Laat de wasmachine aansluiten door een professional: wat zijn de kosten?

Niet alles in het huishouden is altijd gemakkelijk en zonder problemen. Het aansluiten van een wasmachine kan onder bepaalde omstandigheden ook een gecompliceerde taak zijn. De kostencheck-expert legt in ons interview uitgebreid uit welke kosten u moet berekenen in welke gevallen voor de aansluiting van de wasmachine.

wasmachine laten aansluiten kosten

Vraag: Welke kosten kunnen worden gemaakt voor een aansluiting op een wasmachine?

Kostencontrole-expert: Dat hangt volledig af van de voorwaarden waaronder de verbinding moet worden gemaakt.

Eerst en vooral moet je onderscheid maken:

  • Het aansluiten van een wasmachine op bestaande aansluitingen
  • de aansluiting van een ingebouwde wasmachine op bestaande aansluitingen
  • de aansluiting van de wasmachine met een tegelijkertijd te installeren wateraansluiting
  • de aansluiting van de wasmachine op de tegelijkertijd te installeren stroomvoorziening
  • de aansluiting van een wasmachine onder speciale voorwaarden

De prijzen kunnen hier variëren van EUR 30 of minder en tot EUR 1.000 of meer, afhankelijk van de lokale omstandigheden. Niet in alle genoemde gevallen kan (en mag) u zelf worden aangesloten.

Bestaande verbindingen

zelf wasmachine aansluiten
In de meeste gevallen kan de wasmachine zonder professionele hulp worden aangesloten.

Als er een stroom- en wateraansluiting is op een geschikte afstand van de locatie van de wasmachine (maximaal 1,5 m), is het aansluiten relatief eenvoudig. In deze gevallen is het ook mogelijk om zonder problemen zelf de aansluiting te maken (stekker in het stopcontact steken en de watertoevoer en -afvoer aansluiten en de transportzekeringen verwijderen).

Het is ook mogelijk om de wasmachine door de professional te laten installeren (het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de machine perfect waterpas staat, anders kan de machine op de lange termijn beschadigd raken).

De prijzen voor een complete service (installatie en aansluiting) variëren van ongeveer 70 EUR tot 100 EUR bij de meeste dealers van elektrische apparaten met installatieservice en gratis serviceproviders. Voorwaarde voor dealers is vaak dat de apparatuur daar ook is aangeschaft. De prijzen worden meestal aangeboden als een compleet pakket inclusief reizen en alle benodigde kleine materialen.

Het afvoeren van een bestaand oud apparaat kan, maar hoeft niet in het forfait te worden opgenomen. Daar moet je van tevoren achter komen.

Als er inbouwapparaten moeten worden aangesloten, zijn de kosten meestal hoger. In dit geval kunt u beter rekenen met 100 EUR tot 150 EUR voor de aansluiting van de wasmachine.

Als u de wasmachine door een installateur laat aansluiten, hoeft u in de meeste gevallen alleen de kosten voor de werktijd en de rit te berekenen. In de meeste gevallen zullen beide samen tussen de 50 en 70 euro bedragen, maar het kan ook iets goedkoper of duurder zijn. Het benodigde kleine materiaal voor de aansluiting wordt extra in rekening gebracht.

een wateraansluiting beschikbaar

Als er op de plaats van installatie geen wateraansluiting is, moet u in ieder geval rekening houden met aanzienlijk hogere kosten.

De kosten zijn afhankelijk van de individuele omstandigheden ter plaatse. Doorslaggevend voor de productiekosten van een wateraansluiting zijn de benodigde buislengte en het gebruikte leidingmateriaal, zowel voor de toe- als voor de afvoer.

Als de buizen in opbouw zijn, moet u rekening houden met materiaalkosten van ongeveer 1 - 2 EUR per meter voor plastic buizen of tot 6 - 7 EUR per meter voor roestvrijstalen buizen. Daarnaast is er het aansluitmateriaal (meestal ongeveer 30 EUR - 40 EUR, mogelijk meer) en de werktijd. Zelfs in zeer eenvoudige gevallen liggen de kosten in ieder geval tussen de 150 en 200 EUR.

