Waterhardheid testen

In een groot aantal woningen in Vlaanderen is een waterontharder geïnstalleerd. Wanneer dit niet het geval is, kan installatie van dit apparaat voordeel bieden mits je op een locatie woont met hard water. Met de testen op deze pagina kun je snel de hardheid van water in huis testen. Op basis daarvan weet je of een waterontharder inderdaad meerwaarde biedt.

waterontharder test voorbeeld

Vier eenvoudige testen voor de hardheid van water

Niet iedere methode van waterhardheid testen is even betrouwbaar. Maar met de vier eenvoudige testen die hieronder beschreven staan kun je een redelijke indicatie krijgen. Wanneer je vermoedt dat er hard water uit de kraan komt, is het aan te raden een specialist in te schakelen die met professionele apparatuur de hardheid van het water kan controleren.

Teststrook

Je kunt vrij eenvoudig teststroken kopen, in speciaalzaken of heel eenvoudig online via een webshop. De test verloopt eenvoudig en biedt snel duidelijkheid. Neem de strook en steek deze een paar seconden in een glas met water uit de kraan. Na pakweg een minuut zal de strook verkleuren. Je kunt in de handleiding lezen wat de kleur betekent. In België wordt de ‘Franse graden’ schaal gebruikt die uitgedrukt wordt in fH. Dit is de standaard verdeling in vijf categorieën:

  • Zeer hard water: > 45 fH
  • Hard water: 30 tot 45 fH
  • Gemiddeld hard water: 15 tot 30 fH
  • Zacht water: 7 tot 15 fH
  • Zeer zacht water: 0 tot 7 fH

Zeep test

Veel eenvoudiger dan de zeep test is eigenlijk niet mogelijk. Daar staat tegenover dat het resultaat ook het minst betrouwbaar is. Het werkt met een potje die je kunt afsluiten met een deksel. Doe hier niet meer dan 20 ml kraanwater in. Daar druppel je een beetje groene zeep in. Sluit het potje af en schud deze flink. Wanneer er na het schudden veel schuim te zien valt, betekent dit waarschijnlijk dat het zacht water betreft. Met minder of geen schuim duidt dit op hard water. Je kunt deze test herhalen door nog wat druppels groene zeep toe te voegen en nog een keer te schudden. Wanneer er dan nog steeds geen schuim verschijnt zal het water inderdaad hard zijn.

Druppel test

Een druppel test is eenvoudig online te bestellen, er zijn verschillende webwinkels die dergelijke sets leveren. Dit is een behoorlijk nauwkeurige methode om de hardheid van water te bepalen. Een testbuisje wordt gevuld met water, daar wordt een druppel testvloeistof aan toegevoegd. Schud daarna de inhoud van het buisje goed door. Dit proces moet herhaald worden tot het testwater geheel groen kleurt. Je moet bijhouden hoeveel druppels er aan het water toegevoegd zijn. Lees in de handleiding welk aantal druppels overeenkomt met de hardheid waarde van het water.

Waterleidingbedrijf

Je kunt ook heel eenvoudig de officiële hardheid van het water opvragen bij het lokale waterleidingbedrijf dat verantwoordelijk is voor het leidingwater in jouw gemeente. Die kunnen aangeven welke hardheid het geleverde water zou moeten hebben.

Wanneer heb je een waterontharder nodig?

Bij een fH waarde die hoger ligt dan 25 tot 30 adviseren we het water zachter te maken met een waterontharder. Deze apparaten maken van hard water zacht water, met als gevolg minder schadelijke kalk in leidingen en apparaten die water verbruiken. Hoewel hard water niet schadelijk is bij inname, kan zacht water wel bevorderlijk zijn voor haar en huid.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor waterontharders en installatiebedrijven in de buurt via deze pagina.

voordelen waterverzachter