Alles wat je moet weten over waterkoelers

Als je milieubewust om wilt gaan met drinkwater, en als bijkomend voordeel ook nog kosten wilt besparen, kan een waterkoeler uitkomst bieden. Uiteraard is het ook gewoon een praktische oplossing in veel situaties, je hebt namelijk altijd beschikking over gekoeld water. Op deze pagina kun je alle informatie vinden over de waterkoelers die beschikbaar zijn, welke toepassingen er zijn, en hoe je betaalbaar een waterkoeler kunt aanschaffen.

Bekijk direct deze informatie: Waterkoeler met leidingwater - Waterkoeler met flessen - Waterkoeler modellen - Waterkoeler onderhoud

waterkoeler

Kosten voor waterkoelers

De voornaamste categorieën waterkoelers zijn leidingwaterkoelers en flessenwaterkoelers. Dit zijn de gemiddelde kosten voor deze apparaten:

 LeidingwaterkoelerFlessenwaterkoeler
TafelmodelVanaf ± € 100Vanaf ± € 100
Gemiddelde capaciteit± € 500 - 800 ± € 350 - 700
Grote capaciteit (> 100 liter/uur) ± € 1.200 - 2.500± € 1.000 - 1.700
Waterflessen/± € 0,50 - 0,70 per liter
Huurprijs± € 20 à € 40 per maand
± € 20 à € 40 per maand

Waterkoeler met leidingwater

Een leidingwaterkoeler wordt direct gekoppeld aan de leidingwatervoorziening. Deze koelers zijn uitgerust met een filter die zorgt dat kraanwater gezuiverd wordt, en vrij is van bacteriën, chloor en overige onzuiverheden. Daarmee heb je altijd heerlijk en gezond water om te drinken. Het is niet nodig om een kraan op te offeren omdat je het water direct van de waterleiding kunt aftappen.

Kenmerken leidingwaterkoeler:

 • Er is een waterleiding aansluiting nodig op de locatie van plaatsing.
 • Het is niet nodig om bij te vullen omdat er een constante stroom water is.
 • Standaard leidingwater is een goedkopere optie dan water uit flessen.
 • Het is niet nodig plastic flessen te gebruiken die slecht zijn voor het milieu.
 • De capaciteit gaat tot maximaal 280 liter gekoeld water per uur.

Waterkoeler met flessen

Flessenwaterkoelers zijn eenvoudig te plaatsen omdat het niet nodig is deze machine op een waterleiding aan te sluiten. Steek de plug in een stopcontact en plaats een waterreservoir op de flessenwaterkoeler. Wanneer de fles leeg is plaats je een nieuwe. Naast flessenwaterkoelers met flessen zijn er ook modellen leverbaar die je zelf kunt bijvullen met water uit de kraan. Deze apparaten hebben een waterfilter nodig om het kraanwater te zuiveren.

Kenmerken flessenwaterkoeler:

 • De machine is overal te plaatsen in de buurt van een stopcontact.
 • Het water in de koeler zal met enige regelmaat aangevuld moeten worden.
 • De waterflessen hebben een maximum capaciteit van twintig liter.
 • De flessen worden gemaakt van duurzaam polycarbonaat op basis van UV-straling werende eigenschappen.
 • Het is mogelijk om de waterflessen tot ongeveer negentig maal te vullen, daarnaast is het materiaal geschikt voor recyclage.

Welk type waterkoeler kiezen?

Er is geen ‘beste’ waterkoeler, de keuze is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de locatie en de capaciteit die gewenst is. Hoewel de prijs bij aanschaf van een model dat op de waterleiding wordt aangesloten hoger ligt, zullen de kosten op termijn wel lager uitvallen. Het is niet nodig om water in flessen te kopen, de kosten per liter liggen aanzienlijk lager met leidingwater. Een bijkomend voordeel van leidingwaterkoelers is de hoge capaciteit voor gebruik op werklocaties met veel personeel, of organisaties met een hoge doorloop zoals klinieken. Het zijn onderhoudsvriendelijke apparaten die niet steeds bijgevuld hoeven te worden.

Bij een waterkoeler op basis van flessen is het grote voordeel weer de plaatsing. Je hebt namelijk alleen een stopcontact nodig en geen aansluiting op de waterleiding. Omdat het afwegen van de verschillende mogelijkheden niet zo eenvoudig is, kun je dit het beste aan de specialist voorleggen.

