Waterontharder Douchekoppen? (Koop niet voordat je dit leest!)

waterontharder douchekoppen

Het gebruik van een waterontharder douchekop zou je huid en haar er beter uit moeten laten zien, toch? Waarom merk je dan geen verschil na het gebruik van zo'n waterontharder? Nou, de waarheid is, je bent voorgelogen. Je werd voorgelogen toen je werd verteld dat een douchekop ook als ontharder kan werken. Dat is gewoon niet mogelijk.

In het volgende artikel leggen we uit hoe waterontharders werken en onthullen we waarom een douchekop niet als ontharder kan werken, zelfs als hij als zodanig op de markt wordt gebracht.

In het tweede deel van het artikel bekijken we enkele van de wateronthardingsoplossingen die daadwerkelijk werken en onderzoeken we de voordelen van het gebruik van zacht water tijdens het douchen.

Bent u op zoek naar een betrouwbare manier om het douchewater te filteren?

Bekijk dan onze lijst met de beste douchewaterfilters voor hard water die vandaag beschikbaar zijn!

Wat is waterontharding en hoe werkt het?

Hard water heeft een hoog mineraalgehalte en is vooral rijk aan grote hoeveelheden calcium- en magnesiumcarbonaat, maar ook aan ijzerhoudend ijzer. Het probleem met hard water is dat de calcium- en magnesiumionen in wisselwerking staan met de vetzuren in de zepen, waardoor ze een gelatineachtige wrongel vormen. Omdat de zeep minder efficiënt is, moet je er meer van gebruiken om te wassen. Niet alleen zal deze wrongel de zepen inefficiënter maken, maar het zal ook uw badkamer er onverzorgd uit laten zien. Wanneer het harde water op de wanden van uw badkamer spat, zal een deel van de mineralen in het water vallen, waardoor er kalkaanslag ontstaat. Door de kalkaanslag kan een deel van de waterleidingen ook worden geblokkeerd.

Waterontharding is het proces waarbij de calcium-, magnesium- en andere metaalkationen in het water worden verwijderd. Dit gebeurt door de calcium- en magnesiumionen te vervangen. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar dat is het echt niet.

De calcium- en magnesiumionen in het water dragen dus positieve ladingen met zich mee. De waterontharder duwt het water door een tank gevuld met negatief geladen parels. Als het water door de tank gaat, zullen de positieve calcium- en magnesiumionen zich aan de parels vastklampen in plaats van door het water te drijven.

Maar als de parels het magnesium en calcium voor zichzelf zouden houden, konden we elke waterontharder eenmalig gebruiken. Dus in plaats van ze voor zichzelf te houden, ruilen de kralen ze met gelijkaardige geladen elementen. En het gekozen element is natrium. Natriumionen zijn positief geladen. Hoewel ze niet zo krachtig zijn als de calcium- en magnesiumionen, kunnen ze het in grote hoeveelheden goedmaken. Nadat het water door de kralen is gegaan en de mineralen zich aan het oppervlak hebben vastgeklampt, worden de kralen gespoeld met een sterke pekeloplossing. Elke waterontharder heeft een aparte pekeltank die de pekeloplossing vasthoudt. Hier is een vereenvoudigde versie van hoe dit werkt

 1. Het harde water komt in de mineraaltank terecht
 2. De magnesium- en calciumionen kleven aan de parels en verplaatsen de natriumionen
 3. De natriumionen gaan in het water in plaats van het calcium en magnesium
 4. De waterontharder start zijn regeneratiecyclus
 5. De waterstroom wordt omgedraaid om de watertank te reinigen
 6. De pekeloplossing komt in het mineralenreservoir terecht
 7. De natriumionen vervangen de magnesium- en calciumionen op de parels
 8. De calcium- en magnesiumionen worden door de afvoer gespoeld
 9. Het mineraalreservoir wordt gespoeld met de pekeloplossing
 10. De pekeltank wordt bijgevuld
 11. Het proces is nu klaar om opnieuw te beginnen

Zijn waterontharder douchekoppen efficiënt?

Nee, waterontharder douchekoppen kunnen onmogelijk werken, en hier is waarom.

Zoals je kon zien, is waterontharding een zeer complex chemisch proces. En het belangrijkste onderdeel van dat chemische proces is de ionenuitwisseling tussen de met natrium gevulde bolletjes en het calcium en magnesium. Zonder deze uitwisseling zou het proces niet werken. Nu, dit is een eenvoudige chemische uitwisseling, maar er zijn veel elementen die een rol spelen. De kralen moeten om te beginnen geladen worden met natrium. Dat kunnen ze niet doen, tenzij het natrium voortdurend geregenereerd wordt. En het natrium kan alleen regenereren als de kralen worden ondergedompeld in een sterke pekeloplossing. Als ze eenmaal uit de parels zijn verwijderd, moeten de calcium- en magnesiumionen in een aparte afvoer worden gespoeld.

