger kun je voordeel halen uit een waterontharder in huis. Onder deze waarde zal het rendement waarschijnlijk niet in verhouding staan met de investering. Je kunt met minder kalk wel eventuele schade aan de apparatuur voorkomen.

Benieuwd naar de kosten voor een waterontharder in de regio? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in de buurt via deze pagina.

gevolgen hard water