Verwijdert Omgekeerde Osmose Chloor?

In België en in de meeste landen wordt chloor in een of andere vorm toegevoegd aan de watertoevoer om het te desinfecteren. Chloor is een zeer vluchtige chemische stof en het kan gemakkelijk andere chemicaliën en organismen verstoren, waardoor het zeer effectief is voor het doden van microben.

Normaal gechloreerd water is veilig om te drinken, maar voor sommige toepassingen - zoals thuisbrouwen - is niet-gechloreerd water nodig.

Verwijdert omgekeerde osmose dus chloor? Hier is het korte antwoord:

Hoewel het proces van omgekeerde osmose zelf geen chloor verwijdert, bevatten de meeste systemen voor omgekeerde osmose die beschikbaar zijn om te kopen koolstoffilters die wel chloor verwijderen.

Het lange antwoord

Chloor wordt toegevoegd als chloor zelf of als een chloride, wat een verbinding is die chloor bevat. De hoeveelheid chloor varieert.

Omdat het chloor reageert met onzuiverheden in het water, moet er voldoende chloor zijn om met alle onzuiverheden te reageren. Er moet ook genoeg tijd zijn om het chloor in contact te brengen met alles wat het nodig heeft om te desinfecteren.

Het is niet voldoende om chloor in het water te laten vallen - het moet ook de tijd nemen.

Het is ook een goed idee om wat extra chloor toe te voegen om de resterende desinfectie te behouden voor eventuele ziekteverwekkers die na de eerste desinfectie in het water terechtkomen.

Een goede richtlijn van het Water Research Center is 0,3 tot 0,5 mg vrij chloor per liter water.

Chloor zelf is zeer eenvoudig te verwijderen - aangezien het een gas is dat in water is opgelost, zal het chloor eenvoudigweg verdampen als het water onbedekt wordt achtergelaten.

Chloriden zijn moeilijker te verwijderen. Het zijn al chemische verbindingen, dus ze zullen niet verdampen. In plaats daarvan moeten ze worden verwijderd met een filter.

Omgekeerde osmose zelf kan geen chloor en chlorides verwijderen. In plaats daarvan hebben RO-systemen speciale filters die actieve kool (koolstof) bevatten die het chloor verwijderen voordat het in het omgekeerde osmoseproces gaat.

Om te begrijpen waarom RO geen chloor kan verwijderen, zullen we eerst moeten zien hoe omgekeerde osmose werkt.

Hoe werkt Omgekeerde osmose ?

ro diagramma

Uiteraard is omgekeerde osmose het tegenovergestelde van osmose! Laten we zeggen dat je een bakje water hebt met een halfdoorlatend membraan dat het in twee delen verdeelt.

Een semi-permeabel membraan is een membraan of verdeler die sommige moleculen doorlaat maar andere niet. Meestal kunnen de kleinere moleculen erdoorheen, en de grotere moleculen niet.

als je aan de ene kant van het membraan een stof toevoegt - bijvoorbeeld tafelzout - dan is water aan de ene kant nu "zuiverder" dan water aan de andere kant.

Op dit punt begint een proces dat osmose wordt genoemd. Watermoleculen zullen over het membraan bewegen tot de concentratie van watermoleculen aan beide zijden gelijk is.

Daarom verschrompelen je vingers na lange tijd onder de douche of in het zwembad. Het water buiten je lichaam is minder geconcentreerd dan het water binnenin, dus osmose zorgt ervoor dat het water uit je cellen stroomt en vanuit de douche in het zwembad/water op je huid terechtkomt.

Dit is de manier waarop de natuur de dingen in balans brengt.

Wanneer de watermoleculen van de ene naar de andere kant van het membraan bewegen, is er een beetje druk als het water van de ene naar de andere kant van het membraan beweegt - dit wordt osmotische druk genoemd.

In omgekeerde osmose, bent u het toepassen van druk groter dan en in de tegenovergestelde richting als osmotische druk, dwingt water de andere kant - van de kant met minder concentratie aan de kant met een grotere concentratie.

Om dit te laten werken, is er een zeer gespecialiseerd membraan in het RO-systeem.

Dit membraan is beschadigd door chloor, waardoor RO zelf geen chloor kan verwijderen.

Om producten een volledige oplossing te maken, voegen fabrikanten een koolstoffilter toe waar het water doorheen gaat voordat het water het RO-membraan bereikt, zodat het chloor wordt verwijderd voordat het in contact komt met het membraan.

Ter referentie, hier is een tabel van dingen die RO effectief verwijdert:

ro tabel

Gezondheidsrisico's van gechloreerd water

In normale hoeveelheden is het drinken van gechloreerd water volkomen veilig - als dat niet zo was, zou het niet aan onze drinkwatersystemen zijn toegevoegd!

Een neveneffect van chloor is dat de chemische reacties ervan soms bijproducten zoals trihalmethanen (THM's) en halo-azijnzuur (HAA's) produceren, die mogelijke gezondheidsrisico's zijn.

Door het gebruik van chloorwater dat THM bevat gedurende een langere periode zijn er enkele gezondheidsrisico's:

  • Blaaskanker: uit een EPA-studie bleek dat THM verantwoordelijk is voor 17% van de gevallen van blaaskanker. Sindsdien zijn er veiligheidsrichtlijnen uitgevaardigd om te voorkomen dat er te veel THM wordt gevormd.
  • Problemen met het zenuwstelsel: Sommige zuigelingen en kinderen die water drinken dat chloriet bevat (een vorm van chloor) zouden effecten kunnen ondervinden op hun zenuwstelsel.
  • Miskraam
  • Borstkanker: vrouwen met borstkanker hebben meestal 50-60% meer chloorverbindingen in hun vetweefsel dan vrouwen die geen borstkanker hebben.

Opgemerkt moet worden dat dit geen risico's zijn van gechloreerd water.

Het zijn veeleer risico's van gechloreerd water waar THM's en HAA's zijn ontstaan. Niet alleen dat, maar dit is waar het verbruik over een langere periode is geweest.

Ontsmetting van water met chlooramine

Vanwege de gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan het desinfecteren met chloor, gebruiken veel watervoorraden in de VS chlooramine (een verbinding van chloor en ammoniak) in plaats van chloor.

Chlooramine is net zo effectief als chloor in het verwijderen van verontreinigingen, maar het is moeilijker te verwijderen uit het water dan chloor, en het heeft nog steeds de duidelijke smaak en geur van gechloreerd water.

Verder zijn er nog steeds enkele gezondheidsrisico's. Zo moeten mensen met huidaandoeningen het gebruik van gechloreerd water vermijden.

Heeft mijn RO-systeem een chlooraminefilter?

Je zult moeten controleren voordat je koopt - de standaard koolstoffilter verwijdert chloramine niet zo effectief, en voor het verwijderen van chloramine, heb je een gespecialiseerd filter nodig.