Waarom kunnen douchekoppen geen hard water verzachten?

Simpel gezegd is er niet genoeg tijd om het water te ontharden. Waterontharding is een langdurig proces. Hier is hoe efficiënt waterontharders het doen.

Waterontharders gebruiken een automatisch regenererend systeem. Sommige modellen gebruiken een computergestuurd systeem dat bijhoudt hoeveel water u gebruikt. Wanneer het systeem detecteert dat er voldoende water door het mineraalreservoir is gegaan en de parels zijn uitgeput, zal het automatisch de regeneratieprocedure in werking stellen. Tijdens deze sequentie zullen sommige modellen een reserve harstank gebruiken om zacht water te produceren. De modellen die geen gebruik maken van een reserve harstank zullen gedurende deze tijd geen zacht water produceren.

Sommige waterontharders gebruiken een elektrische timer om de kralen volgens een regelmatig schema door te spoelen en op te laden. Tijdens het regeneratieproces produceren de ontharders geen zacht water. En andere systemen gebruiken een mechanische meter om te bepalen hoeveel water er door het systeem is gegaan en om de regeneratieprocedure te starten. Deze modellen worden misschien niet met één, maar met twee minerale tanks geleverd, zodat ze het water te allen tijde ontharden.

Zoals u kunt zien, gaat elk efficiënt systeem door een regeneratiecyclus. Zelfs als de douchekopwaterontharder in het begin zou werken, zouden de kralen die ze gebruiken in korte tijd worden opgeladen met mineralen, en zonder regeneratie zouden ze onbruikbaar worden.

Wat kunt u gebruiken om uw water te ontharden?

Nu we hebben uitgelegd waarom het gebruik van douchekopwaterfilters geen haalbare oplossing is om zacht water te krijgen, laten we eens kijken naar enkele van de waterontharders die dat wel zijn.

Omgekeerde Osmose Filtratie Systemen

Omgekeerde Osmose Filtratie Systemen

Omgekeerde osmose water filtratie is ook bekend als hyperfiltratie, en het is een van de beste waterbehandelingen die beschikbaar zijn Omgekeerde osmose Filtratie Systemen voor huishoudens. Dit systeem elimineert geleidelijk de deeltjes in het water, en het eindresultaat is gezond en extreem schoon leidingwater.

Een omgekeerd osmose filtratiesysteem zal het water door meerdere filtermedia duwen tot bijna alle elementen die in het water aanwezig zijn er uit verwijderd zijn. Je kunt zeggen dat dit filtratiesysteem het water op moleculair niveau zuivert.

De eerste verdedigingslinie die het RO-systeem gebruikt is een voorfilter. Wanneer het water door het voorfilter gaat, worden alle grote deeltjes die erdoorheen drijven, verwijderd. Deze deeltjes omvatten maar zijn niet beperkt tot zouten, kalkaanslag, roest en sediment. Op dit punt wordt het grootste deel van het calcium en magnesium verwijderd, zodat het water wordt onthard. Sommige modellen gebruiken zelfs een actief koolfilter om het chloor en andere opgeloste deeltjes die in het water aanwezig kunnen zijn, te verwijderen.

Het tweede filtratiemedium is het membraan. Het membraan is bedekt met extreem kleine poriën, en zelfs de kleinste verontreinigingen worden op dit punt verwijderd. In feite zijn de poriën zo klein dat er niet veel doorheen zal gaan behalve de waterstof- en zuurstofmoleculen die het water vormen.

Nadat het water door het membraan is gegaan, bereikt het de laatste fase van de filtratie. Tijdens deze fase gaat het water door een actief koolfilter dat de resterende organische verbindingen die het water een slechte smaak of geur kunnen geven, zal elimineren.

Het gebruik van een omgekeerd osmose filtratiesysteem is een geweldige manier om uw water te verzachten en tegelijkertijd gezonder te maken. Deze filtratietechniek zal bijna alle verontreinigingen in het water verwijderen.

Voordelen van het gebruik van een omgekeerde osmose waterfilter

 • Verwijdert efficiënt de calcium- en magnesiumionen die het harde water creëren
 • Verwijdert slechte geuren en smaken
 • Verwijdert ziekteverwekkers en andere schadelijke verontreinigingen
 • Heeft een laag onderhoud
 • Neemt niet te veel ruimte in beslag

Nadelen van het gebruik van een omgekeerde osmose waterfilter

 • Is niet goed in het verwijderen van opgeloste chemicaliën in het water zoals chloor, onkruidverdelgers, pesticiden en andere farmaceutische producten.
 • Kan chemicaliën alleen tegenhouden als er een actief koolstoffilter wordt gebruikt.
 • Verspil veel water. Sommige modellen zullen tot 5 gallons water verspillen voor elke gallon die ze zuiveren.
 • Verwijdert alle mineralen in het water, ook de gezonde.

