Waterontharder: Prijzen 2023, soorten en installatie kosten

De gemiddelde prijs van een waterontharder is €1.260, met een bereik van €650 tot €2.700 inclusief installatie. De prijs van een waterontharder varieert van € 650 tot € 1.800 voor een zoutunit en van € 1.650 tot € 2.700 voor een CO2-unit.

Type waterontharderGemiddelde prijs (met installatie)
Zout waterontharder€650 tot €1.800
CO2 waterontharder€1.650 tot €2.700
SB-E waterontharderOp offerte
Waterreiniger€100 tot €700
waterontharder prijs

Type en werking zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je waterontharderproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden om je budget te verfijnen:

 • Aantal inwoners.
 • Waterhardheid.
 • Automatisering.
 • Gerelateerde loodgieterswerkzaamheden.
 • Assortiment.

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het installeren van je waterontharder te schatten en krijg een nauwkeurige offerte van een vakman.

Een waterontharder voor huishoudelijk gebruik is een middelgroot apparaat dat hard water (kalkaanslag) omzet in zachter water. Kalk en andere mineralen in water kunnen huishoudelijke apparaten beschadigen en de effectiviteit van zeep of wasmiddelen verminderen. Een waterontharder verwijdert deze mineralen onmiddellijk.

Prijs van een waterontharder per type

Zelfs perfect schoon drinkwater bevat een aantal mineralen en deeltjes die inherent zijn aan de aard van de grond waaruit het wordt gehaald. Dit zijn vaak heel kleine hoeveelheden mineralen die goed zijn voor ons lichaam. Soms bevat het water echter heel veel calcium, dat door een chemisch proces wordt omgezet in kalksteen of tandsteen. Dergelijk water staat bekend als hard water of kalkhoudend water.

Het kalkgehalte is direct afhankelijk van de regio:

 • 35,8% hard water heeft (Hydrotimetrische titel tussen 25°F en 37°F).
 • 29,5% matig hard water heeft (TH van 13°F tot 25°F).
 • 25,2% heeft zacht water (TH van 0°F tot 13°F).
 • 8,5% heeft zeer hard water (TH hoger dan 37°F).

Als je in een van de departementen met matig hard tot zeer hard water woont, zullen je installaties last hebben van kalkaanslag: apparaten verbruiken meer elektriciteit en leidingen raken verstopt.

Met een waterontharder kun je dit probleem verhelpen en daarmee de levensduur van je sanitaire installaties optimaliseren.

Prijs van een zoutwaterontharder

De prijs van een zoutwaterontharder varieert van €650 tot €1.800, inclusief installatiewerk. De aankoopprijs van een waterontharder, exclusief installatie, varieert van €450 tot €1.300, afhankelijk van het merk en het volume van de tank.

Zout- en harsontharders worden momenteel het vaakst geïnstalleerd vanwege hun lage kosten.

Dit apparaat kan het beste dicht bij het watertoevoerpunt worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in een garage, zodat het niet in een kast hoeft te worden weggestopt.

De werking van een zoutwaterontharder is relatief eenvoudig: water wordt gecirculeerd door een tank met harsbolletjes. Deze balletjes zijn bedekt met een laag natriumionen, een stof die een bijzonder goede wisselwerking heeft met calcium. Tijdens deze circulatie worden de natriumionen uitgewisseld met het calcium, dat vast komt te zitten op de harsbolletjes.

zoutwaterontharder prijs

Na een tijdje, afhankelijk van de hardheid van je water, bevatten de parels geen natrium meer en moeten ze geregenereerd worden. Een met zout verzadigde oplossing, pekel genaamd, wordt in het reservoir geïnjecteerd, waardoor het calcium wordt verdreven en de korrels worden bedekt. Het calcium wordt dan afgegeven aan het afvalwater.

Dit type waterontharder heeft een output hardheidsregelaar die de waterhardheid op het gewenste niveau brengt. Dit voorkomt problemen zoals kalkaanslag op de boiler.

De prijs van een zoutwaterontharder is niet de enige uitgave waar je rekening mee moet houden:

 • De aankoop van vervangingszout.
 • Jaarlijks onderhoud, wat wordt aanbevolen maar niet verplicht is.
 • Extra waterverbruik, variërend van 3 tot 10%, afhankelijk van de generatie van het apparaat en je gebruik.

