Is een waterverzachter noodzakelijk?

Is een waterverzachter echt noodzakelijk ?Er is al veel gezegd en gesproken over waterverzachters. Zelfs wanneer je weet hoe waterontharding werkt en wat de functie is, kan het lastig zijn om te bepalen of je echt een waterontkalker nodig hebt in huis. Op deze pagina bekijken we kritisch in welke situatie een waterontharder voordeel biedt, en wat deze voordelen zijn.

Voor wie is een waterverzachter echt van belang?

Een waterontkalker kan hard water omzetten naar zacht water. Per regio zal de hardheid van het water verschillen. In België gebruiken we hiervoor de Franse Graden schaal, afgekort tot fH. Het lokale drinkwaterbedrijf dat het leidingwater levert kan aangeven welke hardheid het geleverde water bezit.

Voorbeeld van een noodzakelijke waterverzachter

Wanneer heb je een waterontharder nodig?

Bij een waterhardheid die hoger ligt als 25 fH is het aan te raden om een waterontharder te plaatsen. Hard water zorgt voor de afzetting van kalk in de leidingen, de CV ketel, verwarming en in huishoudelijke apparaten die gebruik maken van warm water. Bij het gebruik van een waterverzachter kunnen wasmachines, vaatwassers en koffiezetapparaten aanzienlijk langer meegaan. Ook zal er zich geen kalkaanslag meer vormen op kranen, tegels en ander sanitair.
Lees hier meer over de installatie van een waterverzachter.

Wanneer kan een waterontkalker voordeel bieden?

Het is mogelijk dat de drinkwaterleverancier het water reeds onthard voor de levering, de ondergrens ligt bij waterleidingbedrijven op 15 fH. Met lage waardes is het niet noodzakelijk om een waterverzachter te plaatsen, toch kan het wel voordeel bieden. Kalk kan zich nog steeds afzetten met waarden boven 5 fH, al is dit redelijk goed zelf te reinigen.

Er is geen duidelijke grens te stellen

We zouden graag een definitief antwoord geven op de vraag of een waterverzachter nodig is, toch is dat niet zomaar voor ieder huishouden te bepalen. Hoewel 25 fH als grens wordt gesteld door veel specialisten, zullen leveranciers van deze apparatuur en de installateurs vaak de voordelen van waterverzachters bij lagere waarden noemen. Als je niet houdt van zichtbare kalkaanslag in verband met de hygiëne, en de levensduur van leidingen en apparatuur in huis zoveel mogelijk wilt verlengen, kan het plaatsen van een waterontkalker een goede investering zijn.
Ontdek hier enkele tips voor het verwijderen van kalkaanslag.

Tip: Vraag meerdere offertes aan voor waterverzachters bij erkende installateurs in de buurt. Via onze offerte pagina kun je eenvoudig, gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen.

Bepalen van hard water

Hard water betekent niets anders dan een hogere concentratie van calcium en magnesium in het leidingwater. Dit vormt kalk, het bekende witte poeder dat zich aan veel oppervlakken kan hechten. In Duitsland en Nederland worden Duitse Graden (dH) gebruikt om de concentratie te bepalen, in Frankrijk en België gebruiken we hiervoor de Franse Graden (fH). Dit is de algemene indeling van de fH schaal:

  • Van 0 tot 7 fH is het zeer zacht water.
  • Van 7 tot 15 fH is het zacht water.
  • Van 15 tot 30 fH is het gemiddeld hard water.
  • Van 30 tot 45 fH is het hard water.
  • Boven 45 fH is het zeer hard water.
nut waterverzachter

Welke gevolgen heeft hard water in huis?

Wanneer het leidingwater hard is, zullen de calcium en magnesium kalk vormen die zich afzet op zowel zichtbare als onzichtbare oppervlakken. Denk aan waterleidingen, de binnenzijde van wasmachines of op tegels en sanitair. Kalk zorgt ervoor dat de opwarming van water minder optimaal verloopt, wat betekent dat er meer energie nodig is. Daarnaast is er meer zeep nodig om dezelfde resultaten te behalen bij het wassen van kleding en de vaat.
Meer info over het meten van de waterhardheid ontdek je in dit artikel.

Welke waterverzachter is het beste?

Welke waterverzachter moet je kopen?Het is niet zo eenvoudig om de ‘beste waterontharder’ te bepalen, dat komt omdat er per situatie andere behoeften zijn. Denk aan de gezinssamenstelling, de frequentie van het gebruik, het watervolume en de hardheid van water. Er zijn meerdere merken die ieder weer afwijkende modellen leveren, het is daarmee niet zo eenvoudig om een keuze te maken. Op een andere pagina gaan we hier wat dieper op in, je kunt het ook navragen bij de specialist.

Wat kost een waterontharder?

Als we uitgaan van een gemiddeld huishouden bestaande uit vier personen met een gemiddeld waterverbruik, zullen de totale kosten ergens tussen de duizend en tweeduizend euro uitkomen. Hierbij moet er bepaald worden welk merk, type en capaciteit het toestel moet hebben, wat de werkelijke behoefte is en of er een onderhoudscontract wordt afgesloten. Nu besparen op de aanschafkosten kan hogere onderhoudskosten met zich meebrengen, ga dus niet direct voor de ‘goedkoopste’ optie.

Tip: Kies voor kwaliteit maar betaal niet meer dan noodzakelijk is. Vraag offertes aan bij meerdere installateurs in de regio en vergelijk de prijzen en service mogelijkheden via onze offerte pagina.

Andere mogelijkheden voor water filteren

Naast waterverzachters die je het grootste werk uit handen nemen, kun je ook kiezen voor waterfilters die werken op basis van actieve kool en harsbolletjes. Deze oplossingen zijn geschikt voor consumptie water en verwijderen mineralen en chloor uit het water. Voor de gezondheid hoef je deze filters overigens niet te gebruiken in België, de kwaliteit van drinkwater uit de kraan wordt nauwlettend in de gaten gehouden.