Magnetische waterconditioners

Magnetische waterconditioners

Magnetische waterverzachters zijn niet bepaald waterverzachters, maar ze kunnen wel de effecten van het harde water verminderen. In feite kunnen dit precies de apparaten zijn die u moet zoeken als uw waterbron niet erg hard is.

Deze units kunnen aan de waterleiding worden bevestigd en ze produceren een magnetisch veld. Wanneer het harde water door het magnetisch veld gaat, zullen de onzuiverheden en zouten in het water hun gedrag veranderen. Als gevolg hiervan zullen de calcium- en magnesiummoleculen in het water nog steeds aanwezig zijn in plaats van dat ze aan elkaar plakken en aan de leidingen en apparaten in uw huis worden bevestigd, maar ze zullen vrij naar beneden stromen in de afvoer.

Nu, als uw waterbron erg hard is, zal het magnetische veld dat door de conditioners wordt geproduceerd niet sterk genoeg zijn om het gedrag van elk calcium- en magnesiummolecuul te veranderen, en misschien merkt u geen verschil bij het gebruik van een conditioner. Aan de andere kant, als uw water niet erg hard is, kan het gebruik van een magnetische conditioner de goedkoopste oplossing zijn voor uw wateronthardingsprobleem.

Voordelen van het gebruik van een magnetische waterconditioner

 • Verwijdert het calcium en magnesium niet uit het water. Ons lichaam heeft deze elementen nodig om gezond te blijven, dus het is belangrijk om ze in het water te vinden.
 • Heeft een laag onderhoud
 • Heeft geen chemicaliën nodig om te werken
 • Gebruikt geen elektriciteit om te werken
 • Is klein en neemt niet veel ruimte in beslag...
 • Geschikt voor mensen die een natriumarm dieet volgen.
 • Gemakkelijk te installeren

Nadelen van het gebruik van een magnetische waterconditioner

 • Werkt niet op zeer zwaar water
 • Filtert het water op geen enkele manier...
 • Verwijdert geen verontreinigingen uit het water

Kaliumchloride Waterontharder

Een kaliumchloride waterontharder zal kaliumchloride gebruiken in plaats van natrium om het calcium en magnesium in het water te verwijderen. Aangezien dit proces geen natrium gebruikt, is het water geschikt voor mensen die een natriumarm dieet volgen. Bovendien kan natriumafval schadelijk zijn voor het milieu, dus het niet gebruiken ervan is milieuvriendelijker.

De kaliumchloride waterontharder zal hetzelfde ionenwisselingsproces gebruiken als de normale waterontharders gebruiken om de harde watermineralen te verwijderen. Maar in plaats van de mineralen te vervangen door natrium, zullen de korrels kalium vrijgeven in het water. Kalium is noodzakelijk voor een gezond leven, maar sommige medische aandoeningen kunnen uw toegang tot het water beperken. Als u lijdt aan diabetes, hartaandoeningen of andere chronische medische aandoeningen, moet u met uw arts overleggen voordat u kaliumrijk water drinkt.

Voordelen van het gebruik van een kaliumchloride waterontharder

 • Kan worden gebruikt door degenen die een laag natriumdieet volgen
 • Verwijdert efficiënt het magnesium en calcium uit het water
 • Men beweert dat het ontharde water beter smaakt dan het water dat met zout is behandeld.
 • Verbetert de kleur van het water

Nadelen van het gebruik van een kaliumchloride waterontharder

 • Duurder dan het gebruik van natrium
 • Sommige mensen hebben misschien een hekel aan de smaak
 • Filtert geen van de verontreinigingen in het water.

Zoutvrije waterontharders

Zoutvrije waterontharders

Hoewel kaliumchloride geen natrium bevat, is het nog steeds zout. Dus wat doe je als je je water wilt verzachten maar geen zout wilt gebruiken? Nou, je gebruikt natuurlijk een zoutvrije ontharder.

Zoutvrije waterontharders werken op dezelfde manier als de magnetische conditioners die we hierboven beschreven hebben. Deze systemen zijn bevestigd aan de hoofdwaterleiding van uw huis en ze produceren een breed scala aan frequenties.

Wanneer het water door deze frequenties gaat, veranderen de kristalstructuren van het calcium en magnesium. Door hun structuur te veranderen, zullen deze elementen zich niet meer aan elkaar binden, waardoor ze niet meer op maat gemaakt kunnen worden. Het water zal dus vrij bewegen, en het zal geen opbouw veroorzaken.

Ook al produceert het water geen ophopingen, dat betekent niet dat de calcium- en magnesiumionen er niet in aanwezig zijn. In zekere zin kun je dus zeggen dat deze systemen het water helemaal niet ontharden.

