Prijzen ontkalkers

Hard water en zacht water, het ziet er beide gewoon vloeibaar uit. Maar schijn bedriegt, hard water kan wel degelijk schade toebrengen aan apparatuur en sanitair. Wat het nut is van waterontkalkers, en hoe je deze kosten van een waterontharder op termijn weer kunt terugverdienen lees je op deze pagina.

Heeft iedereen een waterontharder nodig?

Nee, alleen wanneer je woont in een gebied met hard water, waarbij het water niet voor levering aan huis verzacht wordt, heb je een waterontharder nodig. Helaas is dat in veel gemeenten verspreid door België wel het geval. Je kunt het waarschijnlijk al proeven aan het water, en je zult het ook zien aan de kranen. Hoewel hard water drinken niet ongezond is, kan het funest zijn voor de leidingen en alle apparaten waar warm water gebruikt wordt.

Wat doet een waterontkalker?

In hard water zijn natuurlijke mineralen aanwezig zoals calcium en magnesium. Samen kunnen deze kalk vormen die zich op verschillende manieren en plekken zal afzetten. Bij het proces van ontkalken worden deze mineralen geneutraliseerd met als gevolg zacht en zuiver water. Wanneer je te lang wacht met het ontkalken van hard water kan dit behoorlijk wat schade toebrengen in huis. Dus de oplossing is duidelijk, maar je wilt er uiteraard niet teveel voor betalen.

Hoe meet je de waterhardheid?

Je kunt direct een specialist inschakelen, het is ook mogelijk om contact op te nemen met het waterleidingbedrijf dat het water aan huis levert. Je kunt zelf ook vrij nauwkeurig bepalen of er sprake is van water met een hoog aandeel kalk. Er zijn strips verkrijgbaar in de winkel en online die je kunt bevochtigen met water. Zo weet je binnen een minuut ongeveer hoe hard het water is. De strip zal verkleuren, in de handleiding staat welke kleur overeenkomt met een specifieke waarde. In België hanteren we de Franse graden waarde.

Niet ieder huishouden heeft dezelfde waterbehoefte, dit zal van invloed zijn op de prijs voor een waterontharder. Vraag direct offertes aan bij meerdere installateurs via deze pagina.

Hoe groot moet de waterontharder zijn?

Zowel te groot als te klein is niet de bedoeling wanneer je een waterontharder gaat kopen. Bij een te grote capaciteit verbruik je teveel zout en water bij regeneratie van de harskorrels, bij een te kleine capaciteit loop je het risico tussen onderhoudsbeurten toch weer hard water door de kraan te krijgen.

Met of zonder zout?

De meeste waterontkalkers werken met zout om de harscilinder te reinigen. Omdat er vraag is naar apparaten die geen zout verbruiken zijn daar ook oplossingen voor. Maar de methode zonder zout is niet bewezen effectief te zijn. Zo betaal je voor een oplossing die niet werkt en je krijgt nog steeds hard water. De besparing op zeep met zacht water is aanzienlijk beter voor het milieu als het gebruik van zout tijdens het regeneratieproces. Ook voor de portemonnee is het beter om met zout te reinigen.

Hoeveel tanks heb je nodig?

In principe kun je met een waterontharder op basis van één tank zacht water produceren. Helaas betekent dat hard water op het moment dat het regeneratieproces uitgevoerd wordt. Met een dubbele tank zal er altijd zacht water uit de kraan komen. Wanneer je prijzen van waterontkalkers gaat vergelijken moet je zeker rekening houden met een enkele of dubbele tank. Normaal gesproken kun je beter wat meer uitgeven voor een dubbele tank, dan toch weer hard water te krijgen met een enkele tank.

Hoe kun je prijzen voor waterontharders vergelijken?

Met bovenstaande tips kun je al een eerste selectie maken voor waterontharders. Vervolgens kun je de prijsverschillen bepalen. Je kunt dit zelf uitvoeren, of vraag offertes aan bij erkende installateurs. Die kunnen maatwerk oplossingen bieden inclusief onderhoud. Omdat iedere waterontharder periodiek onderhoud nodig heeft bestaat er vaak de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten. Informeer naar de kosten, de werkzaamheden en eventueel een korting wanneer je een waterverzachter koopt in combinatie met een onderhoudscontract.