Hoe maak je alkalisch water?

Wat is Alkalisch Water?

Alvorens dieper te graven om verschillende manieren te ontdekken waarop u water kunt alkaliseren, wilt u er waarschijnlijk meer informatie over krijgen. Water kan neutraal, zuur of alkalisch zijn, wat afhankelijk is van de pH-waarde in het water. Deskundigen zijn van mening dat als de pH-waarde 7 is, de vloeistof neutraal is. Als de pH in het water minder dan 7 is, is het zuur. Omgekeerd, als dit niveau meer dan 7 is, hebben we alkalisch water.

Volgens de EPA-normen kan de pH-waarde in uw drinkwater variëren van 6, 5 tot 8, 5. Afhankelijk van de regio waarin u woont, kan uw leidingwater wat zuurder of alkalischer zijn. Omdat de meeste mensen geloven dat het tweede type beter is voor hun gezondheid, kopen ze alkalisch water, dat in flessen wordt geleverd.

Wat zijn de voordelen en risico's van alkalisch water?

voordelen van alkine water

De laatste tijd zijn er veel discussies geweest over alkalisch water. Sommige mensen zeggen dat het gunstig is voor onze gezondheid, anderen beweren dat het riskant is. Hier zijn enkele van de veronderstelde voordelen en mogelijke risico's van dit type water.

Voordelen

 • Sommige onderzoeken bewijzen dat alkalisch water gunstig is voor mensen met diabetes, een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.
 • Wetenschappers beweren ook dat de hogere pH-waarde leidt tot een betere bloedcirculatie.
 • Alkalisch water wordt ook beweerd om het anti-verouderingsproces te helpen.
 • Men gelooft dat de hoge pH-waarde het immuunsysteem ondersteunt.
 • Als u wilt afvallen, moet u ook dit type water drinken. De reden hiervoor is het feit dat het het proces van de spijsvertering helpt.
 • Vanwege de ontgiftende eigenschappen zal alkalisch water u helpen gehydrateerd te worden en de gezondheid van uw huid te verbeteren. Hoe meer gehydrateerd je bent, hoe meer energie je hebt.
 • Het wordt ook verondersteld kankerbestendig te zijn.
 • Hoe hoger de pH-waarde, hoe sterker je botten worden.
 • Het drinken van alkalisch water kan mensen met refluxproblemen helpen.

Bijwerkingen

 • Alkalisch water verlaagt de natuurlijke zuurgraad in uw maag, die verantwoordelijk is voor het elimineren van bacteriën en die geen verontreinigingen in uw bloed laat terechtkomen.
 • Het teveel aan pH in uw lichaam kan huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken.
 • Een ander nadeel is dat een overmatige alkaliteit leidt tot de agitatie van de normale pH-waarde in je lichaam. Deze aandoening resulteert in metabole alkalose, die gepaard kan gaan met de volgende symptomen:
 1. Rillende handen;
 2. Opkloppen;
 3. Gevoel van ziekte;
 4. Verwarring;
 5. Krampachtige spierbewegingen;

Verschillende manieren om alkalisch water te maken

Waarschijnlijk heb je thuis al alkalisch water gemaakt voordat je weet wat het is. In dit deel van ons artikel leest u over enkele van de eenvoudigste manieren waarop u de pH-waarde van water kunt verhogen:

Het gebruik van soda

Het lijdt geen twijfel dat dit de meest voorkomende manier is om uw leidingwater te alkaliseren. Wat is de reden hiervoor? Het antwoord is eenvoudig - zuiveringszout heeft een hoge pH-waarde. De volgende stappen laten zien hoe je drinkwater in alkalisch water kunt veranderen:

 • Bereid eerst vloeibare ons water voor (houd er rekening mee dat je het vooraf moet zuiveren) en een 1/8 eetlepel zuiveringszout.
 • Daarna doet u de soda in het water.
 • Schud en roer vervolgens het mengsel totdat de soda goed is opgelost.
 • Tot slot heb je je gealkaliseerde water klaar.

Waarschuwing:

Het is mogelijk dat u de smaak van soda niet erg aangenaam vindt vanwege het natrium waaruit het bestaat. Probeer deze manier van alkaliseren van water te vermijden als u een dieet volgt waarbij u moet bezuinigen op zout. Een ander geval waarin u geen zuiveringszout moet gebruiken is als u gevoelig bent voor natrium.

Toevoegen van pH-druppels in uw drinkwater

De laatste tijd is het wijdverbreid om water met een hoge pH-waarde te drinken. Daarom geven ze de voorkeur aan het toevoegen van speciale druppels aan hun water. De pH-waarde in het water wordt verhoogd omdat er sterk geconcentreerde elektrolyten en mineralen in het water aanwezig zijn.

Door meerdere druppels in je glas water te doen, alkaliseer je het dus. U kunt één fles van deze druppels gebruiken voor een groot aantal glazen. Mensen geven de voorkeur aan deze manier van het maken van alkalisch water boven het gebruik van zuiveringszout, omdat dit budgetvriendelijker is.

