Welke waterverzachter kopen

Wanneer rond gaat kijken naar een waterverzachter zul je merken hoeveel keuze er is, je moet veel kenmerken en functies naast elkaar leggen om de beste waterontharder in jouw situatie te bepalen. Dit zijn de vijf meest gestelde vragen bij een waterontharder kopen:

kopen van een waterverzachter

Hieronder kun je de antwoorden vinden op deze vragen.

1. Moet ik kiezen voor een mechanische of elektronische aansturing?

Bij een mechanische waterontkalker is er geen stroom nodig, het apparaat kan volstaan met waterdruk en zal geen externe energie verbruiken tijdens de regeneratie. Mechanische waterontharders gaan automatisch regenereren na een bepaald volume aan water, of wanneer er een vooraf gespecificeerde tijd is verstreken. Bij een elektronische aansturing is er een computersysteem ingebouwd dat de regeneratie in werking zal stellen wanneer dit het meest efficiënt is.

Waarom kiezen voor mechanische regeneratie?

  • Geen kosten voor stroom.
  • Geen kans op storing in het elektronisch circuit.
  • Meest eenvoudige wijze van bediening.

Waarom kiezen voor elektronische regeneratie?

  • Door nauwkeurige instelmogelijkheden wordt er een minimum aan water en zout verbruikt.
  • Standaard voorkeursinstellingen maken het proces eenvoudiger.
  • Optie om automatisch te laten spoelen.
  • Het verbruik van water wordt inzichtelijk gemaakt.

Lees hier wat regeneratie juist is

2. Is regeneratie op volume beter als regeneratie op tijd?

Wanneer je een waterverzachter gaat kopen is het doorgaans beter om te kiezen voor een model met regeneratie op basis van volume. Bij onregelmatig gebruik zal de harscilinder niet op hetzelfde moment verzadigd zijn. Zo vindt het regeneratieproces te weinig of juist te vaak plaats. Volumegestuurd regenereren is de standaard optie voor de meeste toestellen, er zijn ook apparaten die beide methoden mogelijk maken. Wanneer je kiest voor een elektronische waterontharder met sensor zal het apparaat zelf kunnen bepalen wanneer regeneratie nodig is.

3. Is een enkele harscilinder voldoende of is twee beter?

Het nadeel van één harscilinder is dat het water tijdens de regeneratiecyclus geen zacht water kan produceren. Met twee harscilinders beschik je altijd over zacht water. Ook het volume ligt vaak hoger bij twee cilinders. Naast de kalk die met één cilinder vrij kan komen, garandeert een dubbele cilinder altijd dezelfde kwaliteit zacht water.

4. Hoeveel water en zout verbruikt de waterverzachter?

Bij het regeneratieproces wordt water en zout gebruikt om de harskorrels in de cilinder opnieuw te activeren. Niet iedere waterontkalker verbruikt hiervoor dezelfde hoeveelheid water en zout. Moderne apparaten zijn een stuk zuiniger in vergelijking met oudere modellen. Met name bij relatief hoog waterverbruik kunnen zelfs kleine verschillen na verloop van tijd toch oplopen. Controleer dus voor aanschaf hoeveel water en zout er tijdens het reinigen verbruikt wordt.

5. Waar koop ik een goedkope waterontharder?

Per leverancier kan de prijs verschillen, ook bij dezelfde merken en types. Bespaar geld door vooraf meerdere offertes aan te vragen, dit is heel eenvoudig via onze offerte pagina. Kies liever voor een kwalitatief goede machine, met mindere kwaliteit materiaal kunnen de kosten voor water, zout en onderhoud in de loop der jaren flink oplopen.

Tip: Informeer ook naar de mogelijkheden voor een onderhoudscontract bij de leverancier.