Waterontharder prijs

Er zijn verschillende voordelen bij een waterontharder installeren. Zo hoef je geen geld te besteden aan flessen water uit de winkel, en jouw apparaten in huis gaan langer mee. Wasmachines, vaatwassers en verwarmingsketels zullen door hard water sneller slijten, met een waterverzachter voorkom je schade door kalkaanslag. Het verhoogt daarnaast de efficiëntie van de verwarming waarmee je ook nog eens bespaart op de energierekening. Wat kosten waterontharders en met welke additionele kosten moet je rekening houden? Dat lees je op deze pagina van de Waterontharder Specialist.

Ga direct naar deze onderwerpen:

Hoe wordt de totaalprijs van waterontharders berekend? Deze vijf kostenposten hebben invloed op de prijs.

kosten waterontharder

Soorten waterontharder en ontkalkers van water

Er zijn twee soorten waterverzachters; mechanisch en elektronisch.

1. Mechanisch

Mechanische waterverzachters worden ook wel hydraulische waterontharders genoemd. Deze apparaten werken op basis van waterdruk. Een voordeel hiervan is dat er geen aanvullende kosten voor het verbruik zijn. Wanneer een specifieke hoeveelheid tijd of volume aan water is verstreken zal het regeneratieproces in werking treden. Dit heet ‘tijdgestuurd’ of ‘volumegestuurd’. De prijzen voor deze waterontharders starten bij 700 euro.

Voornaamste kenmerken van een mechanische wasverzachter:

  • Regeneratie vindt plaats op basis van tijd.
  • Er zijn geen extra verbruikskosten omdat het proces werkt op waterdruk.
  • Lagere onderhoudskosten.
  • Prijzen starten bij 700 euro.

Vraag direct prijzen aan voor mechanische waterontharders.

2. Elektronisch

Elektronische waterverzachters zijn voorzien van een elektronisch geregeld systeem met diverse instelmogelijkheden. Zo kan de regeneratie ingesteld worden op het werkelijke verbruik van water. Wanneer je kiest voor een elektronische waterontharder zullen er aanvullende energiekosten van toepassing zijn. Ook bestaat er een risico op uitval van elektronische elementen wat bij reparatie tot extra kosten kan leiden. Prijzen voor dit type waterontharders beginnen bij 900 euro.

Voornaamste kenmerken van een elektronische wasverzachter:

  • Veel instelmogelijkheden.
  • Aanvullende verbruikskosten omdat het proces werkt op elektriciteit.
  • Hogere onderhoudskosten.
  • Prijzen starten bij 900 euro.

Vraag direct prijzen aan voor elektronische waterontharders.

 Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
RegeneratieTijd- of volumegestuurdHoge flexibiliteit, veel instellingen mogelijk
VerbruikskostenBesturing met waterdruk, geen bijkomende verbruikskostenWerkt op elektriciteit, bijkomende verbruikskosten
OnderhoudMinder onderhoudskostenMeer onderhoudskosten
PrijsVanaf 700 euroVanaf 900 euro

Wat kost een waterverzachter in totaal?

Als we uitgaan van een gezin bestaande uit vier personen en een gemiddeld verbruik van water mag je een prijs verwachten tussen 1000 en 2000 euro inclusief de kosten voor installatie. Maak gebruik van onze offerte pagina voor meerdere gratis en vrijblijvende offertes van erkende installateurs in de regio.

Bezoek direct de offerte pagina voor waterontharders.

Capaciteit van de waterontharder

Dit zijn twee aspecten die bij de keuze van een waterverzachter van belang zijn:

1. Het volume van de harscilinder

Wanneer de inhoud van de ionenwisselaar te groot is voor het gezin is dat niet alleen een verspilling van energie, maar ook van kosten. Als je juist kiest voor een apparaat dat te klein is, treedt er een vroegtijdige verzadiging van de harskorrels op waardoor er overmatig veel gespoeld moet worden. En dat gebeurt dan uiteraard juist op het verkeerde moment. Bij teveel regenereren zal er ook onnodig veel zout verbruikt worden. De inhoud van de harscilinder wordt bepaald op basis van waterhardheid en het gebruik van water binnen het gezin. Wanneer er behoefte is aan een resthardheid van het water heeft dat ook invloed.

