Een waterfilter of voorfilter installeren

Wanneer je een waterontharder hebt geplaatst wil je daar uiteraard ook optimaal rendement uit halen. Door een voorfilter te installeren kun je de vervuilende deeltjes die zich ophopen in de waterontharder eruit filteren. Wanneer er reeds een waterfilter in de harsfles aanwezig is, heb je geen speciaal voorfilter nodig.

voorfilters waterontharder

Hoe werkt een voorfilter?

Een voorfilter werkt als een zeef die kleine deeltjes vuil kan tegenhouden, dit type zeef noemen we een sedimentfilter. Er is een spoel aanwezig die zich in een glazen koker bevindt, afhankelijk van de hoeveelheid vuil zal deze iedere twee tot zes jaar vervangen moeten worden. Je kunt naast de sedimentfilter ook een koolfilter installeren. Water dat door actieve kool gezuiverd wordt smaak beter. Het heeft daarnaast ook invloed op de kleur van het water. Wanneer je regenwater of grondwater wilt zuiveren zul je speciale filters moeten plaatsen die naast chloor ook zware metalen aan het water kunnen onttrekken. Dit proces heet ‘omgekeerde osmose’. Voor waterontharders in huis worden meestal filters geïnstalleerd op basis van actieve kool en sediment.

Wat kost een voorfilter voor een waterontharder?

Normaal gesproken zullen voorfilters tussen 100 euro en 150 euro kosten. De filterkaars, ofwel de vulling van de filter, kost ergens tussen de 15 euro en 30 euro. Deze vulling dient jaarlijks vervangen te worden.

Is het plaatsen van een voorfilter belangrijk?

Een waterontharder zal zonder voorfilter ook gewoon goed functioneren. Het kan wel een bijdrage leveren aan de levensduur van de complete installatie. Je zult als consument de kosten en baten moeten afwegen bij het plaatsen van een voorfilter, en bepalen of de optimale zuivering gewenst is. Laat je hierover informeren door een specialist alvorens een besluit te nemen.

Vraag direct de prijzen aan voor waterontharders, waterfilters en een professionele installatie via onze online offerte pagina. Daar kunt u prijzen en diensten eenvoudig vergelijken zonder enige verplichting.

voorbeeld voorfilter waterontharder