Doe-het-zelf waterfiltersysteem - Basics & Tips voor beginners

Doe-het-zelf waterfiltersysteem

Een waterfilter dient als een fysieke barrière, die verontreinigingen voorkomt en zo het water zuivert. Er zijn verschillende soorten filters die zonder filter of met meer deeltjes werken dan andere, afhankelijk van het doel van het gefilterde water. Het kan worden gebruikt voor de besproeiing van de landbouw, dagelijks drinkwater, openbare en particuliere aquaria, of water voor vijvers en zwembaden.
Veel mensen zijn verbijsterd over de verschillen tussen filters voor water en waterzuiveraars en over de verschillen tussen waterfilters en waterontharders. Het is echter waarschijnlijk dat dit komt doordat sommige industrieën deze termen gebruiken, omdat ze niet weten hoe ze van elkaar te onderscheiden, vanwege hun overeenkomsten.

Wat we niet willen in het water

Dit is een van de meest cruciale dingen die je jezelf moet afvragen om later te weten wat voor soort filtratie je wilt en nodig hebt. We zijn ons er allemaal van bewust dat water op zijn zuiverst gewoon waterstof en zuurstof is, ook wel bekend als H2O. Dit gebeurt echter niet alleen, dit is het einde van een zuiveringsproces. Er worden mineralen en onzuiverheden samen met chemicaliën doorheen achtergelaten.
Sommige daarvan zijn echter goed en gewenst, zoals calcium en magnesium, en andere zijn slecht voor onze gezondheid. Zo kan de waterbron die we gebruiken soms bestaan uit sporen van pesticiden, industrieel water, chloor en soms zelfs virussen en bacteriën. Ze kunnen allemaal gefilterd worden tot een delicater niveau als dat nodig is. Er zijn echter wat extra spullen die u misschien uit uw water wilt halen. Deze dingen zijn niet noodzakelijkerwijs gerelateerd aan uw gezondheid, maar spelen een belangrijke rol in het verminderen van de schaalvergroting en zelfs het verlengen van de levensduur van uw apparaten. Deze mineraalpreventieve systemen staan bekend als waterontharders. Ze worden zo genoemd omdat ze het aantal harde mineralen dat thuis door uw watervoorziening gaat, verminderen.

Hoe maak je een doe-het-zelf waterfilter?

Hoe maak je zelf een waterfilter

Er zijn enkele redenen waarom u misschien uw eigen filtersysteem wilt maken, en sommige daarvan zijn dat het goedkoper is om er een voor uzelf te maken dan om een commerciële te gebruiken, of dat als u er eenmaal een maakt, u deze altijd zo veel kunt uitbreiden als u wilt en kunt. Soms komt het zelfs neer op een situatie waarin je moet weten hoe je een waterfilter in het wild moet maken, bijvoorbeeld als je in het wild kampeert of je verdwaalt in het bos, en je moet overleven. We weten dat dit vrij extreme scenario's zijn, maar ze gebeuren wel. Dus we gaan je helpen om te begrijpen hoe je een doe-het-zelf waterfilter kunt bouwen. Er zijn een paar verschillende systemen waaruit je kunt kiezen.

  1. Bio Filter - Dit is een huishoudelijk systeem, dat bestaat uit drie verschillende lagen grind, zand en geactiveerde houtskool. Het is een moderne en eenvoudige manier om te filteren van de grote deeltjes aan de bovenkant tot de kleine deeltjes aan de onderkant, waardoor het water wordt gezuiverd. Je hebt een paar dingen nodig om je voor te bereiden:
    • Scherm
    • Gatenzaag
    • Geactiveerde houtskool
    • Vijf voedsel-grade vijf-gallon emmer
    • Grind
    • Kunststof sanitair beslag
    • Zand

    Je begint met het ondersteboven draaien van de galloncontainer. Dan snij je een gat aan de bovenkant zodat je de materialen erin kunt gieten. De eerste laag is grind dat de vorm heeft van een rotsblok en dat puin en mogelijk zelfs dieren weghoudt. Daarna gaat het zand, dat kleinere verontreinigingen zal filteren die door de eerste laag heen zijn gekomen. Tot slot komt het laatste segment, dat bestaat uit geactiveerde houtskool. Dit is nuttig bij het verwijderen van chemicaliën en ziekteverwekkers die in de vloeistof kunnen blijven hangen. Dit maakt zuiver drinkbaar water. Houd er rekening mee dat je een gat moet snijden waardoor je de grond en het water uiteindelijk door kan gieten. U kunt het ook verlichten boven op een opvangbassin. Daarnaast heb je net een doe-het-zelf koolstoffilter gemaakt. U kunt nog meer materialen die u nuttig vindt en als u wilt bent u vrij om het ontwerp zelf te veranderen. Er is niet slechts één manier om dingen te doen.