Advies: Wanneer we uitgaan van een gezin bestaande uit vier personen waarbij er een gemiddeld verbruik van water van toepassing is, en de hardheid vanuit de bron 20 fH bedraagt, reken dan op een waterontharder met een capaciteit van 10 liter.

2. De capaciteit van doorstroming

Dit staat voor de hoeveelheid zacht water die de waterontkalker kan leveren. Daarbij moet ook de capaciteit van de watermeter niet vergeten worden, die reguleert de doorstroming van water in de woning. De watermeter capaciteit mag niet hoger liggen dan de capaciteit van de waterontharder. Deze waarde wordt uitgedrukt op de Qn schaal.

waterontharder prijs

3. Onderhoudskosten

Bij het totale kostenplaatje mag ook zeker onderhoud aan de waterontharder niet worden vergeten. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat het apparaat goed blijft functioneren zul je minimaal één keer per jaar alles moeten laten controleren op gebreken. Het kan lonend zijn om bij aanschaf van de waterverzachter ook direct een onderhoudscontract af te sluiten. Dan krijg je vaak een korting, let goed goed op de voorwaarden in het contract.

Wat is belangrijk bij het onderhoud aan de waterverzachter?

Bij de controle moet als eerste de waterhardheid gecontroleerd worden. Daaraan is direct te zien of het apparaat goed functioneert. Daarnaast worden alle onderdelen gecontroleerd, gereinigd en indien van toepassing vervangen. Vaak zal het zout voor de waterontharder vervangen of aanvullen onder het onderhoudscontract vallen. Dit is overigens een vrij eenvoudige klus die je eventueel ook zelf kunt uitvoeren. Let er wel op dat je het juiste schoonmaakmiddel aanschaft die van goede kwaliteit is. Omdat goedkopere soorten zout sneller zullen smelten, kan dit aankoeken in het zoutreservoir. Goedkoop is dan zeker duurkoop.

Hoe je onderhoud kunt (laten) plegen aan de waterontharder kun je op in dit artikel lezen.

4. Belastingen

Normaal gesproken rust er een BTW tarief van 21% op een waterontharder. Wanneer het een particuliere woning betreft met een leeftijd van meer dan 10 jaar, betaal je een lager BTW tarief van slechts 6%. Voor woningen die jonger zijn dan 10 jaar wordt wel het standaard 21% BTW tarief gerekend. Wanneer je niet zeker bent van een mogelijk belastingvoordeel is het verstandig om contact op te nemen met het belastingkantoor.

kosten waterontharder plaatsen

5. Installatie

Een laatste factor die zeker van invloed kan zijn op de totale som aan kosten is het installatiebedrijf dat de werkzaamheden zal uitvoeren. Er bestaan geen standaard tarieven, met name de combinatie van aanschaf en een onderhoudscontract bij dezelfde leverancier kan van invloed zijn op de totale kosten. Wij adviseren om meerdere offertes aan te vragen van verschillende installatiebedrijven. Om de vergelijking snel en eenvoudig te maken hebben we een pagina ingericht om direct meerdere offertes aan te vragen bij erkende installateurs in de buurt.

Ga direct naar de offerte pagina voor gratis en vrijblijvende offertes van gespecialiseerde installatiebedrijven in jouw regio.

Prijzen van waterontharders: Conclusie

Bij de aanschaf van een nieuwe waterontharder telt er meer dan de aanschafprijs van het apparaat. Zo zul je rekening moeten houden met de juiste capaciteit van de waterverzachter en het type apparaat dat het meeste voordeel biedt in jouw situatie. Ook voor onderhoud kun je zeker een onderhoudscontract overwegen zodat je altijd kunt rekenen op een optimale werking van de waterontkalker. Informeer vooraf bij erkende installateurs voor maatwerk advies en een kostenberekening.

Vraag vandaag nog meerdere offertes aan van erkende installateurs in de gemeente waar je woont, geheel gratis en zonder verplichtingen.