Heeft water een smaak? En kunnen we het proeven?

Het onderwerp van de smaak van water heeft verschillende debatten doorlopen. Sommigen geloven dat het een smaak heeft, terwijl anderen beweren dat het smakeloos is.

Hieronder laten we zien hoe de smaakzin de drank van het leven waarneemt op basis van alle wetenschappelijke bewijzen en laboratoriumexperimenten.

water drinken

Als je het antwoord al vroeg wilt hebben, dan ja! Water heeft een smaak. En een zeer aantrekkelijke smaak! Maar de smaak (zin) ervan hangt af van twee variabelen.

  • Menselijke Biologie
  • Waterbron

Dit betekent dat geen twee wateren hetzelfde zullen smaken. En geen twee personen zullen dezelfde smaak hebben voor hetzelfde water op een bepaald moment.

Laten we eens in detail kijken hoe de bovenstaande variabele de smaak beïnvloedt en hoe deze gerelateerd is aan onze neurologische cellen.

Wat geeft de smaak van drinkwater?

Zuiver water is gewoon een waterstofatoom dat verbonden is met twee zuurstofatomen. De vloeistof die je drinkt bestaat echter uit veel meer dan deze twee elementen.

Enkele van de meest voorkomende minerale verbindingen die je in je drinkglas aantreft zijn magnesium, calciumbicarbonaat, natriumsulfaat, chloride en fluoride.

Kijk voor PPM op het etiket - de volgende keer dat u een mineraalwaterflesje koopt. PPM is een afkorting van "Parts Per Million". Daar vindt u alle mineralen (hierboven vermeld) en hun beschikbare hoeveelheid.

Het zijn deze mineralen die smaak toevoegen aan het drinkwater. Zuiver water is smaakloos. En we drinken het niet puur- we drinken mineraalwater.

Alle andere toegevoegde mineralen (behalve waterstof en zuurstof) hebben verregaande smaken. Maar onze smaakpapillen ervaren ze niet duidelijk. In feite proeven we alle mineralen in hun geheel.

Dit komt in de eerste plaats omdat alle mineralen in opgeloste vorm in de vloeibare oplossing zitten en in de tweede plaats zijn onze toppen niet zo gevoelig om alle minerale smaken anders te ervaren.

In feite, voorafgaand aan het lezen van deze post, misschien zelfs mineraalwater en vers bronwater kan hetzelfde smaken voor u.

Kunnen mensen water proeven?

Een onderzoek in 2017 (door een onderzoekspanel van een gerenommeerde universiteit) is uitgevoerd om bovenstaande vraag te beantwoorden. Het bleek dat water "zuur" smaakt naar je tong. En dit komt door de toegevoegde mineralen die in het water aanwezig zijn.

Het menselijk lichaam is sterk geëvolueerd om zich bewust te zijn van de verschillende smaken. Een menselijke tong (bestaande uit smaakgevoelige cellen) kan 10000 smaakpapillen hebben! Deze stellen ons in staat om verschillende smaken van het water te onderscheiden als je je tijdens het drinken concentreert.

Er zijn echter ook andere factoren die de smaak van het water beïnvloeden.

De receptorcellen in de mens zijn vrij geavanceerd in vergelijking met andere biologische wezens. Deze cellen geven ons 4 grote stimulaties.

  • bittere
  • liefelijk
  • zuur
  • ziltig

Het interessante aan deze vier is dat ze zich verbinden met verschillende delen in je hersenen. En in sommige gevallen wordt je smaak beïnvloed door de manier waarop je het mentaal waarneemt. Een techniek genaamd optogenetica - (studie van het menselijk brein via licht) suggereert dat je emotionele reacties in verband met die gewaarwordingen van invloed kunnen zijn op je algemene perceptie van elke smaak.

Bijvoorbeeld, zwart wordt meestal geassocieerd met zuur of verbrand voedsel en rood tot kille voedingsstoffen. Vandaar dat vele malen de smaak van water hangt af van de plaats of de kleur of andere variabelen waarmee je hersenen associëren smaken.