  2. Distilleerder op het fornuis - Dit is vooral handig als u een kind heeft, want u wilt er zeker van zijn dat u het van schoon en zuiver water voorziet. Zorg er alleen voor dat hij ouder is dan zes maanden. Dit is moeilijker op te zetten, maar als u het eenmaal doet, weet u zelfs uit een moeras vloeistof te halen. Plus het kan worden gedaan door een aantal essentiële huishoudelijke apparatuur.
  3. Geïmproviseerde houtskoolfilter - Als u denkt dat dit bekend klinkt, dan heeft u gelijk! Het ontwerp voor het doe-het-zelf-houtskoolwaterfilter komt heel dicht in de buurt van wat we met het Bio-Filter hebben gedaan, maar hier gebruik je helemaal geen grind. Deze distilleerder is echter meer geschikt als je buiten bent en je geen volledige bio-filter kunt maken. Je zult het nodig hebben:
    • Stukje stof
    • Zand
    • 2-liter plastic flessen
    • Houtskool

    Net als bij het bio-filter plaats je hier het zand over de houtskoollaag. Ze moeten in stukken zijn als je ze in het water legt, zodat je het water kunt filteren, want dit is de centrale zuivering. Het verschil met ons eerste filtratiesysteem is dat het water dat je krijgt meteen troebel en ondrinkbaar is. Je zult het moeten koken voordat je het proeft.
    Water koken - Dit is iets eenvoudigs, maar eerlijk gezegd is het een van de meest elementaire en essentiële stappen die mensen meestal over het hoofd zien. Het hangt van veel dingen af, zoals de hoeveelheid water en de warmtebron, dus je zult het moeten voelen. Het enige wat je hier moet onthouden is dat als je de vloeistof eenmaal aan de kook brengt, je het drie minuten moet volhouden.

  4. Zonnewaterontsmetting - Als je tot nu toe nog geen methode hebt gevonden om te gebruiken, probeer dan de SODIS-methode of Zonnewaterdesinfectie. Zoals de naam al suggereert is het enige wat het nodig heeft een locatie met veel zon en een container voor het water. Een minpunt van dit proces is dat het langer kan duren voordat het water gefilterd is, afhankelijk van de waterbronnen.
    De eerste eenvoudige stap is het blootstellen van het water dat u gaat gebruiken, het moet in direct zonlicht staan. Daarbovenop moet je een dun scherm plaatsen, dit zorgt ervoor dat er geen verontreinigingen in het water terechtkomen. Als de vloeistof helder en schoon is, moet het ongeveer twee uur duren. Als de bron het troebele water minstens twee dagen heeft laten staan. Houd er altijd rekening mee dat door het gebruik van deze manier het water niet helemaal zuiver kan zijn.
    Het beste is om twee methoden van filtratie te gebruiken, vooral als u geen mechanische of chemische hulp heeft. Zelfs als het water al een systeem heeft ondergaan is het nog steeds beter om het te koken voordat u het drinkt.

