Omgekeerde osmose hoe werkt het en wat kost het?

Er zijn verschillende manieren om hard water te verzachten, een waterontharder op basis van omgekeerde osmose filtert mineralen en zouten uit het water, en daarnaast ook bacteriën en eventuele virussen die zich in het water kunnen bevinden. Dit systeem wordt meestal toegepast in een laboratorium omgeving, in de horeca en binnen de industrie. Er zijn ook situaties waarin omgekeerde osmose bij particulieren gebruikt kan worden.

Wat is een omgekeerde osmose systeem?

omgekeerde osmose waterverzachter

Het proces werkt als volgt: Leidingwater wordt onder druk door een osmose membraan en door verschillende filters geperst. Daarbij zullen vrijwel alle mineralen, zouten en andere onzuiverheden uit het water worden gefilterd. Een osmose systeem werkt als een filtratie systeem met zeer fijne filters. Het membraan zal alleen de watermoleculen doorlaten, alle andere stoffen worden gefilterd en afgevoerd. Wanneer het water is gefilterd zal het tussen de 95% en 97% vrij zijn van opgeloste stoffen. Wanneer er industriële kwaliteit membranen worden toegepast kan dit oplopen tot 99% zuiverheid. De kwaliteit van het membraan is van groot belang voor de zuiverheid van het water.

Wat kost omgekeerde osmose?

De aanschaf voor een gemiddelde waterontharder die werkt op basis van omgekeerde osmose ligt tussen 1700 euro en 2200 euro. We gaan hierbij uit van twee tot zes liter gezuiverd water waarbij er zes tot acht liter water per uur verbruikt wordt. Bij systemen voor drinkwater kun je prijzen verwachten vanaf pakweg 250 euro voor een inbouw systeem. Vrijstaande waterdispensers die werken met deze zuivering starten bij 500 euro. Interesse in verkoopprijzen voor een waterverzachter met omgekeerde osmose? Vraag dan vrijblijvend meerdere offertes aan zonder aankoopverplichting.

Wat de voordelen van een waterontharder met omgekeerde osmose?

Voor thuisgebruik is er op zich niets mis met standaard water dat uit de kraan komt. Om water uit de kraan te drinken is deze methode van zuivering niet nodig. Het is met name in een laboratorium, in de horeca of binnen de industrie waar deze apparaten veelvuldig gebruikt worden. Waarom zou je dan toch als particulier kiezen voor een waterontharder met omgekeerde osmose?

 • Als je in een gebied woont waar de waterkwaliteit niet gegarandeerd is.
 • Wanneer je koffie of thee wilt zetten met compleet zuiver water.
 • Om glas of ruiten te reinigen zonder kalkaanslag of strepen.
 • Wanneer je een aquarium in huis hebt met tropische vissen die gezuiverd water nodig hebben zoals Koi karpers of discusvissen. Om precies de juiste kwaliteit water te krijgen is het mogelijk gezuiverd water te mengen met standaard kraanwater.

Hoe werkt de filter?

Er zijn behoorlijk wat onzuivere stoffen aanwezig in leidingwater, dit zijn de elementen die de filter kan verwijderen en afvoeren:

 • Zouten en mineralen zoals magnesium, natrium, kalium, fosfor en nitraten.
 • Bacteriën, virussen en andere micro-organismen.
 • Koolstofverbindingen.
 • Bezinksel en zwerfvuil uit de leidingen waaronder calcium, lood en koperdeeltjes.
 • Zware metalen waaronder lood, zink en kwik.
 • Resten van medicijnen en andere chemische samenstellingen.
 • Radioactieve materialen.

Dit moet je weten voor aanschaf:

Welke waterverzachter je moet kopen is niet eenduidig te beantwoorden. Er zijn behoorlijk wat verschillende waterontharders op de markt te koop die werken op basis van osmose. Wanneer je een geschikt apparaat wilt kiezen moet je in ieder geval letten op deze punten:

 • Het osmose membraan is niet alleen het voornaamste onderdeel van het systeem, het is ook meteen het duurste onderdeel. De beste keuze is een Thin Film Composite membraan (TFC). Dit zijn hoogwaardige membranen met een lange levensduur.
 • Er zijn filterbehuizingen die werken met wegwerp filters. Dat lijkt praktisch, in praktijk blijkt een filterbehuizing met een navulbaar koolfilter effectiever te werken.
 • Bij een sedimentfilter is een cartridge dat gevuld wordt met polypropyleen vezels in de meeste gevallen de meest praktische keuze.
 • De druk van de pomp bepaalt hoe efficiënt het apparaat functioneert. Het is dus van belang dat er een goede pomp aanwezig is.
 • Wanneer het een systeem betreft met demineralisatie, is het aan te raden om een systeem aan te schaffen met patronen die navulbaar zijn met hars.

Onderhoudstips voor een omgekeerde osmose systeem

waterverzachter op basis van omgekeerde osmose

Een waterverzachter met osmose druk heeft een membraan en drie filters. De filters moeten ongeveer ieder half jaar vervangen worden, dit is afhankelijk van het merk en type filter. Het filter wisselen is doorgaans een eenvoudig proces. Het membraan gaat normaal gesproken twee tot vier jaar mee, ook hier hangt het van het merk en type af. Er zijn apparaten die aangeven wanneer het tijd wordt om het membraan te vervangen. Omdat dit onderdeel essentieel is voor een juiste werking is het verstandig om het ook te vervangen wanneer dit wordt aangegeven. Je kunt het doorgaans zelf ook zien omdat de hoeveelheid water langzaam afneemt. Dat komt omdat de gaatjes in het filter langzaam zullen verstoppen met kleine deeltjes kalk.

Hoe smaakt osmose water?

Het gezuiverde water smaakt als gedestilleerd water, zonder mineralen en zouten. Omdat deze stoffen belangrijk zijn voor het lichaam is het niet verstandig alleen maar gezuiverd water te drinken. Je zou dan supplementen moeten innemen om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen.

Vraag direct prijzen aan voor waterontharders bij meerdere aanbieders in de regio via onze gratis en vrijblijvend te gebruiken offerte pagina.