Beste waterontkalker kopen

Voor mensen is er niets zo belangrijk als water. We drinken water, we gebruiken het om te douchen, te baden, om kleding te wassen, om de vaat te doen en nog veel meer. In water bevinden zich allerlei natuurlijke mineralen zoals calcium en magnesium die gezond zijn voor het lichaam. Maar niet voor het sanitair, de leidingen, kranen, wasmachines en vaatwassers. Met een waterontharder verwijder je kalk uit hard water. Dat is goed voor de woning, voor de apparatuur en ook voor de bewoners. Omdat het een flinke investering is, wil je uiteraard de beste waterontkalker kopen. Op deze pagina helpen we je om de beste keuze te maken.

Direct offertes aanvragen voor waterontkalkers? Ga naar de offerte pagina en vraag vrijblijvend prijzen op bij erkende installateurs.

Wat is een waterontkalker?

Het heeft geen zin om direct met een opsomming van prijzen te beginnen, laten we eerst bekijken wat een waterontharder is, en wat de functie van dit apparaat is. In Vlaanderen zijn er regio’s met hard water en met zacht water. Wanneer het water veel calcium en magnesium bevat spreken we van hard water. Dat is niet ongezond om te drinken, maar het kan wel de levensduur van leidingen en apparaten verkorten. Ook voor huid en haar is hard water niet bevorderlijk. Veel Belgen prefereren ook de smaak van zacht water. Een waterontkalker of waterontharder neutraliseert de ionen die van nature in grondwater voorkomen. Denk aan sulfaten, chloriden en bicarbonaten. Calcium ionen en magnesium ionen vormen kalk, dat is de witte aanslag die je vaak op kranen ziet, maar kalk zal zich ook op andere plekken afzetten.

Het gevaar van kalk

Hard water drinken vormt op zich geen gevaar voor de gezondheid, al vindt niet iedereen het even lekker. De kalkafzetting vermindert wel de werking van wasmiddelen, waardoor je meer zeep nodig hebt voor de was en de vaat. Daarnaast zet kalk zich af op de leidingen wat een reductie in energie-efficiëntie tot gevolg heeft. Apparaten die warm water gebruiken zullen na verloop van tijd verkalken met hoge reparatiekosten of voortijdige vervanging als resultaat. Verkalkte kranen en andere objecten in huis trekken vuil aan wat weer onhygiënisch is. En uiteraard is water in flessen kopen ook kostbaar en onnodig belastend voor het milieu. Waterontkalkers verwijderen de stoffen die leiden tot kalk uit het water, met als resultaat zuiver en zacht water.

Voordelen van waterontkalkers

We hebben al enkele voordelen genoemd, laten we deze voordelen en ook de gevolgen nog wat nader bekijken. Met een relatief eenvoudige handeling kun je zacht water maken, wat verstrekkende gevolgen heeft:

1. Schoon drinkwater

Hard water is op zich niet ongezond, het is wel mogelijk dat er stoffen in het ongezuiverde water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Naast het water dat aan huis geleverd wordt, kan kalk in de leidingen ook voor vervuiling zorgen. Met een waterontharder zorg je voor veilig en schoon drinkwater. Het is overigens mogelijk om voor drinkwater een ‘verzacht’ water te maken waar niet alle calcium uit verwijderd is. Informeer bij de leverancier naar de mogelijkheden voor een variabele waterhardheid.

2. Minder wasmiddel nodig voor kleding wassen

Om vuil uit textiel te verwijderen is er een combinatie van warm water en zeep nodig. Als er veel kalk in het water aanwezig is zal de zeep minder effectief functioneren. Dat betekent dat er meer reinigingsmiddelen nodig zijn voor de schone kleding. Dat kost niet alleen meer geld, het is daarnaast ook schadelijk voor het milieu.

3. Schonere vaat uit de vaatwasser

Hetzelfde geldt voor de vaatwasser, ook hier stroomt warm water doorheen. De kalk zet zich af op het serviesgoed waardoor de vaat niet langer mooi schoon wordt. Meer vaatwasmiddel toevoegen heeft slechts ten dele effect, omdat de oorzaak van het probleem niet wordt weggenomen.

4. Verstopte leidingen

In dit geval heeft ‘verstopt’ een dubbele betekenis, want de waterleiding zit verstopt in de wanden van de woning. Je merkt doorgaans pas dat er iets niet in orde is wanneer het te laat is. En verkalkte leidingen kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Daarnaast zal de opwekking van warm water in de verwarmingsketel minder efficiënt werken.

5. Voortijdige slijtage van apparatuur

Kalk zal zich afzetten op buizen, en in machines die warm water gebruiken. Hard water kan de levensduur van de wasmachine of vaatwasser met meerdere jaren verkorten. Met zuiver zacht water zal er geen kalkaanslag ontstaan, waarmee de apparatuur optimaal zal functioneren. Zowel reparatiekosten als vervanging van apparatuur is kostbaar, met een waterontkalker kun je op termijn behoorlijk wat geld besparen.

