Installeer de watermeter: Wat zijn de kosten?

In veel appartementsgebouwen hebben de afzonderlijke appartementen nog geen aparte watermeters. In dit geval moeten de meters worden aangepast. De kosten voor het installeren van een watermeter en wie ervoor moet betalen, wordt door de kostencontrole-expert in ons interview uitgelegd.

watermeter installatie kosten

Vraag: Welke kosten moet men verwachten bij het vervangen van de watermeter?

Kostencontrole expert: Dat hangt af van de benodigde meter en de gegeven inbouwsituatie.

Hier moet eerst een onderscheid worden gemaakt tussen:

  • de kosten voor de watermeter zelf of een installatiebox
  • de installatiekosten in het specifieke geval

Kosten van de watermeter

Eenvoudige watermeters kosten vanaf ongeveer 20 EUR. Het is echter zinvoller om een complete installatiebehuizing of een capsulemeter te gebruiken - dit maakt het veel gemakkelijker om de meters later te vervangen en vermindert de kosten voor het vervangen van de meters, die na enkele jaren van gebruik regelmatig moeten worden uitgevoerd.

Afhankelijk van het type meter dat is geïnstalleerd, variëren de kosten voor installatiebehuizingen van ongeveer 50 EUR tot 80 EUR. Als er speciale meters worden geïnstalleerd, kan het ook duurder zijn. Single-jet vaantjesmeters worden echter vooral gebruikt als woningmeters, terwijl multi-jet vaantjesmeters alleen worden gebruikt als watermeters voor huishoudelijk gebruik.

Watermeters kunnen zowel aan het oppervlak als in de inbouw worden geïnstalleerd, voor speciale inbouwsituaties zijn er ook zogenaamde ventielmeters.

Er moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen koudwatermeters (geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C) en warmwatermeters.

In het geval van gehuurde watermeters is er ook de mogelijkheid om radiometers te installeren. In dit geval wordt de verbruikte hoeveelheid water rechtstreeks gefactureerd aan de leasemaatschappij; het is dan niet meer nodig om het appartement binnen te gaan om de meterstand af te lezen. Als service worden ook complete rekeningen opgesteld en aan de verhuurder overhandigd.

Installatiekosten

installatiekosten watermeter
Voor de installatiekosten van meer dan 100€ worden gemaakt

Verreweg het grootste deel van de kosten voor een volgende installatie zijn de installatiekosten.

Als er bijvoorbeeld residentiële meters moeten worden geïnstalleerd zodat het waterverbruik individueel kan worden gefactureerd op basis van het verbruik van de wooneenheid, moet er minstens één afsluiter per appartement zijn en moeten er ook aparte stijgleidingen zijn.

Indien dit het geval is, zijn de installatiekosten nog steeds binnen de perken. Idealiter kunnen kosten vanaf ongeveer 150 EUR worden verwacht, op voorwaarde dat er een geschikte en gemakkelijk toegankelijke installatieplaats beschikbaar is. Afhankelijk van het gebruikte kabelmateriaal kan dit ook individueel iets hoger zijn.

Als de omstandigheden anders zijn, moet er een individuele oplossing worden gevonden. In dit geval moeten in ieder geval aanzienlijk hogere kosten worden verwacht. Indien nodig moeten er klepmeters worden gebruikt, wat een hoog aantal individuele meters per wooneenheid kan betekenen en dus hoge kosten voor aankoop en installatie.

Voorbeeld kosten

Onze dochter neemt haar intrek in het appartement op de bovenverdieping van onze tweegezinswoning. In de toekomst willen we de waterkosten apart in rekening brengen en een aparte warm- en koudwatermeter laten installeren voor het bovenste appartement.

Voor beide appartementen zijn al aparte afsluiters beschikbaar, en beide appartementen hebben ook aparte stijgleidingen. Voor de installatie moet een wand worden geopend, maar de installatieplaats is anders goed bereikbaar.

WerkPrijs
Meetkosten180 EUR
Installatie350 EUR
Renovatiekosten achteraf (sluiten van de muur)0,00 EUR (zelf gedaan)
Totale kosten530 EUR

De hier getoonde kosten zijn gemaakt in een specifiek individueel geval onder bepaalde lokale omstandigheden en als de installatie is uitgevoerd door een specifiek gespecialiseerd bedrijf. Ook de kosten voor de latere installatie van watermeters in andere gebouwen kunnen aanzienlijk variëren.

Vraag: Hoe worden de kosten voor de installatie van de meter bepaald?

Kostencontrole-expert: Dat is hier de doorslaggevende factor:

  • welke meter wordt gebruikt (type meter)
  • welke lijnmaterialen worden gebruikt
  • of er afzonderlijke afsluiters en afzonderlijke stijgleidingen zijn
  • hoe de installatiesituatie ter plaatse is ontworpen

Vraag: Is de installatie van losse meters überhaupt de moeite waard?

aparte watermeter installeren
Voor degenen die weinig water gebruiken, is het de moeite waard om een aparte watermeter te installeren.

Kostencontrole expert: Dat hangt af van de situatie. Voor een verhuurder is de installatie zelden de moeite waard, omdat hij de kosten zelf moet dragen. Het voordeel komt later alleen ten goede aan de huurders die eigenlijk alleen voor hun eigen verbruik betalen en niet langer een gelijk deel van het totale verbruik.

De verhuurder is wettelijk verplicht om alleen warmwatermeters te installeren, aangezien de verordening inzake verwarmingskosten vereist dat ten minste 50% van de kosten in rekening worden gebracht op basis van het individuele verbruik van de huurder. Daarom is de installatie van warmwatermeters onontbeerlijk.

Voor nieuwe gebouwen - behalve in Beieren - zijn nu ook aparte koudwatermeters verplicht, voor oude gebouwen is dit afhankelijk van de betreffende deelstaat (rijksbouwcode). In Hamburg is bijvoorbeeld sinds 2006 de installatie van aparte koudwatermeters voor afzonderlijke wooneenheden verplicht. De meeste bouwvoorschriften van de staat voorzien echter ook in uitzonderingen als de latere installatie van koudwatermeters onredelijk hoge kosten met zich mee zou brengen.

Vraag: Wie betaalt de kosten voor de installatie van een aparte watermeter voor het appartement?

Kostencontrole expert: Als het een eerste installatie betreft, moet de huurder deze tolereren - maar hoeft hij er niet voor te betalen.

De verhuurder is verantwoordelijk voor de kosten van dergelijke verbouwingswerken en moet deze kosten betalen. Indien nodig heeft hij echter de mogelijkheid om de installatiekosten te claimen, althans gedeeltelijk, door middel van een huurverhoging, aangezien dit een maatregel is om de waarde van het gebouw te verbeteren.

Vervanging/vernieuwing van een bestaande watermeter

De situatie is anders als het gaat om het vervangen van de watermeter, die met regelmatige tussenpozen moet worden vervangen (warmwatermeter 5 jaar, koudwatermeter 6 jaar).

In het geval van gekochte watermeters moet de verhuurder ook de eenmalige vervangingskosten betalen - tenzij de watermeter wordt gehuurd. In dit geval kunnen de huurkosten, zelfs als ze na vervanging toenemen, altijd volledig worden toegerekend aan de exploitatiekosten. Dit geldt voor zowel hoofd- als tussenmeters.