Water ruikt naar bleekmiddel? Dit is wat je er aan kunt doen

Hoewel drinkwater tegenwoordig aan strenge criteria moet voldoen, betekent dit niet dat je geen ongewenste geuren mag tegenkomen. Een van de meest voorkomende ongewenste geuren is een chloor- of bleekgeur, waardoor je zeker twee keer nadenkt over het drinken van je dagelijkse glas water. Maar waar komt die geur vandaan? En is er een manier om het te verwijderen? Lees verder om erachter te komen!

Wat is de oorzaak van water dat naar bleekwater ruikt?

Hoewel de geur van bleekwater in uw watervoorziening u misschien verontrustend lijkt, is de kans dat uw watervoorziening schadelijke verontreinigingen of chemische verbindingen bevat onwaarschijnlijk. Hoewel water enkele sporen van chemische stoffen kan bevatten, zijn ze veilig voor consumptie.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw water naar bleekmiddel ruikt. Een van de meest voorkomende oorzaken is chloor. Wanneer uw water een hoog chloorgehalte heeft, kan het deze kenmerkende bleekmiddel- of chloorgeur veroorzaken.

De gehaltes aan chloor in uw drinkwater zijn niet schadelijk, maar ze kunnen wel onaangenaam ruiken en smaken. Het chloor wordt om een specifieke reden aan het water toegevoegd, omdat de milieubeschermingsinstantie vereist dat er chloor wordt toegevoegd om het water te desinfecteren. Het chloor maakt het water dus eigenlijk veilig om te drinken.

Natuurlijk zijn er gehaltes aan chloor die schadelijk kunnen zijn. Als u het water wilt testen, moet het chloor in het water minder dan 4 milligram per liter zijn. Een chloorgeur is meestal waarneembaar vanaf 1 milligram per liter.

Hoe kan ik de chloor- of bleekgeur uit mijn drinkwater verwijderen?

Er zijn verschillende manieren om met de chloorlucht om te gaan. Een van de eenvoudigste manieren is om een beetje water in de koelkast te laten staan. U kunt het leidingwater ook koken om de bleekgeur te verwijderen.

Als u zich zorgen maakt over de sterkte van de bleekgeur die uit uw kraan komt, kunt u ook uw plaatselijke nutsbedrijf bellen. Aangezien u geen input heeft over hoeveel chloor er in uw leidingwater wordt gedaan, kunt u altijd contact opnemen met de verantwoordelijke van het bedrijf om het probleem dat u heeft te bespreken.

Tegenwoordig kunt u ook zogenaamde dechlorinatietabletten verkrijgen. Deze tabletten zijn er in verschillende sterktes. Sommige van deze tabletten kunnen zelfs chloor verwijderen in maar liefst 100 gallon water; dit door het gebruik van één enkele tablet.

Sommige huiseigenaren gebruiken de truc van de vitamine C-tablet. Van vitamine C-tabletten is bekend dat ze ook chloor in het water neutraliseren. Dus, als u geen dechlorinatietabletten in de buurt kunt vinden, probeer dan wat vitamine C-tabletten in plaats daarvan. Toch moet je voorbereid zijn op het feit dat je hiermee vitamine C aan het water toevoegt.

Een van de meest effectieve manieren om de chloorlucht uit het water te verwijderen is nog steeds een koolstoffilter. Koolstoffilters hebben het vermogen om chloor te absorberen, waardoor u schoon ruikend water overhoudt.

Wanneer u een waterzuiveraar aanschaft, die we hieronder in iets meer detail zullen noemen, is deze hoogstwaarschijnlijk uitgerust met een koolstoffilter of een zogenaamde UV-filter. Dergelijke zuiveraars zijn meer te vinden in kantooromgevingen dan in huiselijke omgevingen; dit heeft iets te maken met de totale kosten ervan.

Tot slot kunt u ook investeren in een waterzuiveraar, die uw water filtert en verontreinigingen verwijdert. Hoewel dit een aanzienlijke investering kan zijn, hoeft u geen contact op te nemen met het nutsbedrijf of grote hoeveelheden tabletten te kopen om uw water schoon te laten ruiken. Vergeet niet om uw koelkast filter ook schoon te maken!

Is water dat naar chloor ruikt veilig om te drinken?

Zoals we al eerder zeiden, is de bleekgeur van drinkwater meestal niet schadelijk. Zolang het chloorgehalte onder de 4 milligram per liter ligt, kunt u veilig kraanwater drinken.

Aangezien de toevoeging van chloor een essentieel onderdeel is van het veilig maken van water voor consumptie, is er geen manier om het echt te vermijden. Chloor is eigenlijk nodig om de resterende bacteriën, virussen en zelfs parasieten uit uw drinkwater te verwijderen. Daarom zou het niet toevoegen van chloor gevaarlijker zijn dan niet.

Sommige huiseigenaren hebben gechloreerd water dat sterker ruikt dan andere, en dit komt neer op hoeveel chloor is toegevoegd door de waterleverancier.

Als het niveau bijvoorbeeld hoger is dan 1 milligram per liter, dan is een chloorgeur waarschijnlijk. Wanneer iemand op enige afstand van de waterleverancier woont, is het niet ongewoon dat de leverancier een hoger chloorgehalte toevoegt; dit om ervoor te zorgen dat het water nog steeds vrij is van bacteriën en virussen wanneer het je bereikt.

Het korte antwoord op de vraag is dus ja, het is veilig om te drinken. Desondanks vinden veel mensen de geur en smaak van chloor vervelend. Als dit voor u het geval is, kunt u een van de bovenstaande waterbehandelingsoplossingen gebruiken.