Informeer bij de specialist naar alle voordelen die waterontkalkers bieden via onze offerte pagina.

Verschillende waterontharders en de prijzen

Vrijwel ieder apparaat in huis is verkrijgbaar in verschillende prijzen, voor een waterontkalker is dat niet anders. Dat betekent overigens niet dat een duurder model automatisch ook beter is voor gebruik in iedere woning. De duurste televisie met een enorm beeldscherm is niet de beste keuze in een kleine kamer, waar je te dicht op het scherm zit. Zo kan de duurste waterontharder bijvoorbeeld te veel capaciteit bieden, wat onvoordelig is voor een klein huishouden. De kosten voor waterontkalkers die geschikt zijn voor particulieren variëren tussen pakweg 700 euro en 2000 euro. Dat is dus een ruime marge, het is daarom van belang om naar de verschillende modellen te kijken en de functionaliteit die ze bieden. Dit zijn de drie voornaamste types waterontharder:

Fysieke waterontharder

Ook hier is weer een onderverdeling te maken tussen ontkalkers op basis van elektriciteit, elektrolyse of magnetisme. De prijzen voor deze apparaten vallen doorgaans hoger uit dan de andere soorten ontkalkers. Bij de elektronische modellen wordt het kalk verwijderd door radiofrequenties of audiofrequenties door het water te zenden met speciale inductie klossen. Zo kan de kalk zich niet langer hechten aan de de leidingen, daarnaast zal de reeds aanwezige kalkaanslag verwijderd worden.

Een waterontkalker die werkt werkt met elektrolyse vereist professionele installatie door een erkend installateur. Er is een kathode aanwezig van koper en een anode van zink. Er gaat stroom van de koperen kathode naar de zinken anode waarbij de metaalionen in het harde water opgelost worden. Zo wordt kalkvorming tegengegaan.

Bij een magnetische waterontkalker worden elektromagneten gebruikt die een magnetisch veld vormen met als gevolg een aanpassing van de moleculaire structuur. Bij deze verandering is het niet meer mogelijk om kalkaanslag te vormen. De prijzen voor magnetische waterontkalkers liggen rond 1000 euro. Deze drie types zijn onderhoudsvriendelijk met relatief lage kosten voor het onderhoud. Met uitzondering van de elektrolytische waterontkalker zijn deze apparaten eenvoudig te installeren.

Chemische waterontharder

Deze systemen maken gebruik van diverse chemische samenstellingen waarmee kalk bezinksel uit het water gehaald wordt. Hierbij is een onderscheid te maken tussen systemen die doseren en zogenaamd verpakte waterontkalkers. Het tweede type is weer verder onder te verdelen in precipiterende ontkalkers en niet-precipiterende ontkalkers. De precipiterende verpakte ontkalkers worden gemaakt van soda en borax. Ze zijn niet geschikt om drinkwater van te maken, ze worden gebruikt voor het wassen van textiel. De niet-precipiterende waterontkalkers bevatten calgon en worden eveneens gebruikt voor de was. Ze laten calcium ionen en magnesium ionen zakken naar de bodem. Naast het gebruiksgemak ligt de prijs ook relatief laag. Er wordt een fosfaat patroon in de waterleiding aangebracht, het water komt langs dit patroon en het water zal verzacht worden. Dit type waterontkalker is minder effectief in vergelijking met fysieke modellen.

Mechanische waterontharder

Dit type waterontkalker verzacht het harde water door calcium ionen en magnesium ionen te verwisselen met verzachtende zout ionen die positief geladen zijn. Bij het gebruik van natriumchloride zullen deze ionen de plaats innemen van de calcium ionen en de magnesium ionen. Dit zijn de meest effectieve waterontharders, ze zijn wel vaak duurder in aanschaf en vereisen regelmatig onderhoud.

Bespaar op de kosten voor een waterontkalker én voor het onderhoud, door prijzen aan te vragen via onze offerte pagina.

De beste waterontkalker kiezen

Wanneer je kijkt naar de effectiviteit en de efficiëntie van waterontkalkers scoren de magnetische en elektrische types het beste. Naast het verwijderen van kalk uit het systeem, voorkomen ze nieuwe aanslag in de leidingen. Daarnaast kun je met een waterontkalker ook geld besparen. Je zult op voorhand wel een investering moeten maken. Uitstekende kwaliteit waterontkalkers liggen in prijs rond 1500 euro. Voor pakweg de helft is het al mogelijk een waterontharder aan te schaffen, maar deze modellen presteren doorgaans minder goed. Aangezien je jarenlang gebruik zult maken van dit apparaat, en de kosten die een kwalitatief goede waterontharder zal besparen, is het niet aan te bevelen om direct voor de laagste prijs te gaan. Dat betekent overigens niet dat het duurste type ook automatisch beter is, de keuze hangt vooral af van het watergebruik in de woning.

