Hardheid van water per woonplaats

We verbruiken dagelijks veel water voor douchen, koken, de vaat wassen, kleding reinigen en nog veel meer. Water hardheid speelt een belangrijke rol bij de levensduur van apparaten die water verbruiken zoals (vaat)wasmachines), daarnaast is er ook een impact op het milieu. De hardheid van water kan voor iedere gemeente weer anders zijn, door de herkomst maar ook de verwerking van het grondwater voordat het uit de kraan komt in huis. Op deze pagina geven we informatie over waterhardheid, en hoe je de impact op het milieu én je portemonnee kunt beïnvloeden.

Van zacht water naar hard water

Met hard water bedoelen we water met hogere concentraties magnesium en calcium met als resultaat kalk. Dat zijn ook belangrijke bouwstoffen voor het lichaam, daarmee is hard water gezond om te drinken. Helaas geldt dat niet voor apparaten die water nodig hebben om te functioneren. Kalk zal zich na verloop van tijd afzetten op de leidingen en andere oppervlakken met als gevolg slijtage en schade.

Hardheid water meten

In Duitsland en Nederland wordt Duitse graden als standaard voor waterhardheid gebruikt, dit wordt uitgedrukt in °D. In België worden Franse graden gebruikt die we uitdrukken in °F. Wanneer je deze waarden wilt omrekenen kun je rekensom 1 x °F = 0,56 x °D maken. Dit zijn de vijf standaard categorieën:

 Franse gradenDuitse graden
Zeer zacht0 - 7 °F0 - 4 °D
Zacht7 - 15 °F4 - 8 °D
Middelhard15 - 30 °F8 - 17 °D
Hard30 - 45 °F17 - 25 °D
Zeer hard> 45 °F> 25 °D

Waterhardheid per gemeente in Vlaanderen

Iedere gemeente kan een andere categorie water aanbieden. De overkoepelende organisatie waar alle Vlaamse watermaatschappijen deel van uitmaken heet Aquaflanders. In 2014 voerde ze een onderzoek uit naar de hardheid van water in het Vlaamse gebied. Daaruit bleek dat de hardheid gemiddeld behoorlijk hoog ligt. Bijna tachtig procent van het Vlaamse water heeft een hardheid die op middelhard of hoger ligt. Richting Limburg neemt de hardheid af, in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen is er sprake van voornamelijk hard water. Informeer bij de leverancier van drinkwater wat de geschatte hardheid is van het geleverde water. Je kunt de contactinformatie vinden via de Aquaflanders website.

Moet ik mijn water zachter maken?

Wanneer je in een regio woont waar hard water geleverd wordt, kan het voordeel bieden om een waterverzachter te installeren. Het advies is om bij een waarde van 25 °F of hoger het water te verzachten alvorens deze in de woning te gebruiken. Hiermee kan de levensduur van apparaten zoals de (vaat)wasmachine aanzienlijk verlengd worden, ook is er minder kans op kalkafzetting op de leidingen. Dat betekent overigens niet dat het installeren van een waterontkalker in alle huishoudens een meerwaarde biedt. Laat je daarom vooraf adviseren door een specialist, en laat de installatie uitvoeren door een erkend bedrijf. Anders zul je niet alleen overbodige kosten maken, een onvakkundige installatie kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Tip: We adviseren om naast de installatie door een vakman ook een onderhoudscontract af te sluiten. Dan weet je zeker dat het systeem optimaal functioneert.

Bespaar tot maar liefst 20% op de rekening door offertes te vergelijken via www.waterontharder-specialist.be.

Waterhardheid per gemeente

Voordelen van een waterverzachter laten installeren?

Er zijn meerdere redenen om een waterontkalker te laten installeren in huis. Hier zijn de vier voornaamste redenen:

  • Besparing op de energiekosten: Omdat de verwarmingsinstallatie optimaal zal functioneren kun je tot 20% op de energiekosten besparen.
  • Besparing op wasmiddelen: Ook is er veel minder wasmiddel nodig om een gelijkwaardig resultaat te behalen. Dit kan een besparing opleveren tussen 25% en 30%.
  • Levensduur van apparatuur: Omdat er minder kalkvorming ontstaat, kunnen apparaten langer meegaan.
  • Drinkwater zonder flessen: De smaak van water wordt beter dankzij een waterontkalker met filter. Flessen water kopen is verleden tijd!

De besparing in kosten zal een grote reden zijn om kiezen voor een waterontharder. Daarnaast mag de impact op het milieu ook niet worden vergeten. Omdat er minder wasmiddelen nodig zijn, zal de impact op het milieu lager liggen. Dat geldt tevens voor de langere levensduur van apparatuur.

Meer info over de voordelen van een waterontharder vind je hier.