Tot slot moet je weten dat water dat op deze manier onthard is in theorie drinkbaar is, maar dat de werkelijkheid gecompliceerder is. Het verkregen water is rijk aan zout en volgens de Europese normen mag drinkwater niet meer dan 200mg/l natrium bevatten. Er moet dus een test worden uitgevoerd en de hardheid moet worden aangepast om ervoor te zorgen dat het zoutgehalte deze limiet niet overschrijdt. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) verbiedt de consumptie van water dat met zout is onthard niet, maar raadt sterk aan om het te vermijden.

Om aan deze aanbevelingen te voldoen, is het soms nodig om de ontharder op een watercircuit te installeren dat speciaal bestemd is voor sanitaire toestellen en installaties. In dit geval is er een tweede, niet-onthard watercircuit voor consumptie.

Prijs van een CO2-waterontharder

De prijs van een CO2 waterontharder varieert van €1.650 tot €2.700, inclusief installatie. Op de offerte voor je CO2-waterontharder staat op de regel voor benodigdheden een bedrag van €1.300 tot €2.000.

De afgelopen jaren hebben we de ontwikkeling gezien van een type waterontharder dat door verkopers wordt geprezen: de CO2-waterontharder. Zoals echter blijkt zijn deze producten geen waterontharders in de strikte zin van het woord. We noemen dit apparaat hier een waterontharder, om het gebruik te respecteren dat het grote publiek heeft besloten over te nemen.

Zo'n apparaat injecteert CO2 in het water in je huis. De CO2 reageert met het calcium en magnesium in het water, zet ze om in bicarbonaten en maakt het water zachter. Zodra het water echter in contact komt met lucht, wordt het proces omgekeerd en keert het calcium terug naar de oorspronkelijke verhoudingen. Een CO2 waterontharder maakt het water niet voorgoed zacht, maar voorkomt wel kalkaanslag in leidingen en andere apparatuur. Het is zelfs zo dat waterkokers en koffiezetapparaten sneller bedekt zijn met een witte film wanneer een CO2 waterontharder wordt gebruikt.

Een CO2-waterontharder biedt echter onmiskenbare voordelen:

 • Het verzacht het water in de leidingen en beschermt bepaalde apparaten.
 • Het verspilt geen water.
 • Hij hoeft niet vaak te worden bijgevuld.
 • Het levert 100% drinkbaar water.
 • Vereist geen specifiek onderhoud.

Een CO2-ontharder kan bijvoorbeeld je warmwatertank beschermen. Daarom raden sommige loodgieters aan om de kosten ervan bij de prijs van een elektrische boiler op te tellen.

Je moet er ook rekening mee houden dat je de CO2-fles na elke 100m3 behandeld water moet vervangen, dat wil zeggen elke 8 tot 10 maanden voor een gezin van 4 personen.

Prijs van een SB-E waterontharder

De kosten van een waterontharder van het type SB-E liggen tussen €350 en €1.000, alleen de apparatuur.

Er is een ander, relatief recent proces dat geen toegevoegde producten of elektriciteit gebruikt: de SB-E waterontharder. Dit apparaat maakt gebruik van een galvanisch anode elektrolyseproces en is daarom milieuvriendelijker dan andere oplossingen. Het maakt gebruik van galvanische elektriciteit om chemische reacties uit te voeren in een buis.

Eenvoudig gezegd wordt dit zeer kleine apparaat geïnstalleerd op de plaats van een stuk pijp. Binnenin bevindt zich een galvanisch anodeproces dat de aard van het kristallijne calcium verandert. In vergelijking met een conventionele waterontharder verwijdert dit apparaat de kalk niet uit het water, het transformeert het alleen. De verkregen kalkaanslag is zachter en kan zich niet hechten aan leidingen, sanitair of de huid.

Dit proces, dat gepatenteerd blijft en daarom vertrouwelijker is dan andere, heeft een aantal voordelen:

 • Het verandert de kwaliteit van het water niet.
 • Het verbruikt niets.
 • Het verspilt geen water.
 • Het is zeer compact en eenvoudig te installeren.
 • Er is geen onderhoud nodig.
 • Het bevordert de groei van bacteriën niet.
 • Het is milieuvriendelijker.

De anodes in het apparaat slijten echter wel en hebben een gemiddelde levensduur van 10 jaar (garantie). Als de anodes hun eigenschappen hebben verloren, moet het hele apparaat worden vervangen.