Tips voor een goedkope waterontkalker kopen

Er zijn behoorlijk wat aandachtspunten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een goede waterontkalker die ook daadwerkelijk afgestemd is op de behoefte van de bewoners. Met de zes onderstaande tips zal de keuze voor een goedkope waterontkalker die toch goed presteert een stuk eenvoudiger worden:

1. Neem de tijd om een keuze te maken

Langer wachten betekent uiteraard ook langer gebruik maken van hard water, toch is overhaast een beslissing maken niet de juiste route. Bekijk eerst de diverse merken en types waterontharder, controleer de prijzen bij verschillende aanbieders en stel vragen aan de leverancier over de beste waterontkalker voor de persoonlijke situatie. Een goede installateur zal ook doorvragen en een product leveren die aansluit op de praktijksituatie.

2. Schakel iemand in met kennis

Voor de meeste mensen is het proces van waterontharding niet iets waar men dagelijks bij stil staat. Wat is bijvoorbeeld een harscilinder, en hoeveel heb je daarvan nodig? Maakt het uit hoeveel water je verbruikt en hoe vaak? Durf gerust te vragen bij familie, vrienden of buren die reeds een waterontharder in huis hebben wat hun ervaringen zijn. En daar kunnen naast aanprijzingen ook waarschuwingen uit voortkomen. Daarna kun je goed geïnformeerd in gesprek treden met een erkende installateur, zodat je dezelfde taal spreekt.

3. Maak een prijsvergelijking

Wanneer je vrij zeker bent van het type waterontharder dat je wilt aanschaffen, wordt het tijd om prijzen te gaan vergelijken. Via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina kun je direct meerdere offertes aanvragen van erkende installateurs in de regio. Je kunt al snel tot wel twintig procent besparen op de aanschafprijs. Daarnaast zijn er vaak ook kortingen te bedingen wanneer je er voor kiest om ook een onderhoudscontract af te sluiten met de installateur. Let daarbij wel op de voorwaarden en kosten, anders kun je alsnog duur uitkomen.

4. Meer voor minder

Installateurs en verkopers stellen het op prijs wanneer je hen werk uit handen neemt. Meer waterontkalkers kopen betekent minder tijd besteden aan uitleg en onderhandelen. Wanneer je zelf slechts één apparaat aan hoeft te schaffen, kun je eerst even peilen bij de omgeving of zij ook behoefte hebben aan een waterontharder. Wanneer er hard water door de leidingen stroomt van jouw woning, geldt dat waarschijnlijk ook voor de buren. Samen kopen kan dan voordeel opleveren voor alle partijen.

5. Eerst testen bij zakelijke waterontharders

Bij bedrijfsmatige aanschaf is er wel een risico bij grote aantallen bestellen, je weet immers nog niet of het apparaat goed functioneert, en of de after-sales service op orde is. In dat geval kun je starten met één waterontharder, en later opschalen. Je kunt samen met de leverancier afspraken maken over een korting bij afname van meerdere apparaten en de mogelijkheden voor een onderhoudscontract.

6. Let op met de aanbieder

Wanneer een installateur hetzelfde product en vergelijkbare service sterk onder de standaard marktprijs levert, let dan goed op voordat je een contract aangaat. Er is wel degelijk een verschil in kwaliteit en service van de installateur. Omdat veel particulieren en bedrijven ook een onderhoudscontract zullen nemen, wil je op voorhand weten of de aanbieder een goede service levert. Vergelijken loont, vraag meerdere offertes aan en leg ze naast elkaar. Bekijk de overeenkomsten, de verschillen en neem eventueel contact op met enkele leveranciers. Beide partijen hebben immers voordeel bij een goede communicatie.

Vraag direct meerdere offertes aan van erkende installateurs in de buurt. Deze pagina is geheel gratis en zonder bijkomende verplichtingen te gebruiken.

Controleer of alles klopt

Wanneer je zelf een waterontkalker koopt in de winkel, moet je voor de installatie heel goed controleren of het apparaat nieuw is, of het compleet is en of er eventueel beschadigingen zichtbaar zijn alvorens deze te installeren. Op het moment dat het product in gebruik wordt genomen zal eventuele retour garantie doorgaans komen te vervallen. Bij installatie door de leverancier zal de installateur deze controle normaal gesproken uitvoeren. Daarnaast is de leverancier dan ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van het apparaat. Dat geldt ook voor een onderhoudscontract; diverse installatiebedrijven zullen een verlengd of uitgebreid garantieplan aanbieden wanneer de waterontharder wordt gekocht inclusief installatie en onderhoud. Mocht er dan toch iets defect raken zonder schuld van de klant, zal het euvel gerepareerd worden of het apparaat wordt compleet vervangen. Maak ook hier een berekening van de kosten en de mogelijke besparingen.