Water smaakt zoet: Redenen waarom dat kan gebeuren

Normaal gesproken wordt aangenomen dat water smakeloos is. Het is de basislijn waarin alle smaken oplossen en geeft je een gevoel van verschillende prikkels.

Als water zoet, zuur, bitter of een andere smaak smaakt dan kan dat om twee redenen zijn:

flesswater
  1. De aanwezige mineralen en chemicaliën veranderen de smaak van het water. Andere elementen dan waterstof en zuurstof - onevenwichtigheden geven het een metaalachtige tint en een chloorachtige geur. Soms kan zelfs de pH-waarde en het alkalische niveau een reden zijn om het water een beetje bitter te laten smaken.
  2. Water smaakt vergelijkbaar met wat u net voor het drinken van het water heeft gegeten. Bijvoorbeeld - Als je iets suikerachtigs had wordt de smaak van water zoet. Dit wordt algemeen bekend als "Nasmaak van water". Onze smaakcellen passen zich aan de stimulans van de smaak van voedsel aan, omdat ze zelfs een beetje geheugen hebben. Dit is hetzelfde als een nabeeld dat wordt waargenomen na een donker gekleurd plaatje.

Als je water drinkt (wat meestal smaakloos is) - geven de smaakpapillen je de prikkel van wat ze net daarvoor hebben geproefd.

Dus raak niet in paniek als het water je zoet lijkt te smaken!

Waarom smaakt water voor mij zoeter?

  • Sommige mineralen, vooral calcium en ijzer, produceren een zoete smaak wanneer ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Leidingwater wordt bewust met deze mineralen gemengd om het een beetje gesuikerd te maken.
  • Sommige mensen hebben een extreem gevoelige smaak voor zoetigheid. Een kleine hoeveelheid suiker geeft hen het gevoel dat ze hun tong in honing hebben gedompeld.
  • Zelfs je reukreactie kan je misleiden. Een zoete geur in water kan je soms het gevoel geven dat je iets zoets proeft.
  • Tot slot - controleer je pijpleidingen en spoel de resten in je sanitaire ruimtes door. De afzetting van mineralen en chemicaliën in leidingen kan ook de reden zijn dat je kraan altijd zoet water levert.

Hoewel het belangrijk is dat je geniet van vers, schoon water, uitgebalanceerd in zijn smaak. Water moet niet zoet smaken!

Tips om de kwaliteit van uw drinkwater te verbeteren

Hieronder vindt u enkele stappen die u zullen helpen de smaak van uw drinkwater te verbeteren.

  • Reinig de leidingen en andere ventielen - die de bron kunnen zijn van toegevoegde ongewenste mineralen in uw glas water.
  • Probeer Beluchting en actieve koolfiltratie om ongewenste smaak en geur van gewoon leidingwater te verwijderen.
  • U kunt ook een gefilterde waterkoeler meenemen die helpt om de zoetheid te neutraliseren. Het zal ook de algemene kwaliteit van uw huishoudelijk drinkwater verbeteren.
  • Ga voor de chlorering een keer in 3 - 4 maanden.
  • Als u gezonder water wilt, voeg dan alkalische mineralen toe om de pH-waarde aan te passen.
  • Luchtinjecties zijn ook een optie voor het verwijderen van ijzer, zwavel en mangaan. Het is wat duurder, maar per slot van rekening is het voor de vloeistof van het leven. Dus elke cent die je uitgeeft is een investering voor jezelf en je gezin.

Maar als water altijd zoet smaakt, zelfs na al deze filtratietechnieken, dan kunnen er enkele medische aandoeningen zijn die de redenen voor deze smaak kunnen zijn.

Wat veroorzaakt een zoete smaak in de mond?

Zoetheid is een van de vier basissmaken - die de mens aanvoelt. Onze smaakpapillen kunnen prikkels van zure, zoute en bittere smaken waarnemen (er is ook een vijfde evenwichtige smaak - bekend als Umami die we kunnen proeven).

Natuurlijke zoetstoffen zoals honing, fructoserijk fruit en ruwe suiker laten een zoete noot achter op de tong. Smaakpapillen nemen de zoete smaak waar, en activeren de verantwoordelijke hormonen. Deze signalen worden vervolgens doorgegeven aan de neuronen die de sensatie naar de hersenen dragen, wat resulteert in een zoete smaak in de mond.

Dit alles is biologisch normaal.

Maar als je een zoete smaak in je mond hebt - altijd - bijvoorbeeld water smaakt altijd zoet - dan zijn er bepaalde medische aandoeningen die je moet evalueren.

Hieronder vindt u een lijst met mogelijkheden die een aanhoudende zoete smaak kunnen veroorzaken:

  • Diabetes
  • Ketoacidose
  • Infecties
  • Gastro-esofageale refluxziekte
  • Longkanker
  • Neurologische omstandigheden
  • Zwangerschap
  • Medicijnen
  • Een koolhydraatarm dieet

Dit is geen medisch advies. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over uw gezondheid of als u van plan bent uw levensstijl te veranderen.

Is een zoete smaak in mond gevolg van diabetes?

De meest voorkomende van alle mogelijkheden voor een zoete smaak in de mond of vooral water smaak zoet - is Diabetes en Ketoacidosis.

Diabetes heeft invloed op de insuline die de bloedsuikerspiegel controleert. Als het remt de insulineproductie - dan stijgt de suikerspiegel in de bloedbaan. Dit is de reden - diabetische patiënten kunnen altijd een suikerachtig gevoel hebben.

Zoete smaak gaat ook gepaard met andere symptomen. Controleer op andere indicatoren. Als u iets ongewoons vindt - laat u de diagnose stellen.

Diabetes kan ook Ketoacidosis veroorzaken. Dit resulteert in de consumptie van vetten door het lichaam en het achterlaten van suikers. Het resultaat is de opbouw van Ketonen - een zuur.

Ketoacidose is een ernstige medische complicatie die niet lichtvaardig moet worden genomen. En een van de tekenen die wijzen op een teveel aan keytones is een zoete fruitige geur en smaak in de mond (of in het water).

Kan de menopauze een zoete smaak in de mond veroorzaken?

De menopauze veroorzaakt veel fysieke en emotionele veranderingen bij vrouwen in de buurt van de jaren vijftig en ouder.

Er bestaat een grote misvatting dat water zoet kan smaken als je de menopauze bereikt. In feite is de wetenschap heel andersom.

De menopauze veroorzaakt een daling van het oestrogeengehalte als de eierstokken stoppen met de productie van eieren. Een daling van het oestrogeengehalte vermindert de hoeveelheid beschikbaar vocht (niet alleen onder de buik, maar heeft gevolgen voor het hele lichaam).

Dus als de oestrogeenspiegel daalt, verliezen je huid, ogen, sinussen, vagina en mond vocht. Dit resulteert in een lagere speekselproductie.

Speeksel is het vocht dat het voedsel afbreekt en oplost - en dan kunnen smaakpapillen smaken voelen. Naarmate het speeksel afneemt, neemt ook uw smaakgevoel af. Om deze reden smaken zelfs suikers niet meer zo zoet als vroeger. Vergeet het proeven van suiker in water!

In feite hebben vrouwen die de menopauze naderen een constant bitter, metaalachtig gevoel en meestal heeft water geen zoete smaak.