Wat is zacht water en wat zijn de voordelen?

Tussen hard water en zacht water ligt een breed spectrum aan waterhardheid. Een beetje hard water zal weinig problemen geven in huis, maar té hard water kan kalkaanslag veroorzaken wat huishoudelijke apparatuur kan beschadigen, evenals de leidingen in huis. Daarom kiezen veel mensen om een waterverzachter te laten installeren om van hard water zacht water te maken.

zacht water douche

Definitie van zacht water

Wanneer we spreken van ‘zacht water’ bedoelen we water dat geen kalk (meer) bevat. Er zijn geen calcium en magnesium mineralen aanwezig die bij opwarming kalk vormen. Hoewel hard water nog steeds geschikt is voor consumptie, is het schadelijk voor apparaten die gebruik maken van warm water. In België is het grondwater in een aantal regio’s hard tot zeer hard, er zit dus veel kalk in het water dat via de leidingen in huis komt.

Nadelen van hard water

Er zijn een aantal nadelen van kalkhoudend water in de woning waaronder:

 • Kalk kan zich afzetten op kranen en ander sanitair. Dit ziet er niet schoon uit, en kan het hygiënisch houden van sanitair lastig maken.
 • Na verloop van tijd kan kalkaanslag in de leidingen tot verstopping leiden, met als gevolg dat er meer energie nodig is om dezelfde hoeveelheid warm water te produceren.
 • Kalk kan zich hechten in huishoudelijke apparatuur zoals vaatwasmachines en wasmachines. Hierdoor wordt de levensduur van deze apparaten verkort.
 • Er is meer zeep nodig om de was schoon te krijgen, dat is niet alleen verkwistend maar ook belastend voor het milieu.
 • Hoewel hard water niet schadelijk is om te drinken, kan het wel leiden tot een droge huid na douchen of baden, ook kun je er dof haar van krijgen.

Voordelen van zacht water

Veel problemen bij kalkhoudend water worden opgelost met ontkalkt water. Denk aan:

 • Er zal geen kalk meer ontstaan op kranen en ander sanitair.
 • De waterleiding zal niet langer verkalken waardoor er minder energie nodig is om het water op te warmen.
 • Apparaten hebben minder onderhoud nodig en kunnen veel langer meegaan.
 • Er is minder wasmiddel nodig om een gelijkwaardig resultaat te krijgen.
 • Huid en haar voelt beter aan na het baden of douchen.
 • Er kan behoorlijk wat geld bespaard worden door zacht water in huis te gebruiken.

Hoe wordt de hardheid van water gemeten?

Er zijn twee bekende schalen waarop de waterhardheid wordt ingedeeld; Franse graden en Duitse graden. In Vlaanderen zal de waterhardheid van regio tot regio verschillen. Hieronder geven we enkele tips om de waterhardheid zelf te testen.

 • Zeer zacht water: Van 0 tot 7 °F, van 0 tot 4 °D.
 • Zacht water: Van 7 tot 15 °F, van 4 tot 8 °D.
 • Gemiddeld hard water: Van 15 tot 30 °F, van 8 tot 17 °D.
 • Hard water: Van 30 tot 45 °F, van 17 tot 25 °D.
 • Zeer hard water: Meer als 45 °F, meer als 25 °D.

Teststrip

Dit is een eenvoudige maar niet compleet betrouwbare methode om de waterhardheid te testen. Je steekt de strip even in het water, binnen een minuut zal de kleur veranderen. In de meegeleverde tabel staat welke kleur overeenkomt met welke waarde.

Druppeltest

Dit is een meer nauwkeurige methode om de waterhardheid te testen. Vul een beker met water, voeg daar een druppel van een speciale vloeistof aan het water en wacht tot de kleur verandert. Ook hier wordt een kleurentabel meegeleverd die aangeeft wat de waterhardheid is.

Hoe kun je zacht water maken?

Als je in een gebied woont met hard water zijn er verschillende opties om dit naar zacht water om te zetten. Hier zijn twee methoden:

Regenwaterput plaatsen

Dit is een heel natuurlijke manier om van hard regenwater zacht water te maken. Je vangt het regenwater op een waterput, door het water te filteren kun je dit water gebruiken voor huishoudelijk gebruik. Het vereist wel meer werk, het aanleggen van leidingen en dit zacht water is niet geschikt om te drinken.

Waterontharder installeren

De beste manier om water te ontharden is een waterontharder installeren, ook wel een waterontkalker genoemd. De mogelijkheden en prijzen lopen sterk uiteen, het kan lonen om prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Hoewel het mogelijk is om zelf een waterontharder te installeren, kan het raadzaam zijn om de installatie uit te laten voeren door een erkend installateur om een optimale werking te garanderen. Het is soms mogelijk een waterontharder te kopen met korting wanneer deze in combinatie met een onderhoudscontract wordt afgesloten. Hoe het installeren van een waterontharder precies verloopt lees je hier.

Vraag vrijblijvend offertes aan bij leveranciers en installateurs van waterontharders via deze handige offerte pagina.