Gebruik van citroensap

Een andere zelfgemaakte methode om aan alkalisch water te komen is met citroensap. Sommigen zullen beweren dat dit niet mogelijk is omdat citroenen zuur zijn. De pH-waarde van citroenen is inderdaad niet hoog. Er worden echter veel bijproducten geproduceerd terwijl uw organisme het metaboliseert.

Onderzoekers hebben bewezen dat wanneer je citroensap drinkt, de pH-waarde in je urine hoger wordt. Het verband tussen citroensap en de pH-waarde in je bloed is nog niet vastgesteld. Ook de voordelen van dit drankje zijn nog niet bekend.

Wat we nu weten is dat als je citroensap verdunt, het niet zo sterk zal zijn en dat het veilig is om te drinken. Bovendien is de smaak van deze drank veel beter dan die van soda. Bovendien weten we allemaal dat er veel vitamine C in deze citrusvruchten zit, wat voor ons heel gezond is.

Het recept is vergelijkbaar met dat van zuiveringszout. Je mengt gewoon 1/8 eetlepel citroensap met 8 ons gezuiverd water.

Tip: Je kunt de citroen beter van tevoren uitpersen om het sap te krijgen en het in de koelkast te zetten.

Gebruik een kan om water te filteren

Tegenwoordig zijn er veel kannen met filtratiesystemen. Sommige filters kunnen de pH-waarde van het water verhogen. Houd er rekening mee dat het proces van alkalisatie, in dit geval, slechts een bijproduct is. De belangrijkste functie van deze kannen is het verminderen van het niveau van chloor en andere verontreinigingen in het water.

Een voordeel van deze kruiken is dat ze een redelijke prijs hebben. Maar ze hebben ook een keerzijde: het water heeft veel tijd nodig om door het filter te gaan.

Gebruik van speciale filtratiesystemen

Een andere mogelijkheid om uw leidingwater te alkaliseren is door middel van filtratiesystemen. Naast het elimineren van een verscheidenheid aan vervuilende stoffen uit het water, hebben sommige ook minerale ballen. Ze zijn bedoeld om de pH-waarde te verhogen. Er zijn ook enkele complexere systemen die magnesium en calcium vrijgeven. Dit leidt ook tot de alkalisatie van het water.

Gebruik van waterionisatoren

De optimale manier om de pH-waarde van uw leidingwater te verhogen is ongetwijfeld met behulp van waterionisatoren of elektrolyzers. Deze systemen werken dankzij elektrolyse. Tijdens dit proces worden negatieve en positieve elektroden in het water gescheiden. Zo hebben we een zure en een alkalische waterstroom.

Naast het feit dat ze zeer effectief zijn in het produceren van alkalisch water, hebben ionisatoren ook de voorkeur omdat ze er geen stoffen aan toevoegen. Als je op lange termijn denkt, is het goedkoper om een ionisator te kopen dan flessen mineraalwater. Bovendien worden deze machines als milieuvriendelijk beschouwd omdat er geen plastic flessen voor nodig zijn.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen om te volgen bij het gebruik van een water ionisator:

 • Het eerste wat je moet doen is de machine instellen. Meestal is er een fitting die is ontworpen om aan te sluiten op de slang. Wanneer u uw ionisator krijgt, controleer of het met duidelijke instructies en met alle noodzakelijke onderdelen komt.
 • Dan moet u ervoor zorgen dat uw ionisator een externe knop heeft. Als het niet is uitgerust met zo'n ding, kun je beter een vinden. Je gaat het nodig hebben, vooral als je de machine mee wilt nemen als je op reis gaat.
 • Vervolgens is het tijd om de pH-waarde aan te passen. De top-ionisatoren, die op de markt verkrijgbaar zijn, bieden deze mogelijkheid. U wordt geadviseerd om de pH in te stellen tussen 8 en 10. In het begin is het beter om deze op een lager niveau in te stellen, zodat uw lichaam er aan kan wennen. Als u geen verteringsproblemen krijgt, kunt u de pH-waarde verhogen.
 • Nadat het water door de ionisator is gegaan, is het al veilig om te gebruiken.
 • Gebruik van waterdistillatoren

  Wat waterdistillateurs doen is het water dat je er in doet koken. Dit proces vernietigt alle bacteriën of vervuilende stoffen die de vloeistof kan bevatten. Distillateurs worden ook geacht uw water tot op zekere hoogte te alkaliseren. U kunt deze methode combineren met pH-dalingen. Wanneer uw water wordt gedistilleerd, zet een aantal van deze druppels in het, en u zult er zeker van zijn om te hebben wat je nodig hebt.

  Conclussie

  Samenvattend: alkalisch water wordt verondersteld veel voordelen voor de gezondheid te hebben, ook al is geen enkel ervan wetenschappelijk bewezen. Aan de andere kant kan het teveel aan pH in uw water enkele risico's verbergen waar u zich bewust van moet zijn. Hoe dan ook, als u hebt besloten dat de hogere pH-waarde goed voor u is, zijn er vele manieren waarop u uw leidingwater thuis kunt alkaliseren.

  Lees ook onze blogpost over zure waterfeiten.