De resultaten zullen echter wel aanwezig zijn, en u hoeft niet zoveel zeep te gebruiken om te wassen en uw badkamer zal er schoner uitzien dan ooit tevoren.

Voordelen van het gebruik van zoutvrije waterontharders

 • Hebben geen chemicaliën nodig om te werken
 • Je hoeft geen zakken zout te kopen om ze bij te vullen...
 • Ze kunnen levensvatbare wateronthardingsoplossingen voor het hele huis zijn.
 • Neem niet te veel ruimte in beslag.
 • Geschikt voor mensen die een laag natriumdieet volgen
 • Hebben geen elektriciteit nodig om te draaien
 • Hebben een laag onderhoud
 • Geen afvalwater produceren
 • Verwijder geen gezonde mineralen in het water
 • Sommige modellen zijn zeer eenvoudig te installeren

Nadelen van het gebruik van zoutvrije waterontharders

 • Verwijder geen van de verontreinigingen in het water.
 • Zou niet erg effectief kunnen zijn bij de behandeling van zeer zwaar water.
 • Sommige filtratiesystemen kunnen erg duur zijn

Natriumwaterontharders

Je zou kunnen zeggen dat we het beste voor het laatst bewaard hebben. We zouden niet zeggen dat de waterontharders op basis van natrium de beste ontharders op de markt zijn, maar het zijn zeker de meest populaire modellen. Een van de redenen waarom ze zo populair zijn, is dat ze echt effectief zijn. Een andere reden waarom mensen de voorkeur geven aan deze modellen boven andere is dat ze kosteneffectief zijn. Deze ontharders zijn meestal fatsoenlijk geprijsd, en ze bieden een goede wateronthardingsoplossing voor het hele huis. Het is waar dat het water een beetje zouter smaakt na het gebruik van deze modellen, en dat je de zoutzakken naar je kelder moet dragen elke keer dat je de harskorrels moet opladen. Maar wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat de voordelen van het gebruik van deze modellen sterk opwegen tegen de nadelen.

Voordelen van het gebruik van natriumwaterontharders

 • Betaalbare wateronthardingsoplossingen voor het hele huis
 • Lage onderhoudskosten
 • Lage bedrijfskosten
 • Water smaakt niet slecht
 • Verwijdert efficiënt het magnesium en calcium uit het water

Nadelen van het gebruik van natriumwaterontharders

 • Sommige mensen zullen de smaak van het water niet waarderen...
 • Water dat niet geschikt is voor mensen die een natriumarm dieet volgen
 • U moet de zoutzakken dragen en het zout regelmatig vervangen.
 • Sommige systemen werken misschien niet terwijl u het zout ververst.

Voordelen van het gebruik van zacht water in uw douche

hard en zacht water in de douche

Ook al zijn er geen efficiënte waterontharders, dat betekent niet dat je geen zacht water moet gebruiken als je doucht. Hier is een lijst van enkele van de voordelen die u zult ervaren bij het douchen in zacht water.

 • U zult minder zeep gebruiken - Dit lijkt misschien niet veel, maar douchen in zacht water kan uw kosten verlagen. Dankzij het verminderde mineralengehalte zullen de vetzuren in de zeep zich niet aan elkaar vastklampen, dus u zult minder zeep, douchegel en shampoo gebruiken om te wassen.
 • Uw haar zal er beter uitzien - De mineralen in het water zullen zich niet alleen aan uw douche vastklampen, maar ze zullen zich ook aan u vastklampen. Het resultaat is dat uw haar er levenloos en dof uitziet, zelfs direct nadat u het hebt gewassen. Als u zacht water gebruikt om te douchen, zal uw haar er vol leven uitzien en zal de kleur beter zijn. Misschien kunt u het zelfs gemakkelijker aan.
 • Uw huid ziet er beter uit - Wanneer u wast met hard water, heeft uw huid de neiging om snel uit te drogen. Zelfs direct na het wassen kan de huid plakkerig aanvoelen. In sommige zeldzame gevallen kan het gebruik van hard water om te wassen leiden tot uitslag of zelfs eczeemuitbarstingen. Aan de andere kant zal zacht water je huid beter hydrateren. Uw huid ziet er niet alleen beter uit, maar voelt ook beter aan. De natuurlijke oliën op je huid maken je huid wat glanzender en geven je huid een gezondere uitstraling.

Conclussie

Zoals je kon zien, was de waterontharder douchekop die je kocht niet het echte werk. Zelfs als de douchekop voor korte tijd leek te werken, kan hij op de lange termijn niet functioneel zijn omdat hij geen middelen heeft om zijn harskorrels op te laden en de calcium- en magnesiumionen niet in een andere afvoer kan spoelen.

Gelukkig zijn er andere waterontharders die u kunt gebruiken om te zorgen dat u met het best mogelijke water doucht.