Waterontharder kopen
Er zijn behoorlijk wat vragen die Vlamingen stellen over waterontharders. Zo is het lang niet altijd duidelijk voor welke doelgroep een waterontharder nodig is, welk type het beste werkt, of waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een goede waterverzachter. Naast de uiteenlopende prijzen zijn er nog een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Op deze pagina bekijken we de overeenkomsten, de verschillen en de voordelen van een waterontharder.
Direct vrijblijvende offertes voor een waterontharder aanvragen zonder kosten of verplichtingen? Ga naar onze offerte pagina en vul jouw gegevens in.
Bekijk direct deze onderwerpen:
- Waarom een waterontharder kopen ?
- Wat is het nut van een waterontharder?
- Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
- Welk type waterverzachter past in mijn situatie?
- Wat kosten waterontharders?
- Hoe kan ik het apparaat onderhouden?
Wat is het nut van een waterontharder?
Niet iedereen heeft een waterverzachter in huis nodig. Er zijn ook mensen die wel baat hebben bij een waterontharder die er zich niet van bewust zijn. Hier zijn twee redenen om hard water zacht te maken:
- Hard water zorgt voor kalkaanslag op kranen en in leidingen.
- De smaak van zacht water wordt vaak als lekkerder ervaren.
Wanneer de waterhardheid boven de 25 fH ligt, wordt het gebruik van een waterverzachter aanbevolen. Deze waarde staat voor Franse hardheid, in Duitsland en Nederland wordt dH als meetmethode gebruikt.
Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Hier zijn enkele voordelen van een waterverzachter, waarbij de voordelen per situatie en behoefte kunnen verschillen:
- De smaak van kraanwater wordt vaak als beter ervaren. Flessen water kopen is verleden tijd.
- Ook andere gerechten waarbij kraanwater wordt gebruikt zullen voortaan beter smaken.
- Bespaar energie omdat zacht water sneller opwarmt dan hard water.
- Voorkom kalkaanslag op kranen, sanitair en de leidingen.
- Apparaten zoals wasmachines en vaatwassers zullen minder snel slijten.
- Er is minder wasmiddel nodig om de vaat of kleding te reinigen, met een besparing die kan oplopen tot ruim 30 procent.
In dit artikel lees je meer over de voordelen van een waterontharder.
Welk type waterverzachter past in mijn situatie?
Er zijn mechanische waterontharders en elektronische waterontharders. Hoewel het eindresultaat in principe gelijk is, verschilt de werking tussen deze twee apparaten.
1. Waterverzachter met mechanisch systeem
Mechanische waterontharders werken op basis van een hydraulisch systeem met waterdruk. Er is dus geen elektra nodig om het systeem in werking te stellen. Het zijn relatief eenvoudige apparaten die na verloop van tijd zullen regenereren wanneer een vooraf ingestelde tijd is verstreken, of wanneer er een specifiek volume aan water ontkalkt is. Het mechanische systeem betekent dat er geen extra kosten voor energie van toepassing zijn. Ook de onderhoudskosten vallen lager uit omdat er geen elektronische elementen in het systeem verwerkt zijn. De aanschafkosten liggen ook wat lager.
Vrijblijvend prijzen opvragen voor een mechanische waterontharder? Kijk dan op deze pagina.
2. Waterverzachter met elektronisch systeem
Elektronische waterontharders hebben elektriciteit nodig om te functioneren. Het zijn complexere machines met meer instelmogelijkheden voor optimaal functioneren in iedere situatie. Zo kan de regeneratiecyclus nauwkeurig ingesteld worden, hiermee wordt onnodig verbruik van water en reinigingszout vermeden. Dit kan op termijn weer kosten besparen. De aanschafprijs voor een elektronisch systeem ligt wat hoger dan een mechanisch model, tijdens het gebruik kunnen deze meerkosten doorgaans terugverdiend worden.
Vrijblijvend prijzen opvragen voor een elektronische waterontharder? Kijk dan op deze pagina.
Hoe kies je het juiste type?
Wanneer er door het jaar heen een redelijk vast patroon is voor waterverbruik, zal een mechanisch apparaat doorgaans de meest voor de hand liggende keuze zijn. Als het watergebruik gedurende het jaar flink varieert kan de extra nauwkeurigheid van een elektronisch model voordeel bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor personen die vaak van huis zijn voor zakenreizen of vakanties. Of juist gezinnen die onregelmatig bezoekers krijgen, die gebruik maken van grotere hoeveelheden warm water. In die situaties verdient de meerprijs van een elektronisch apparaat zichzelf weer snel terug omdat er geen verspilling aan regeneratiezout van toepassing is.
Wat kosten waterontharders?
De prijzen voor waterverzachters starten bij ongeveer 700 euro voor mechanische modellen, en 200 euro meer voor elektronische modellen. Wanneer je uitgaat van een gezin van 4 personen met een standaard verbruik van water, komt de totaalprijs tussen 1000 euro en 2000 euro te liggen. De prijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van de hoeveelheid zuiveringszout dat verbruikt wordt. Als de capaciteit niet goed is afgestemd op het daadwerkelijke verbruik zal het apparaat niet efficiënt functioneren. Een te kleine ontharder moet vaker spoelen, terwijl een grote ontharder meer zout verbruikt dan nodig is.
Laat je vrijblijvend informeren door erkende installateurs in de buurt via onze offerte pagina.
Hoe kan ik het apparaat onderhouden?
Je kunt zelf het nodige onderhoud uitvoeren, het zout aanvullen is bijvoorbeeld niet zo ingewikkeld. Voor een nauwkeurige controle kun je een specialist inschakelen. Er zijn installateurs die naast de levering en installatie ook periodiek onderhoud aanbieden op basis van een onderhoudscontract. Informeer naar een mogelijke korting bij aanschaf van een waterontharder inclusief onderhoudscontract. Bij een standaard onderhoudsbeurt worden alle onderdelen gecontroleerd en waar nodig gerepareerd of vervangen. De monteur zal ook het reinigingszout aanvullen. Reken een tarief dat begint bij 60 euro voor onderhoud.
Vergelijk direct prijzen voor waterontharders en erkende installateurs via deze offerte pagina.