Als je meer informatie wilt hebben over waterkoelers en een vrijblijvende offerte wilt ontvangen, kun je direct naar onze gratis offerte pagina gaan.

Waterkoeler kopen of huren?

Het is mogelijk om waterkoelers direct aan te schaffen, of om deze te huren op basis van een abonnement. Bij een waterkoeler kopen is er sprake van bezit, hoewel de kosten op voorhand hoger liggen zal het op termijn vaak goedkoper uitpakken. Bij een waterkoeler huren zit je niet vast aan een prijzige investering, en wanneer de behoefte wijzigt is het doorgaans een optie om de koeler te vervangen met een ander model. Zowel kopen als huren bieden voordelen die per toepassing kunnen verschillen. Vraag het na bij de specialist.

Waterkoeler modellen

Omdat er zoveel verschillende modellen waterkoelers zijn, kan het maken van een keuze een uitdaging vormen. Dit zijn de voornaamste drie aandachtspunten:

1. Model en plaatsing

Er zijn diverse opties voor het model, waarbij de plaatsing het voornaamste aandachtspunt is. Denk aan deze modellen:

 • Tafelmodel
 • Staand model
 • Hangend model
 • Inbouw koeler

2. Functionaliteit

De eenvoudige apparaten kunnen alleen gekoeld water leveren, er zijn ook meer geavanceerde modellen die water op kamertemperatuur of warm kunnen uitgeven. Er zijn daarnaast ook modellen die bruisend water kunnen produceren verkrijgbaar.

3. Liter per uur

Bij de keuze voor een waterkoeler zal de capaciteit een belangrijk criterium zijn. Wanneer er kwalitatief goed en gekoeld water beschikbaar is, kan het verbruik hoger uitvallen dan vooraf geschat is. Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van gemiddeld gebruik:

 • Voor particulieren, kleinere bedrijven en wachtruimtes is 5 tot 15 liter per uur doorgaans voldoende.
 • Voor grotere winkels, kantoren en onderwijsinstellingen is 15 tot 35 liter per uur doorgaans voldoende.
 • Voor horeca toepassingen en tijdens events kan de benodigde capaciteit variëren tussen 40 en 280 liter per uur.

Optionele accessoires

Vaak zijn waterkoelers uitgerust met accessoires zoals een houder voor bekers of een energiespaarstand. Daarnaast is het mogelijk een betaaloptie te gebruiken, of een vergrendeling op basis van identificatie.

Waterkoeler onderhoud

Het is van belang dat het water uit de machine goed smaakt en betrouwbaar is, daarom is periodiek onderhoud aan de koeler essentieel. Standaard dagelijks onderhoud is zelf uit te voeren, laat afhankelijk van het type koeler en gebruik de machine iedere zes tot twaalf maanden controleren en reinigen door een specialist. Dit zijn de standaard werkzaamheden die bij onderhoud aan bod komen:

 • Buitenkant schoonmaken.
 • De tapinstallatie inclusief reservoir en leidingen controleren, ontkalken en desinfecteren.
 • Reiniging koeling rooster en lekbakje.
 • Controle en instelling temperatuur.
 • Indien van toepassing UV lamp vervangen.
 • Leidingwaterkoeler: Filter iedere zes of twaalf maanden vervangen.
 • Flessenwaterkoeler: Desinfectie waterguard, het element om een gat in de fles te prikken.

Onderhoudscontract voor waterkoelers

Bij de huur van een waterkoeler zullen de onderhoudskosten doorgaans deel uitmaken van de totaalprijs. Bij aanschaf van een waterkoeler is het vaak mogelijk om een los onderhoudscontract af te sluiten. In een dergelijk contract zal de koeler periodiek gecontroleerd en onderhouden worden. Het is ook mogelijk voor incidenteel onderhoud te kiezen, maar dan zullen de kosten vaak hoger uitvallen. De jaarlijkse kosten voor het onderhoud van waterkoelers ligt ongeveer tussen 50 en 150 euro.

Offerte aanvragen voor waterkoeler en onderhoud? Ga direct naar de offerte pagina en vraag geheel gratis en vrijblijvend tarieven aan.