Voordelen van een waterfiltersysteem

voordelen van een waterfiltersysteem
  • Gezonder - Het belangrijkste en meest goede voordeel van een filtratiesysteem voor uw water is ook de reden waarom ze in de eerste plaats zijn ontworpen, en dat is omdat ze alle schadelijke en extra deeltjes uit de vloeistof verwijderen. Bijvoorbeeld leidingwater, dat een van de meest voorkomende manieren is waar mensen hun water uit halen, kan zware metalen bevatten, zoals arseen, kwik, lood, koper en nog veel meer. Als deze metalen zich ophopen in een menselijk lichaam, leiden ze tot zeer ernstige gezondheidsproblemen.
  • Milieuvriendelijk - Als je gefilterd water gebruikt, koop je minder of geen flessen; je produceert dus minder plastic afval. En op dit gebied is dat cruciaal omdat de flessenwaterindustrie een van de belangrijkste synthetische vervuilers ter wereld is.
  • Smaak - Dit is niet zoiets belangrijks als het feit dat dergelijke systemen je water zuiveren van chemicaliën, maar voor sommige mensen kan de smaak van water het aangenamer maken om te drinken.
  • Zacht - Dit is op een andere schaal, groter dan alleen maar drinkwater. Maar als u besluit om een filtersysteem te installeren voor uw hele huis of alleen een douchefilter, zou u baden in water dat vrij is van chloor en andere chemicaliën. Dat betekent dat de vloeistof zacht wordt voor uw haar en huid. Sommige filters verminderen zelfs de kalkaanslag, wat echt gunstig is voor mensen die in gebieden met hard water wonen.
  • Noodgeval - Niemand wil dat dat gebeurt, maar soms hebben mensen bij grote rampen even geen toegang tot water, elektriciteit en andere zaken. Zo werd Nieuw-Zeeland in februari 2018 getroffen door een ex-cycloon. Door de schade die door sommige steden werd aangericht, hadden de mensen geen toegang tot het essentiële.
    Zelfs nadat de leidingen waren gerepareerd en het water begon te lopen, waarschuwde de gemeente het publiek nog steeds dat ze op hun hoede moesten zijn en dat ze hun water moesten koken voordat ze gingen drinken. Dit komt omdat elk risico dat bacteriën zoals E.coli het water zijn, kan worden verwijderd na het koken.
    In hun geval viel er in die tijd veel regen in een regio waar zoetwater bergbeken en kreken te vinden zijn. Met zo'n eenvoudige toegang tot een kwaliteitswaterfilter in een tijd als deze, kan een individu het water van buitenaf opvangen en zuiveren.

Nadelen

  • Tijd - Afhankelijk van de methode die u gebruikt en de situatie kan dit een nadeel op leven en dood zijn.
  • Onderhoud - Als u een filter heeft gekocht of u heeft een doe-het-zelf waterfilter dankzij een van onze aanbevelingen, houd dan altijd in gedachten om de conditie ervan te controleren. Soms is het nodig om de filterpatronen te vervangen of gewoon om ze te reinigen en te saneren. U zult dat af en toe of zelfs vaak moeten doen om de beste filtratie te krijgen en om de levensduur van het apparaat te verlengen.
  • Het is misschien niet genoeg - één filter alleen geeft niet de beste resultaten van de zuivering. In plaats daarvan moet u zich richten op meerfasige filtersystemen. Ze combineren verschillende methoden en media, maar voordat u koopt en u moet bepalen welke problemen u hebt met uw water en welke u wilt aanpakken.

Als u op zoek bent naar een waterdistilleerder en hulp nodig hebt om ze allemaal te sorteren, moeten onze onderstaande beoordelingen u helpen.

Wat is een watercyclus?

Wat is een watercyclus

Kinderen zouden graag een zelfgemaakte waterfilter doen. Het is een eenvoudige taak, en het zal hen leren over wat de watercyclus is door het doen van een hands-on experiment met behulp van materialen die kunnen worden gevonden rond het huis of buiten. Natuurlijk filtert de aarde, onze planeet, het water zoals het wordt opgenomen in watervoerende lagen in de grond.
Net als onze doe-het-zelf-waterfilters, verfijnt de natuurlijke bodem van de grond dieren zoals insecten, planten en ander puin uit het water. Dit maakt deel uit van het infiltratieproces van de watercyclus. Helaas, door wat wij mensen op onze planeet doen en de manier waarop we die vergiftigen. Het grondwater wordt vervuild en onveilig om te drinken voordat het in onze kraan komt, door alle vervuiling zoals gazonverzorgingsproducten of meststoffen en huishoudchemicaliën. Alles komt in ons water terecht.
Lees verder om de lijst van de meest populaire draagbare waterfilters ooit te vinden.

Hoe vindt u de juiste filteroplossing?