Prijs van een waterzuiveraar

De prijs van een waterzuiveraar kan variëren van €100 tot €700, inclusief benodigdheden en installatie. Als je het apparaat zelf wilt installeren, kunnen de kosten van een waterzuiveraar variëren van €50 tot €600.

Het water in je huis behandelen heeft niet alleen te maken met hardheid. Soms bevat zelfs 100% drinkbaar water deeltjes, heeft het een vreemde smaak of voldoet het gewoon niet aan je normen.

Om de kwaliteit van je kraanwater te verbeteren, zonder producten te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu, kun je een waterzuiveraar installeren.

De meest effectieve waterzuiveraar is ongetwijfeld het osmoseapparaat. Dit kleine apparaat werd ontwikkeld door NASA om astronauten in staat te stellen hun water beter te zuiveren. Het is gewoon een doos met een opeenvolging van microgeperforeerde membranen die de fijnste deeltjes (miljoensten van een millimeter) uitfilteren. Het water dat uit een osmoseapparaat komt, bevat 98% H2O. Zeewater kan zelfs ontzout worden met een osmoseapparaat en de marine rust al haar schepen uit met zo'n apparaat.

Als je aquariaan bent of planten hebt die gevoelig zijn voor de waterkwaliteit, zal een omgekeerd osmoseapparaat je helpen bij je vrijetijdsbesteding en je tegelijkertijd de kosten besparen van het kopen van water dat al gezuiverd is.

Een huishoudelijk osmoseapparaat neemt over het algemeen weinig ruimte in beslag en kan onder het te behandelen water worden geplaatst, of stroomopwaarts van de sanitaire waterinstallatie. Het wordt meestal onder de gootsteen geplaatst, omdat het alleen bedoeld is om drinkwater te zuiveren.

Merk op dat een osmose-eenheid ook kan worden toegevoegd aan een watercircuit dat al een ontharder heeft, aangezien de twee apparaten niet dezelfde effecten hebben.

Prijs van een waterontharder volgens volume

TankvolumeGemiddelde prijs (exclusief installatie)Gemiddelde prijs (met installatie)
10 liter€450 tot €900€650 tot €1.400
15 liter€700 tot €1.000€900 tot €1.500
20 liter€800 tot €1.300€1.000 tot €1.800
Vanaf 30 literVanaf €1.200Vanaf €1.400

Een zoutwaterontharder is het enige apparaat dat kalk uit water verwijdert. Het heeft een tank waarin het proces plaatsvindt.

Afhankelijk van je verbruik, het aantal sanitaire toestellen en waterpunten en het aantal personen in je huis, moet de tank groter of kleiner zijn.

Met een te kleine tank kan het water niet worden behandeld, terwijl een te grote tank uiteindelijk de groei van bacteriën kan bevorderen.

De capaciteit van de tank kan echter niet alleen worden bepaald op basis van het aantal inwoners, want hoe harder het water, hoe langer het duurt om het te behandelen. Dus als je heel hard water hebt, heb je een grotere tank nodig om meer water in één keer te behandelen en het gemakkelijker te gebruiken te maken.

Later zullen we je enkele tips geven over hoe je het aantal inwoners, de waterkwaliteit en het tankvolume kunt relateren.

Onthoud dat hoe groter de tank, hoe hoger de prijs van de waterontharder:

 • De prijs van een waterontharder met een tank van 10 liter varieert van €450 tot €900.
 • Een waterontharder met een tank van 15 liter kost tussen de €700 en €1.000.
 • De kosten van een waterontharder met een tank van 20l variëren van €800 tot €1.300.
 • Boven de 30 liter is de prijs meer dan €1.200.
waterontharder installeren door een professional

Een waterontharder installeren: het werk van een professional

Installatietechnieken afhankelijk van het model

Hoewel al deze apparaten tussen een watertoevoer en een watertoevoerpunt moeten worden geplaatst, vereisen ze niet allemaal dezelfde aandacht tijdens de installatie. Zonder in al te veel technische details te treden, lees je hier hoe een waterontharder over het algemeen wordt geïnstalleerd, afhankelijk van het type.

