Hard water Vs. Zacht water - Wat is het verschil?

Wat is hard water?

Wat is hard water?

Het water dat we 'hard' noemen is eigenlijk water met een hoog mineraalgehalte. Wanneer water sijpelt door afzettingen van krijt en kalksteen die bestaan uit magnesiumcarbonaten en calcium, wordt hard water gevormd.
Wanneer je zo'n water drinkt, kan dat een matig gezondheidsvoordeel opleveren. Echter, als het gaat om industriële omgevingen, kan hard water veel kritieke problemen opleveren. In dergelijke omgevingen moet de hardheid van het water worden gecontroleerd om kostbare storingen in koeltorens, boilers en andere apparatuur die op de een of andere manier met water is verbonden, te voorkomen.
In huiselijke omgevingen kunnen veel dingen laten zien dat je hard water hebt. Vorming van kalk in boilers en waterkokers, gebrek aan schuimvorming bij gebruik van zeep, enz. Het proces dat vaak wordt gebruikt om de negatieve effecten van hard water te verminderen, is waterontharding. Maar laten we eerst eens kijken wat zacht water is.

Wat is zacht water?

We gebruiken de term 'zacht water' om water aan te duiden dat lage concentraties ionen heeft, in het bijzonder ionen van magnesium en calcium. Zulk water komt van nature voor op plaatsen waar het afwateringsbekken van rivieren bestaat uit ondoordringbare, harde, kalkarme rotsen. De Westelijke Hooglanden in Schotland zijn bijvoorbeeld zo'n plaats.
Sommige mensen gebruiken deze term om water te beschrijven dat is geproduceerd via een wateronthardingsproces.

Dit is echter niet honderd procent nauwkeurig, want de juiste term voor dit water is onthard water. In deze gevallen kan het ontharde water ook verhoogde gehaltes aan bicarbonaat-ionen en natrium bevatten.
Omdat zacht water weinig calciumionen bevat, wordt er bij het regelmatig wassen geen zeepresten gevormd. Ook wordt de inzeping van de zeep niet geremd. Ook produceert zacht water geen kalkafzetting in waterverwarmingssystemen. U weet al, dat water dat niet zacht is, als hard water wordt beschouwd.

Afhankelijk van het land of de staat waarin u woont, zijn er verschillende eisen aan het water om als zacht te worden beschouwd. Bijvoorbeeld, in België, als uw waterhardheid minder dan 50 mg/l calciumcarbonaat is, dan kunt u zeggen dat u zacht water heeft. Alles wat meer dan 50 mg/l calciumcarbonaat bevat wordt beschouwd als hard water.
Aan de andere kant moet uw water in België minder dan 60 mg/l calciumcarbonaat hebben om als 'zacht' te worden geclassificeerd. Door oude zeebodems met hoge kalksteenconcentraties hebben de meeste provincies in België hard water, en mensen hebben vaak een wateronthardingsbehandeling nodig.

Hard water Vs. Zacht water

Hard water Vs. Zacht water

Het vergelijken van de twee "soorten water" is misschien wel de gemakkelijkste manier om alle verschillen te beschrijven.

Hard water

Regenwater is van nature zacht. Voordat het water uit de kraan komt, sijpelt het door de grond en vervolgens in onze waterwegen, nadat het gefilterd is door stenen en minerale afzettingen. Het plukt mineralen zoals kalk, krijt en vooral calcium en magnesium, en zo ontstaat hard water. Veel mensen geven de voorkeur aan het drinken van hard water vanwege alle essentiële mineralen die het bevat. De smaak is ook een belangrijk verschil tussen de twee soorten water. Omdat zacht water de neiging heeft een beetje zout te smaken, geven velen de voorkeur aan hard water.
In het algemeen is het belangrijkste verschil tussen hard en zacht water te zien bij het doen van huishoudelijke taken. Schotels met resten en vlekken, badkuipen met film en zeepscrum, groezelig uitziende kleren, zijn slechts enkele van de dingen waar hard water de schuld van is. Heb je ooit je haar gewassen en ondanks dat voelde het nog steeds plakkerig en zag het er saai uit? Nou, je hebt waarschijnlijk hard water in je huis.
Een ander kritisch ding om te overwegen is je energierekening. Houd er rekening mee dat hard water meer energie kan verbruiken en zelfs een tol kan eisen van sommige van uw huishoudelijke apparaten. Zoals we al zeiden, is zeep minder effectief vanwege de reactie op calcium en magnesium. Dat is ook de reden voor veel van de bovenstaande problemen.

Voordelen van hard water:

  • Het is rijk aan essentiële mineralen
  • Het is geschikt voor dagelijks gebruik.
  • Nuttig voor het bestrijden en voorkomen van bepaalde hart- en vaatziekten.
  • Betere smaak (dan de smaak die u krijgt bij het drinken van zacht water)

Nadelen van hard water:

  • Gerechten met vlekken
  • Kleding die er groezelig uitziet
  • Het kan meer energie verbruiken.
  • Vermindert de efficiëntie van huishoudelijke apparaten
  • Badkuipen met zeepscrum en film
  • Droge huid
  • Kan een toename van eczeem veroorzaken, vooral bij kinderen.

Zacht water

De meeste koorddansers geven de voorkeur aan het gebruik van zacht water omdat de taken daarmee efficiënter worden uitgevoerd. Schotels zullen fonkelen, zeep zal beter schuimen, alles zal schoon zijn. Zacht water is ook goed voor de huid, wat niet gezegd kan worden van hard water. Een ander resultaat van het gebruik van zacht water kan een langere levensduur van vaatwassers, wasmachines, boilers, etc. zijn. Wanneer u in een huishouden met zacht water woont, zijn de energierekeningen ook merkbaar lager.
Zacht water heeft echter ook enkele negatieve kenmerken. Mensen met hart- of bloedsomloopproblemen, of dergelijke die een laag natriumdieet hebben, mogen dat type water niet gebruiken of drinken. Bij het ontharden wordt het natriumgehalte toegevoegd, terwijl de mineralen worden verwijderd.
Veel deskundigen beweren dat zacht water schadelijk is als het regelmatig wordt gedronken. Mensen die dagelijks zacht water consumeren hebben een verhoogd natriumgehalte. Het is inderdaad bekend dat natrium een noodzakelijk onderdeel is van een evenwichtige voeding. Het natriumoverschot verhoogt echter de cardiovasculaire gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk.
Veel chemicaliën worden aan hard water toegevoegd om het zacht te maken. Daarom is het vluchtiger en wint het gemakkelijk aan ongewenste elementen, zoals lood, als het door de leidingen stroomt. Het is bekend dat het schadelijk is voor de bloedcellen en ook voor het proces waarbij zuurstof naar onze organen, botten en spieren wordt gebracht.

Voordelen van zacht water:

  • Schoon vaatwerk
  • Zachte huid
  • Langdurige levensduur van boilers, wasmachines, vaatwassers, enz.
  • Lage energierekeningen

Nadelen van Zacht Water:

  • Niet geschikt om te drinken
  • Kan hart- of vaatproblemen veroorzaken
  • Het kan de bloedcellen beschadigen en het proces waarbij zuurstof naar onze organen wordt gebracht, verstoren.

Belangrijkste verschillen tussen hard en zacht water

verschillen tussen hard en zacht water

Nu hebben we alle positieve en negatieve kanten van beide soorten water bekeken. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je alle verschillen kent. We hebben het al over een aantal van hen gehad, maar laten we het samenvatten:

  • Mineraalgehalte
    Dit is het belangrijkste verschil tussen hard en zacht water. Regenwater is van nature zacht. Als het echter door de grond loopt, neemt het veel mineralen op, zoals kalk, calcium, magnesium en krijt. Zacht water daarentegen bevat niet al deze materialen.
  • Drinken
    Omdat zacht water niet alle mineralen hard water heeft, is het niet geschikt om te drinken. Van zacht water is bekend dat het veel gezondheidsproblemen veroorzaakt.
  • Huishoudelijke taken
    Hoewel hard water goed is om te drinken, is het een totale nachtmerrie als het wordt gebruikt voor het schoonmaken. Je krijgt vlekken op je vaat, zeepresten in de kraan en onder de douche, je kleren worden na het doorlopen van de wasmachine somber, en zoveel andere irritante dingen. Om deze reden, als het gaat om huishoudelijke taken, geven mensen de voorkeur aan zacht water.
  • Huid
    Zacht water staat bekend als een 'huidvriend', terwijl hard water je handen droog en schilferig maakt.

Wat is beter - hard water of zacht water?

Veel deskundigen beweren dat hard water veel beter is dan zacht water. Toch moeten we de voordelen van zacht water niet negeren. Juist daarom stellen veel deskundigen voor om een waterontharder te gebruiken die een waterbypasskraansysteem heeft. Hierdoor kan hard water naar enkele specifieke gebieden stromen, zodat het gebruikt kan worden voor drink- en kookdoeleinden. Zo niet, dan raadt ons team u aan om andere waterbronnen te gebruiken, bijvoorbeeld gebotteld water om te drinken.

Tijdelijke hardheid

Soms kunnen opgeloste bicarbonaatmineralen een tijdelijke hardheid veroorzaken. In suspensie geven magnesiumbicarbonaat en calciumbicarbonaat magnesium- en calciumkationen (Mg2+ Ca2+) en bicarbonaat- en carbonaatanionen (HCO3- , CO32-) op.
De permanente hardheid wordt veroorzaakt door chloride- en sulfaatverbindingen en kan niet zo gemakkelijk worden verminderd. Deze "tijdelijke" hardheid kan daarentegen worden verminderd door kalk toe te voegen door het proces van kalkontharding, of door het water gewoon te koken.

Hoe kan de waterhardheid worden getest?

hoe water op hardheid testen
  • Flessentest
    U heeft een schone, lege plastic fles nodig met een dop en afwasmiddel. Nadat u de dop hebt verwijderd, vult u de fles ongeveer halverwege met water. Voeg vervolgens ongeveer 5 druppels van het vaatwasmiddel toe en begin krachtig te schudden. Het gebruikelijke is om schuimvorming te zien. Als het schuim blijft zitten, dan is het water zacht. Als het schuim echter snel verdwijnt, dan heb je hard water in huis.
  • Water Test Kit
    Er zijn veel plaatsen, zelfs online, waar je een watertestkit kunt krijgen. Zo'n test geeft de hardheid van uw water aan met een redelijke nauwkeurigheid. Eerst moet je een flacon vullen met het water dat je wilt testen. Vervolgens moet je een druppel oplossing toevoegen en ongeveer 10 seconden schudden. Niet voordat er een halve centimeter schuim in het water zit, als je stopt met het toevoegen van druppels en schudden. Elke druppel is gelijk aan 1 korrel hardheid. Als u minder dan 3 korrels hardheid heeft, dan is uw water hooguit een beetje hard. Krijgt u een resultaat hoger dan 3, dan kunt u overwegen om het water te behandelen.
  • Kuip of douche
    De eenvoudigste manier om te begrijpen of je hard water in huis hebt is om naar je bad of douche te kijken. Als je een witte mineraalschaal op je oppervlak hebt, dan heb je vast en zeker hard water. Deze schubben vormen zich door calcium en magnesium, en je moet voorzichtig zijn omdat de mineralen zich in de leidingen van je huis kunnen ophopen en daardoor verstoppen.

Hard water oplossingen

Er zijn een paar dingen die je zou kunnen doen om je water te verzachten. Het is alleen redelijk dat het eerste een waterontharder is. Zorg er echter voor dat u doorgaat met lezen, want naast de verschillende soorten waterontharders willen we u alle andere stappen vertellen die u kunt ondernemen om uw water beter te maken. Als u nieuwsgierig bent naar het verschil tussen gedistilleerd en gezuiverd water, vergeet dan niet dit artikel te lezen!

  1. Waterontharders

    Een waterontharder kan de beste oplossing zijn als u inderdaad hard water heeft en alle problemen die daaruit voortvloeien. Deze apparaten laten het water in een harsbed lopen om harde ionen uit te wisselen met zachte ionen. Dit harsbed zal harde ionen opbouwen, en met de meeste van de ontharders zult u het moeten schoonmaken. De belangrijkste chemische stof voor dit reinigingsproces is het zout in de bak. Een andere term die we gebruiken voor dit reinigingsproces is het 'regeneratie' proces, en het wordt uitgevoerd op een tijdsbasis die wordt geactiveerd door een bedieningspaneel. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hardheid van het water. Sommige van de efficiëntere systemen werken zelfs op basis van het gebruik van water dat niet op een kraan staat. Hier zijn de belangrijkste soorten waterontharders:

    • Zoutwaterontharders

      Dit zijn zowat de klassieke waterontharders. Ze zijn super populair en worden ook wel Ion Exchange Softeners genoemd. Zoals hun naam al doet vermoeden, is dit ook het primaire proces dat daar plaatsvindt.

    • Zoutvrije waterontharders

      Houd er rekening mee dat wanneer we het over waterontharding hebben, zout een essentieel ingrediënt is. Je kunt je water niet echt ontharden, zonder zout te gebruiken. Om deze reden, ook al zijn er zoutvrije waterontharders, komt hun effectiviteit niet in de buurt van de effectiviteit van de andere soorten. Deze systemen zijn eigenlijk waterverzachters, en ze verwijderen niet echt iets uit uw water. Zoutvrije ontharders zullen ook de harde watermineralen niet verminderen.
      Hun primaire doel is om het moeilijk te maken voor de mineralen om een opbouw te vormen en uw leidingen te verstoppen. Als het gaat om het onderhoud van kranen, zul je waarschijnlijk wat verschil zien en wat verlichting voelen. Het zijn echter niet bepaald ontharders.

    • Dubbele tank waterontharders

      Omdat deze ontharders met z'n tweeën komen, kun je rustig zeggen dat ze de 'grote jongens' van de waterontharding zijn. Met dubbele tank waterontharders krijg je twee grote ijzeren tanks en een gezouten tank. Zo'n systeem is alleen een goede optie voor huishoudens met veel waterverbruik, omdat het kan worden beschouwd als een zwaar belastbaar systeem.
      Deze constructie zorgt ervoor dat u de hele dag door zacht water heeft. Wanneer een van de tanks wordt hervormd, is de andere nog steeds volledig functioneel en kan hij u van verwerkt water voorzien. Logischerwijs zijn deze systemen veel duurder, maar op de lange termijn zult u zeker genieten van uitstekende resultaten.

    • Magnetische waterontkalkers

      Dit is de meest ongewone soort verzachter. Het is geen erg populair systeem, waarschijnlijk omdat het als een alternatief wordt beschouwd. Begrijp ons echter niet verkeerd, dit systeem heeft ook zijn voordelen, het grootste is een probleemloze service.
      Magnetische ontkalkers zijn elektrische apparaten die op geen enkele manier interfereren met uw leidingsysteem. Het belangrijkste is dat er geen installatie nodig is, dat er geen bypasskleppen zijn en dat er geen leidingen worden losgekoppeld. De enige dingen die je hebt zijn een paar draden die je nodig hebt om te spoelen rond uw waterinlaatleidingen, en voila, je bent klaar!
      Het plug-in apparaat genereert een magnetisch veld rond uw leidingen. Daarna hervormt het water alle eigenschappen van de mineralen. Deze ontharders, vergelijkbaar met de niet-zoute, zijn niet ongelofelijk nuttig. Toch voorkomen ze dat er zich kalkaanslag ophoopt in uw waterleidingsysteem en armaturen.

  2. Douchekop waterontharder

    Douchekopfilters zijn net als elk ander filtersysteem. Ze maken gebruik van verschillende filterfasen om waterverontreinigingen te elimineren. Ze gebruiken multi-level koolstoffilters die chlooramines, chloor en zelfs VOC's in uw water elimineren. De KDF-filters daarentegen zijn gemaakt van zink en koper en beïnvloeden de chemische structuur van sommige elementen in uw water, zoals zware metalen en chloor. Daarbij worden ze ook verwijderd. De vitamine C-filters zijn ook een belangrijk voordeel van deze ontharders. Deze filters zijn uitstekend geschikt voor de behandeling van gechloreerd water dat tot 99 % van het chloorgehalte kan bevatten.

  3. Alternatieve tips

    We begrijpen dat waterontharders te duur of zelfs niet mogelijk zijn voor uw huis. Als dat waar is, zijn hier enkele alternatieve tips die u kunt gebruiken om uw situatie te verbeteren.

    • Gebruik een allesreiniger om kalkaanslag te verwijderen.
    • We raden u aan om een trekker te gebruiken, na een douche of een bad, als u zittend water wilt verwijderen.
    • Azijn is ook iets wat u zou kunnen gebruiken om verstopping tegen te gaan.
    • Ons team raadt u ook aan om een reinigingsmiddel te gebruiken dat met hard water kan werken.

Als u ook nieuwsgierig bent naar de feiten van zuur water, controleer dan zeker onze post!