Een andere studie beweert dat de smaak van water afhankelijk is van wat je net daarvoor hebt gehad. Als je een zoete drank hebt gehad voor het water - dan zal het zoet smaken, terwijl het na een pakje nacho's een beetje zout zal zijn.

De reden hiervoor is dat je knoppen een geheugen hebben. Ze vergeten de stimulans niet meteen. Vandaar dat de natuurlijke milde smaak (van water) niet in staat is om de vorige zware smaak van wat je had te overwinnen.

Metaalsmaak in water

Dit is dezelfde reden waarom water naar metaal smaakt en soms behoorlijk scherp is na een bittere medicijnpil. De metaalachtige smaak is te wijten aan de aanwezigheid van enkele sporenelementen zoals ijzer, mangaan, zink en koper in uw medicijn.

De smaakpapillen vergeten de metaalsmaak niet en het water smaakt hetzelfde.

Soms heeft zelfs het toevoersysteem wel degelijk invloed. Deze elementen kunnen in uw drinkglas komen nadat ze zijn opgelost als uw water uit de bron naar uw kranen komt. Dit geeft een nogal ongezonde smaak. Je moet de metalen vloeistof helemaal vermijden.

Waterbronnen en smaken

Verschillende waterbronnen smaken verschillend. Hier zijn enkele van de gemeenschappelijke bronnen en hun smaken.

Bronwater en bronwater zijn afkomstig van natuurlijke plaatsen. Het is afkomstig uit watervoerende lagen onder de grond of uit hoge bergen. Mineralen die verzameld worden tijdens het passeren van de bodem beïnvloeden de smaak, waardoor het een milde, zoetzure smaak krijgt. Omdat dit zuiver en onvervalst is, kiezen veel mensen voor water dat van nature in de buurt van mineraalrijke vulkanen en bronnen voorkomt.

Alkalisch water is moderner geprijsd. Alkalisch water wordt behandeld met natuurlijk voorkomende, geïoniseerde mineralen. Deze mineralen maken het meer alkalisch en minder zuur en dus een beetje bitterzoet. Ook dit soort water heeft de voorkeur van veel mensen.

Leidingwater komt van het lokale gemeentebedrijf naar uw huis. Dit water wordt vaak behandeld met fluoride en andere mineralen om uw tanden te beschermen en te reinigen. Hierdoor geeft leidingwater soms een lichte bittere smaak.

Sprankelend water of bruisend water wordt toegevoegd met kooldioxide (CO2). Het bruisende gevoel van koolzuur maakt het water een beetje zuur en zurig van smaak. Tegenwoordig zijn er zelfs fruit- en groentearoma's verkrijgbaar.

Hoe smaakt water voor honden?

Hoewel de mens (en in het verlengde daarvan het menselijk brein) het verst gevorderd is - zijn er bepaalde wezens die een grote voorsprong hebben op ons. In vergelijking met de 10000 smaakpapillen van de mens hebben honden slechts 1700, maar hun knoppen zijn zeer geavanceerd. Maar dit beperkt hen niet.

Honden worden verondersteld 5 smaaksimulaties te hebben.

De vier simulaties zijn vergelijkbaar met die van de mens, maar de vijfde is interessant. Wetenschappelijke experimenten op honden suggereren dat ze speciale knoppen hebben voor water.

Kijk naar de tong van een hond als hij water uit een kom laat lopen. U zult merken dat het drinken van water niet de dorst van een hond lest, maar dat het deze soort veel plezier geeft.

Een studie uitgevoerd in Cummings universiteit van dierenartsen beweert dat deze receptoren zich op het puntje van de hondstong bevinden. Om deze reden krult de tong van een hond ongewoon op als hij water drinkt. En de manier waarop ze van water genieten heeft hen de titel "rommelige drinkers" opgeleverd.