 • Zoutwaterontharder: Dit vrij grote apparaat wordt meestal geïnstalleerd in een garage of kelder (altijd binnenshuis). De waterinlaten worden vaak in deze ruimtes geïnstalleerd, waar esthetiek niet al te belangrijk is. De zoutwaterontharder wordt dicht bij de waterinlaat geplaatst en de slangen worden aangesloten. Afhankelijk van het model kan een stopcontact nodig zijn. Aan het einde van de klus past de technicus de waterhardheid aan om aan de voorgeschreven normen te voldoen.
 • CO2-ontharder: De installatie is vergelijkbaar met de vorige, ook hier in de garage of kelder om de imposante CO2-cilinder te verbergen. De technicus moet ook een elektrische aansluiting maken, omdat dit apparaat altijd stroom nodig heeft om te kunnen werken.
 • SB-E waterontharder: Dit is het eenvoudigste type waterontharder om te installeren, door simpelweg de hoofdwaterleiding bij de inlaat door te snijden en het apparaat erin te plaatsen. Deze waterontharder is buisvormig en meestal omvangrijker dan een koperen buis, maar past perfect in het waternetwerk zonder dat er grote werkzaamheden of elektrische aansluitingen nodig zijn.
 • Waterzuiveraar: Dit apparaat wordt meestal geïnstalleerd onder een gootsteen of wastafel. Het is een klein apparaat met een tank waarvan de grootte afhangt van het te behandelen water. Over het algemeen kunnen alle onderdelen van dit type zuiveraar in slechts een paar minuten in een apparaat voor onder de gootsteen worden gemonteerd.

Installatiekosten van een waterontharder: arbeidskosten

Omdat deze apparaten verschillende installaties, gewichten en specifieke hulpwerkzaamheden hebben, variëren ook hun installatiekosten.

 • Zoutwaterontharder: De geschatte kosten voor het installeren van een zoutwaterontharder variëren van €200 tot €500.
 • CO2 waterontharder: De gemiddelde installatiekosten van een CO2 waterontharder liggen tussen de €350 en €700.
 • SB-E waterontharder: De installatieprijs van een SB-E waterontharder wordt over het algemeen berekend op basis van een offerte, aangezien deze gepatenteerde technologie nog op zoek is naar een markt.
 • Waterzuiveraar: De prijs voor het installeren van een waterzuiveraar is zeer betaalbaar, van €50 tot €100.

Controleer altijd of de installatiekosten zijn inbegrepen in de offerte voor de waterontharder.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om precies te weten te komen hoeveel je waterontharder gaat kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je verwachtingen voldoet.

Een loodgieter of technicus die gespecialiseerd is in waterbehandeling kan je adviseren over het apparaat dat het beste past bij jouw behoeften en kan vooral je water op het juiste hardheidsniveau brengen.

Voorbeelden van offertes voor een waterontharder: Standaard offerte

Offerte voor een waterontharder voor een flat: Zout systeem

Laten we het geval nemen van een gezin dat in een regio woont waar het water een TH van 30°F heeft. Om ontkalkt water te krijgen, besluit dit gezin een zoutwaterontharder van 20 liter te laten installeren, compleet met volumetrische klep, filterpatroon en zuiveringsfilter.

De offerte voor deze waterontharder bedroeg €1.750, inclusief installatie.

Waterontharder offerte voor een huis: CO2-systeem

Een ander voorbeeld is een huis in een regio met een waterhardheid van ongeveer 35°F. De eigenaars kozen voor een CO2-oplossing. Het project omvatte de CO2-ontharder, kleppen, drukregelaar en gasfles. De installatie was eenvoudig, omdat het huis erg nieuw was, waardoor het apparaat gemakkelijk geplaatst kon worden.

De offerte voor de waterontharder bedroeg €2.400.

De juiste waterontharder kopen: De belangrijkste merken

 • Culligan: Dit Amerikaanse bedrijf, aanwezig in 90 landen en met 9.000 werknemers, is de gigant op het gebied van waterontharding. Met meer dan 80 jaar ervaring biedt Culligan een breed assortiment producten.
 • Kenmore: Kenmore is een Amerikaans merk van huishoudelijke apparatuur dat werd opgericht in 1913. Tot de producten behoren zoutwaterontharders, zoals de beroemde 370 en 420, die favoriet zijn bij installateurs.
 • Ecowater: Nog zo'n baanbrekend Amerikaans merk. Ecowater werd opgericht in 1925 en produceert sindsdien zoutwaterontharders. Er zijn wereldwijd meer dan 3000 vestigingen.
 • BWT: Voorheen Permo, dit internationale bedrijf. BWT biedt een breed scala aan waterbehandelingsproducten, waaronder zoutwaterontharders en osmose-eenheden.
 • Fleck: Nog een multinational die zich richt op zoutwaterontharders. Fleck heeft een zeer breed assortiment, met een sterke nadruk op waar voor je geld.

