Hoe ontkalk je een espressomachine?

Wij raden u aan uw espressomachine om de paar maanden te ontkalken bij normaal gebruik, maar het kan zijn dat u dit vaker moet doen als uw water een hoog mineraalgehalte heeft. Let op: Zorg ervoor dat u de gebruikte ontkalkingsoplossing in een bakje verzamelt, omdat het citroenzuur in het bakje metalen onderdelen kan aantasten.

De volgende instructies voor het ontkalken worden aanbevolen voor algemene soorten espressomachines. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw machine voor specifieke instructies voor het ontkalken van uw specifieke machine.

Hoe kan je een espressomachine ontkalken ?

Ontkalken van een Single Boiler of Thermoblock Espressomachine

 1. Los het ontkalkingsmiddel op in een vol waterreservoir.
 2. Trek de oplossing in uw ketel door een kopje water uit uw stoom- en/of heetwatertap te laten lopen. Sluit de stoomknop.
 3. Zet het apparaat uit en laat het 20 minuten zitten. Dit is belangrijk om de ontkalkingsoplossing te laten werken.
 4. Laat na 20 minuten ongeveer 1/4 van het reservoir uit de stoomstaaf lopen, 1/4 uit de kop van het brouwsel.
 5. Zet de machine uit en laat nog 20 minuten rusten.
 6. Spoel het resterende water uit de stoomstaaf en de brouwkop, en eindig met het laten lopen van een reservoir (of twee) schoon water door de machine.

Ontkalken van een Superautomatische Espressomachine

Als uw machine een automatische ontkalkingscyclus heeft, raadpleeg dan de gebruikershandleiding voor instructies. Voor machines zonder automatische ontkalking:

 1. Los het ontkalkingsmiddel op in een vol reservoir.
 2. Trek de oplossing in uw ketel door een kopje water uit uw stoomstaafje te laten lopen. Sluit de stoomknop.
 3. Zet het apparaat uit en laat het 20 minuten zitten. Dit is belangrijk om de ontkalkingsvloeistof te laten werken.
 4. Laat na 20 minuten ongeveer 1/2 van het reservoir uit de stoomstaaf lopen.
 5. Zet de machine uit en laat nog 20 minuten rusten.
 6. Spoel het resterende water uit de stoomstaaf en sluit af door een reservoir met schoon water door de machine te laten lopen.

Lees ook: 7 van de beste Espressomachine en koffiemachine ontkalkers

Aanbevolen ontkalkingsproducten

 • Dezcal Espresso Machine Ontkalker - Dit product is perfect voor het ontkalken van enkele ketel, warmtewisseling en dubbele ketel espressomachines. Gebruik dit product om uw handmatige, halfautomatische of superautomatische espressomachine te ontkalken.
 • Durgol Swiss Espresso Decalcifier - Durgol is een vloeistofvormig ontkalkingsmiddel en werkt zeer goed voor het ontkalken van alle soorten thuis espressomachines.
 • CleanCaf Koffiezetapparaat en Espressomachine Reiniger en Ontkalker - Dit product is een mengsel van ontkalker en reinigingsmiddel. Het is zeer geschikt voor het ontkalken van een koffiezetapparaat en het reinigen van de zetmand en de karaf. Het kan ook gebruikt worden voor het ontkalken van een thuis espressomachine.
 • Jura Decal Superautomatic Coffee Center Descaler - Dit is een tabletvormig ontkalkingsmiddel dat speciaal is samengesteld voor het ontkalken van Jura Impressa superautomatische koffiecentra. Opmerking: Bij gebruik van andere ontkalkingsoplossingen vervalt de garantie.
 • DeLonghi Ontkalker - Dit is een vloeibare ontkalker, aanbevolen door DeLonghi voor gebruik in hun espressomachines. Opmerking: Bij gebruik van andere ontkalkingsoplossingen vervalt de garantie.
 • Saeco Ontkalker - De vloeistofontkalker van het merk Saeco is ontwikkeld voor gebruik in Saeco espressomachines.