voordelen van een waterontharder

Je hoeft de nadelen van hard water niet uit te leggen aan de vele Vlamingen die in een gebied met hard water wonen; steeds weer opnieuw kalkaanslag op de vaatwasser, het koffiezetapparaat en de wasmachine. Daarnaast zien de kranen er na verloop van tijd vies uit door kalk, en de energie efficiëntie van de verwarming zal ook gaandeweg afnemen. Een waterontharder kan al deze nadelen wegnemen, en zet er een aantal interessante voordelen tegenover. Welke dat zijn lees je op deze pagina, en we bekijken ook of er nadelen zijn aan waterontharders.

Ook een waterontharder aanschaffen? Vraag direct meerdere offertes aan en vergelijk prijzen via onze gratis offerte pagina.

1. Lager verbruik van wasmiddelen

Hard water zorgt ervoor dat werkzame stoffen in wasmiddelen niet optimaal werken. Door zacht water te gebruiken zal er veel minder wasmiddel nodig zijn om hetzelfde resultaat te behalen. Dat geldt voor de wasmachine maar ook voor de zeep en glansmiddelen in de vaatwasser. De besparing kan oplopen tot een kwart en zelfs een derde van de normale hoeveelheid schoonmaakmiddelen.

2. De energiekosten worden lager

Kalk op de leidingen van de warmwaterketel zijn niet direct zichtbaar, toch hebben ze invloed op de wijze waarop water verwarmd wordt. De leidingen kunnen steeds minder water doorvoeren, en daardoor ook minder warmte produceren met als gevolg een lager rendement van de verwarming. In vijf tot tien jaar kan de energie efficiëntie met een vijfde afnemen. Een waterontharder zorgt ervoor dat het verwarmingssysteem weer optimaal kan presteren.

3. Minder slijtage van stoffen en apparatuur

Door hard water zullen kleuren in kleding sneller vaal worden, ook kan kalk de weefsels aantasten. Hierdoor zul je sneller het textiel moeten vervangen. Ook de apparaten slijten sneller door kalkaanslag in diverse onderdelen van de machine. Azijn kan een tijdelijke oplossing bieden, maar ook dat zal de machine geen goed doen. Door een waterontharder te gebruiken kun je de levensduur van apparaten die warm water gebruiken tot in lengte der jaren verlengen.

4. Duurzaamheid

Er is steeds meer aandacht voor milieuvriendelijk wonen en leven. Het is wel prettig wanneer duurzaamheid gepaard gaat met wooncomfort. Voorkom het overmatig gebruik van agressieve reinigingsmiddelen door kalkaanslag te vermijden met een waterontharder. Zo hoef je minder vaak te schrobben, en breng je minder zeepresten in het milieu. De uitstoot van koolstofdioxide ligt lager omdat de verwarming efficiënter werkt, en het kopen van water in flessen is niet meer nodig omdat je gezuiverd water uit de kraan kunt drinken.

waterontharders voordelen

Wat zijn de nadelen van een waterverzachter?

Naast de vele voordelen moeten we uiteraard ook kijken of er nadelen zijn bij het gebruik van een waterontharder. Om de werking van het apparaat te garanderen zul je regelmatig reinigingszout moeten toevoegen. Hoewel het regeneratieproces vaak automatisch verloopt zul je wel zelf het zout moeten bijvullen. De kosten voor aanschaf mogen ook als nadeel genoemd worden, daarbij moet wel worden opgemerkt dat de diverse besparingen op termijn doorgaans behoorlijk wat voordeel opleveren.

Niet teveel uitgeven voor een waterverzachter? Ga naar onze offerte pagina om gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs te vergelijken.

Is een waterontharder de juiste oplossing?

Wanneer je in een gebied woont met zacht water is een waterverzachter ook niet nodig. Aangezien in een groot deel van Vlaanderen het water redelijk hard tot zeer hard is, zal de aanschaf van een waterontharder vaak een goede investering blijken. Er wordt geld bespaard op energiekosten, op slijtage en op reinigingsmiddelen. Het onderhoud is beperkt, informeer bij de specialist naar de mogelijkheden en kosten voor het onderhoud van de waterontharder.

Tip: Voor iedereen die van plan is op korte termijn een waterontharder aan te schaffen hebben we een pagina ingericht om snel meerdere offertes aan te vragen van verschillende bedrijven in de regio. Deze pagina is geheel gratis te gebruiken zonder enige verplichtingen.

kosten waterontharder plaatsen