De bijkomende kosten van het installeren van een waterontharder

Als je besluit om je waterontharder in een huis te installeren dat al gebouwd is, moet je misschien wat technische voorzieningen treffen om de ontharder te laten werken.

CO2 waterontharder
 • Loodgieterswerk: Afhankelijk van de locatie van je waterontharder kan er wat loodgieterswerk nodig zijn om het apparaat aan te sluiten. In de meeste gevallen gaat het om het aansluiten van het watercircuit dat je wilt ontharden, en niet te vergeten het afvoersysteem als het een zoutapparaat is.
 • Elektrische aansluiting: Sommige waterontharders hebben een stroomvoorziening nodig om te werken of om geavanceerde functies te bieden. Als dit het geval is voor jouw apparaat, moet je een stekker in de buurt van de ontharder plaatsen, op een conventioneel circuit dat beschermd wordt door een 30mA differentiële stroomonderbreker.

Onderhoudskosten voor een waterontharder

Je waterontharder kan regelmatig twee soorten onderhoud nodig hebben. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden voor dit onderhoud en de gemiddelde frequentie waarmee het raadzaam is om het uit te voeren.

Soort onderhoudGemiddelde prijsRegelmaat
Zout vervangen€50 tot €150Aankelijk
C02 vervanging€20 tot €45Aankelijk
Gecontracteerd onderhoud€100 tot €200Aankelijk

Verplicht onderhoud voor alle ontharders bestaat uit het vervangen van de verbruiksmaterialen: zout of CO2, afhankelijk van het apparaat. Als je deze elementen niet vervangt zodra ze op zijn, zal je apparaat helemaal stoppen met werken.

Zoutwaterontharders kunnen ook regelmatig worden onderhouden. Dit houdt meestal in dat bepaalde controlepunten worden gecontroleerd om de prestaties van het apparaat te optimaliseren en dat het natriumgehalte van het ontharde water wordt getest. Je kunt kiezen voor een jaarlijks onderhoudscontract om te profiteren van voordelige tarieven.

Bereken het volume dat je nodig hebt voor je waterontharder

WaterhardheidReservoirvolume in litersAanwezigheid
Minder dan 30°F10 tot 1551,5% van grondgebied
Van 30 tot 35°F15 tot 3042% van het grondgebied
Van 35 tot 45°FVan 206,3% van het grondgebied
Van 50°FVan 302% van het grondgebied

Er is een nauw verband tussen het aantal mensen in huis, de hardheid van het water en het volume van de onthardingstank.

Dus voor hetzelfde aantal inwoners moet de capaciteit van de onthardingstank evenredig zijn met de hardheid van het water. Hoe harder je water, hoe groter de tank.

Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met een professional voor een schatting van je project, omdat zij je kunnen begeleiden naar de capaciteit die het meest geschikt is voor jouw regio en jouw gezin.

Belastingen

Normaal gesproken rust er een BTW tarief van 21% op een waterontharder. Wanneer het een particuliere woning betreft met een leeftijd van meer dan 10 jaar, betaal je een lager BTW tarief van slechts 6%. Voor woningen die jonger zijn dan 10 jaar wordt wel het standaard 21% BTW tarief gerekend. Wanneer je niet zeker bent van een mogelijk belastingvoordeel is het verstandig om contact op te nemen met het belastingkantoor.

FAQ

Hoeveel kost een waterontharder?

Een waterontharder kost gemiddeld tussen € 650 en € 2700, afhankelijk van de gebruikte technologie.

Welke waterontharder moet ik kiezen voor 4 personen?

Voor een waterontharder voor 4 personen hangt het volume af van de hardheid van het water. Houd rekening met 10 tot 25 liter.

Wie installeert een waterontharder?

Om je waterontharder te installeren, heb je een gespecialiseerde technicus of een loodgieter nodig.

Wat is het beste merk waterontharder?

Kies voor je waterontharder een van de bekendste merken die we hebben genoemd. Je zult niet teleurgesteld zijn.