Als er een inbouwinstallatie nodig is, is deze aanzienlijk duurder: in dit geval moet u zeker rekening houden met kosten in de orde van 40 tot 70 EUR per meter, plus de kosten voor de latere restauratie van het wandoppervlak.

leidingen voor wasmachine laten leggen
Als er eerst leidingen voor de wasmachine gelegd moeten worden, nemen de kosten aanzienlijk toe.

In de meeste gevallen zijn er verschillende mogelijkheden om een wateraansluiting op een bepaalde plaats te installeren - het hangt altijd af van het verloop van de waterleidingen in het huis en de omstandigheden ter plaatse. Solide kostenramingen kunnen daarom alleen in elk afzonderlijk geval worden verkregen en indien nodig dient u meerdere offertes te verkrijgen en te vergelijken.

Als huurder moet u er rekening mee houden dat u het gebouw niet mag veranderen - in dit geval hoeft u alleen maar een langere slang aan te sluiten (meestal ongeveer 30 EUR voor lengtes van 5 m) of de locatie van de wasmachine te veranderen naar een geschikte plaats met een bestaande aansluiting voor de wasmachine.

Geen elektriciteitsaansluiting beschikbaar

Als er op de plaats van installatie geen stroomaansluiting is, kan dit vaak eenvoudig worden verholpen met verlengkabels.

Als u nog steeds een extra stopcontact op de plaats van installatie wilt, moet u meestal rekenen op kosten van ongeveer 80 EUR tot 150 EUR van de elektricien. Afhankelijk van de lokale omstandigheden en inspanning kan dit echter ook enigszins variëren.

Bijzondere verbinding

Als u een eigen wasmachine moet installeren in bijvoorbeeld een wasmachinekelder, waar u ook een eigen elektriciteitsaansluiting met meter en een eigen wateraansluiting met meter nodig heeft, moet u in ieder geval zeer hoge kosten verwachten. Alleen al het aanschaffen en installeren van een watermeter en een elektriciteitsmeter kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, plus de kosten voor het leggen van de bijbehorende leidingen.

De kosten voor verbindingen in bijzondere situaties kunnen echter alleen betrouwbaar worden ingeschat in specifieke individuele gevallen waarin de lokale situatie bekend is. Planning en kostenraming met betrekking tot het specifieke geval is in dit geval essentieel.

Voorbeeld kosten

We hebben een wasmachine gekocht op het internet en deze laten bezorgen. Nu maken we een afspraak met een gratis serviceprovider die zorgt voor de professionele aansluiting van de machine.

WerkenPrijs
Aansluiting huishoudapparaat vrijstaand - vast bedrag incl. reiskosten.99 EUR
Totale kosten99 EUR

De hier getoonde kosten zijn de kosten die door een bepaalde gratis dienstverlener in rekening worden gebracht. Ook de kosten van andere dienstverleners kunnen verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor de aansluiting van de wasmachine?

Kostencontrole-expert: Dat is hier de doorslaggevende factor:

  • wie de aansluiting maakt (dealer, onafhankelijke serviceprovider voor huishoudelijke apparatuur, loodgieter)
  • of de vereiste aansluitingen (water, riolering, elektriciteit) beschikbaar zijn op een afstand van minder dan 1,5 m
  • welke lijnen anders moeten worden aangelegd en welke lengte van de lijn wordt bereikt
  • het prijsbeleid van de uitvoerende instantie (bv. forfaitaire prijzen, enz.)

Vraag: Wat moet je zelf niet doen?

Kostencontrole-expert: Het leggen van waterleidingen en het leggen van stroomleidingen kan eventueel nog gedeeltelijk zelf worden uitgevoerd, maar in ieder geval mag alleen een specialist deze leidingen aansluiten.