Waarom je een waterontharder moet onderhouden
Vrijwel ieder apparaat in huis zal van tijd tot tijd wat onderhoud nodig hebben, dat geldt ook voor een waterontharder. Zo kun je langer optimaal gebruik maken van deze machine. Op deze pagina leggen we uit hoe je een waterverzachter kunt onderhouden, en wat hier de kosten van zijn.
Waarom moet je een waterontharder onderhouden?
Een waterontkalker bevordert de werking en levensduur van toestellen met een warmtewisselaar. Denk aan wasmachines en vaatwassers. Deze apparaten hebben baat bij water dat vrij is van kalk. Om dit mogelijk te maken moet de waterontharder uiteraard ook goed blijven functioneren. Hoewel dit niet zoveel tijd en energie kost, is het niet verstandig om onderhoud uit te stellen. Zo moeten onderdelen die niet goed functioneren zo snel mogelijk vervangen worden, anders kunnen ze additionele schade veroorzaken aan het systeem. Ook de apparaten die gebruik maken van het gezuiverde water hebben baat bij een optimale werking van de waterontkalker.
Een aantal onderhoudswerkzaamheden kun je zelf uitvoeren, denk aan het zout bijvullen. Daarnaast zijn er een aantal technische werkzaamheden die je beter kunt uitbesteden aan de specialist. Dan ben je verzekerd van een optimale werking van de waterontharder.
Wat kost onderhoud aan een waterontharder?
Wanneer je besluit het apparaat door een professional te laten onderhouden, zullen de kosten starten vanaf pakweg 60 euro. Bij eventuele vervanging van onderdelen zullen de kosten hoger uitvallen. Naast kosten voor incidenteel onderhoud kun je ook kiezen voor een onderhoudscontract. Dit kan direct kosten besparen bij aanschaf en installatie van de waterontkalker, je hebt dan wel verplichtingen volgens het contract van de leverancier. Je hoeft echter niet meer in de gaten te houden wanneer het tijd is voor onderhoud, je zal hiervan op de hoogte gesteld worden. Omdat er tijdig onderhoud wordt gepleegd en op een vakkundige wijze, zal de kans op uitval en schade beperkter zijn. Controleer wel de voorwaarden in het contract en vergelijk de verschillende aanbieders.
Wij hebben het vergelijken van onderhoudsspecialisten in de regio eenvoudig gemaakt via onze gratis offerte service. Zo kun je prijzen opvragen bij verschillende aanbieders, en deze zonder verplichtingen naast elkaar leggen. Ga direct naar de offerte pagina.
Controlepunten bij waterontharders
Net zoals auto onderhoud, bestaat ook periodiek onderhoud aan de waterverzachter uit verschillende onderdelen, Dit zijn de vijf algemene controlepunten en werkzaamheden die voor waterontharders van toepassing zijn.
1. Meting waterhardheid
Door de waterhardheid te meten is het direct duidelijk of de waterontkalker nog goed functioneert. Wanneer het water toch weer te hard is, betekent dat er iets niet goed functioneert.
2. Controle en reiniging onderdelen
Alle onderdelen worden nagelopen op eventuele slijtage of schade. Denk aan de filter, de kleppen en injectoren. Per onderdeel wordt bekeken of ze goed functioneren en of er vervanging nodig is.
3. Reiniging zoutreservoir
Om een waterontharder optimaal te laten functioneren is er zout nodig. Dit zout zorgt ervoor dat de werkzame harsbolletjes in de machine kunnen regenereren. Wanneer het zout zich gaat afzetten tegen de wand zal de werking verminderen. Het zoutreservoir moet met enige regelmaat gereinigd worden.
4. Ontsmetting waterontharder
Apparaten waar water doorheen komt krijgen te maken met de vorming van bacteriën. Laat de machine daarom grondig reinigen inclusief de hars in het apparaat. Deze handeling is overigens niet voor alle apparaten nodig.
5. Het apparaat afstellen
Omdat iedere situatie anders is, kan er veel voordeel behaald worden met fijnafstelling van de machine. Denk aan het verbruik van zout, maar ook andere meetpunten komen aan bod.
Ook interesse naar een vakkundige oplossing voor water ontharden? Vergelijk de kosten voor zowel de apparatuur als het onderhoud via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina.