Elektrische Tankloze Water Verwarmingsinstallatie

In de meeste gevallen is het installeren van een tankloze boiler geen doe-het-zelf project. Sommige toestellen zijn echter ontworpen met het oog op een eenvoudige opstelling. Dus, als u enige kennis in het veld heeft en trots wilt zijn op het installeren van een elektrische tankloze boiler in uw eentje, blijf dan lezen.

Lees ook: Hoe maak je alkalisch water?

De beste elektrische tankloze boiler heeft zijn voordelen ten opzichte van zijn gas tegenhanger. Bovendien is de opstelling eenvoudiger en is er geen ontluchting nodig.

Allereerst, welk gereedschap heeft u nodig? Voor het zelf installeren van een waterverwarmingssysteem heeft u het volgende gereedschap, benodigdheden en apparatuur nodig:

 • Veiligheidsbril en handschoenen;
 • Montageset;
 • Leveler;
 • Een afsluiter of een overdrukventiel (niet nodig);
 • Rechter schroeven;
 • Schroevendraaiers;
 • Een boormachine;
 • Meetlint;

Wat te overwegen voor de installatie

Ongeacht of u een oudere kachel vervangt of net uw eerste kachel heeft gekocht, er zijn een aantal dingen die u moet overwegen voordat u verder gaat met de installatie.

Locatie

Het is om een paar redenen van groot belang.

 1. Ten eerste moet u op elk moment toegang hebben tot de verwarming en deze kunnen bedienen. En als er in de toekomst onderhoud of reparatie nodig is, moet een persoon in staat zijn om bij het apparaat te komen en het werk te doen.
 2. Ten tweede, hoe verder het apparaat van de kranen verwijderd is, hoe meer bedrading en buizen u zult moeten inzetten. Draden en buizen kosten u geld, plus hoe meer er zijn, hoe gecompliceerder uw werk wordt.
 3. Ten derde, als de verwarming te ver weg is van uw badkamer of keukenkranen, hoe langer u moet wachten op het warme water.
 4. Ten vierde, als u besluit om het systeem in uw badkamer te installeren, moet u ervoor zorgen dat het op een veilige afstand van het water is. Hetzelfde geldt als u het buitenshuis installeert. Zelfs buitenunits moeten worden beschermd tegen drastische temperatuurschommelingen, regen, hagel en sneeuw. In beide gevallen is enige vorm van bescherming noodzakelijk.
 5. Lees ten slotte de handleiding van de handleiding aandachtig door. Hierin staat waarschijnlijk vermeld of de verwarming in de buurt van het elektriciteitspaneel moet worden geïnstalleerd.

Obstakels

 • Installeer het waterverwarmingssysteem niet in de buurt van andere apparaten.
 • Plaats niets boven, onder of naast de verwarming.

Neem bovendien contact op met uw gemeente of vereniging als u een vergunning nodig heeft. Elektrische waterverwarmers zonder tank hebben een eenvoudigere installatie dan gasmodellen of systemen met tanks.

Hoe installeer je een elektrische tankloze waterverwarmer in stappen?

De stappen voor het installatieproces klinken bij het lezen relatief eenvoudig. Voor het uitvoeren van het eigenlijke werk moet je echter wel handig zijn en enige basiskennis hebben van het werken met loodgieterij en elektriciteit.

Kijk naar de garantie van het product, want bij doe-het-zelf of onjuiste installatie kan het product komen te vervallen.

Ook moet u weten dat deze stappen slechts de basis zijn. Specifieke modellen kunnen andere installatievereisten en instructies hebben, dus lees altijd eerst de handleiding van het product.

 1. Schakel water en stroom uit.
 2. Markeer de plaats waar de verwarming zal hangen. Gebruik een potlood, meetlint en eventueel een waterpas. Als het toestel een beugel heeft, bevestig deze dan eerst.
 3. Hang het toestel aan de beugel of de bout, afhankelijk van het model dat u hebt.
 4. Verwijder het voorpaneel van het toestel (als het verwijderbaar is) om bij de voedingskabels te komen.
 5. Zorg ervoor dat de draden zijn aangesloten op het hoofdpaneel. Zet ze vast, zodat ze er niet uitkomen, als er schroeven aan de binnenkant van de verwarming zitten, draai ze dan goed vast. Onjuist versterkte schroeven kunnen een elektrische storing veroorzaken. Sluit de stroomtoevoer naar de stroomonderbreker nog niet aan.
 6. Sluit het systeem aan op de waterleiding en de uitlaatpijp. Voor de mannelijke leidingen kan teflon tape nodig zijn.
 7. Wij raden aan een afsluiter te installeren bij de toevoer van het apparaat, zodat u het water dat naar binnen gaat, alleen aan en uit kunt zetten. Controleer daarnaast de benodigde PSI van uw unit en de druk in uw huis. U kunt ook een overdrukklep nodig hebben, zodat u de verwarming niet beschadigt.
 8. Nadat de wateraansluitingen zijn ingesteld, kunt u de stroom aansluiten op de stroomonderbreker. Nogmaals, controleer de handleiding van de handleiding voor specifieke details.
 9. Sluit ten slotte het frontpaneel aan (als het is verwijderd) en stel de gewenste temperatuur in en geniet op verzoek van warm water.

We willen dat u er rekening mee houdt dat u de stroomsterkte van het apparaat moet controleren voordat u het aanschaft. Anders loopt u het risico dat het apparaat niet compatibel is met uw elektrische systeem.

Onderhoud van een Tankless Water Heater

Nadat u uw tankloze boiler met succes hebt geïnstalleerd, moet u weten dat alle fabrikanten regelmatig onderhoud aanbevelen. Dit omvat het aftappen en spoelen van sedimenten en het reinigen van het filter. De frequentie waarmee deze procedures moeten worden uitgevoerd is afhankelijk van het type water in uw huis.

Als u niet het risico wilt lopen om het reguliere onderhoud alleen te doen, kunt u een professionele loodgieter inhuren.

Wij raden u ook aan om een expert te bellen als u een tankverwarming moet vervangen door een tankloze, want dat is een beetje anders. Het is nog ingewikkelder en vereist meer vaardigheden en kennis in het veld.