Kalkaanslag verwijderen

Wanneer je kalkaanslag constateert op sanitair zoals kranen of kalk op tegels, dan heeft dat meestal te maken met hard water. De waterhardheid wordt gebaseerd op de hoeveelheid zouten en mineralen die aanwezig zijn in het water. Hoewel hard water geen gevaar biedt voor de gezondheid, kan het wel funest zijn voor het sanitair. De kalkafzetting kan ernstige schade toebrengen, wat vaak hoge kosten met zich meebrengt om op te lossen. Op deze pagina leggen we uit hoe je kalk verwijdert en hoe je tot een permanente oplossing komt.

voorbeeld kalk verwijderen

Waar komt kalk vandaan?

Door calciumcarbonaat en magnesium zouten te combineren ontstaat er kalk. Normaal gesproken lossen deze stoffen op in water, maar bij verdamping kunnen ze vrijkomen. Kalkaanslag is daarom vooral te vinden op plekken waar gewerkt wordt met warm water. Dit kan de koffiezetter zijn in de keuken, de kraan in de badkamer of in de warmwaterboiler. Meer kalk zouten betekent harder water, en een grotere kans op kalkaanslag.

Hoe kun je kalkaanslag voorkomen?

De meest eenvoudige manier om kalkaanslag bij de bron aan te pakken is het plaatsen van een waterontharder. Wanneer je deze nog niet in huis hebt geïnstalleerd kun je apparaten reinigen met schoonmaakazijn. Maar dat is geen permanente oplossing, want zonder waterontkalker zal het probleem weer snel terugkeren.

De kracht van azijn

Je kunt azijn in de salade doen, maar het is ook een uiterst veelzijdig schoonmaakmiddel. Er zijn dan ook zeer veel verschillende soorten azijn verkrijgbaar. Schoonmaakazijn uit de winkel zal bestaan uit een combinatie van azijnzuur verdund met water. Wanneer je kalk wilt verwijderen zul op zoek moeten gaan naar schoonmaakazijn met een sterke concentratie azijnzuur. Laat azijn geruime tijd intrekken om het maximale effect te bereiken. Neem een doek, maak deze goed vochtig met azijn een neem het gebied rondom de kranen en het sanitair goed af. Losse delen zoals een douchekop kun je geruime tijd laten weken in een badje met azijn. Houd er wel rekening mee dat deze vloeistof een hoge zuurgraad heeft wat metaal kan aantasten. Werk alleen in goed geventileerde ruimtes omdat het op de longen kan slaan.

Op zoek naar een permanente en veilige oplossing? Vraag direct offertes aan voor een waterontharder inclusief tarieven voor installatie via deze pagina.

Waarom kalk schadelijk is voor de woning

Naast onooglijke kalkvlekken op de tegels en het sanitair kan kalk ook beschadigingen toebrengen op locaties die niet zichtbaar zijn. Denk aan kalkaanslag in de verwarmingsketel, in kranen of huishoudelijke apparaten zoals wasmachines. Apparaten kunnen door kalkaanslag onherstelbaar beschadigd worden. Dat maakt een waterontharder plaatsen een goede investering die vaak op korte termijn al voordeel oplevert.

Bekijk ook deze pagina voor meer voordelen van een waterontkalker en een berekening van zowel de kosten als de besparingen.

gevolgen kalk