Er zijn verschillende alternatieven als het gaat om filtratiesystemen van water. Maar het is essentieel om te weten welke u nodig heeft, afhankelijk van uw situatie. Nu zullen we u vertellen hoe u de kwaliteit van het water kunt controleren.
Wees u er eerst van bewust dat er een paar manieren zijn om dat te leren. U kunt gebruik maken van een testkit, uw gevoel of een waterkwaliteitsrapport. Blijkbaar is de meest nauwkeurige de laatste, maar het is ook de duurdere optie. Als je geïnteresseerd bent in de zintuiglijke bepaling om je ervan bewust te zijn dat deze testmethode niet zo nauwkeurig is als het gebruik van een testkit, maar het kan je wel wat meer fundamentele en waardevolle informatie opleveren.

  1. Gebruik van een testkit
    We slaan het gedeelte over waar u probeert een geschikte kit te vinden en kijken in plaats daarvan naar wat u in het water moet zoeken. Als we het over de kwaliteit van het water hebben, bedoelen we daarmee de concentratie van eventuele verontreinigingen in het water. Ze zijn niet alleen beperkt tot zware metalen, pesticiden, virussen, chloor of bacteriën. De kwaliteit wordt ook beïnvloed door de Ph.
    Zodra u de instructies in de handleiding van de kit hebt gelezen, gaat u verder met de test. Na het lezen van het plan stelt u elke teststrip bloot aan het water, terwijl u de teststrip ondergedompeld houdt gedurende de tijd die u wordt gegeven. Verwijder vervolgens het stuk uit de vloeistof en schud het totdat er geen druppels meer zijn. U zult enige tijd moeten wachten voordat u de kleur op de strip vergelijkt met de kleurenkaart.
  2. Gebruik van uw zintuigen
    Het is duidelijk dat we meer dan één zintuig hebben waardoor we de wereld herkennen, want bij deze test kun je het water ruiken, proeven en bekijken om de kwaliteit ervan te bepalen.
  3. Geur - Verschillende geuren kunnen wijzen op een specifieke chemische stof in het water. Als het bijvoorbeeld een bleke geur had, dan gebruikt uw lokale faciliteit die het water behandelt waarschijnlijk chloor als middel om het water te desinfecteren. Deze geur zou kunnen verdwijnen als het aan de lucht wordt blootgesteld.
    Als je de geur van rotte eieren krijgt, laat dat zien dat ergens op weg naar je kraan de bacterie is gegroeid. Om te bepalen waar hij kan groeien, wacht je een paar minuten en probeer je het dan opnieuw. Als er geen zwavelachtige geur is, dan komt die waarschijnlijk uit je afvoer. Wat je kunt doen is het gewoon schoonmaken.
    Maar als zowel je koud als warm water zo ruikt, en het houdt niet op, zelfs niet als je het vanuit een andere kamer probeert, dan betekent dat dat het ergens in de gemeentelijke leidingen komt.
    Als de geur die je voelt een beetje aards of muf is, is het waarschijnlijk te wijten aan verval of ontbinding, in het algemeen een organisch materiaal. Net als bij het laatste voorbeeld moet je een glas water vullen en in een andere kamer nemen, zo weet je zeker dat de geur niet uit de afvoer komt. In het geval van deze geur is het gewoon vervelend, maar niet iets schadelijks.
  4. Smaak - Een kritisch punt om vanaf hier aan te nemen is: slik het water nooit door als het smerig smaakt. In het geval van een metaalachtige smaak, kan het van een laag Ph niveau zijn of een hoog niveau van mineralen. Als er een zware bleeksmaak is, dan is het net als de geur behandeld met chloor. Als je zout kan voelen, toont het aan dat het misschien sulfaten of chloorionen zijn. Dat zou duiden op een industriële of irrigatiedrainage.
  5. Zicht - Nadat je een glas water hebt gevuld, moet je het tegen het licht houden. Je moet zoeken naar vertroebeling of naar zwevende deeltjes. Als ze bijvoorbeeld rood, bruin of oranje zijn, kunnen ze ontstaan door corrosie in uw leidingen. Als de deeltjes zwart zijn, kunnen ze afkomstig zijn van de slangen waar het water doorheen is gekomen. Chloor kan de slangen broos maken omdat ze in de loop van de tijd achteruitgaan.
    In het geval van witte gekleurde of bruine deeltjes of gewoon troebelheid in het glas betekent dit dat je een hoge hardheidsgraad hebt. Dat wordt meestal veroorzaakt door te veel magnesium of calciumcarbonaat. Je moet goed kijken naar de kleur van het water.
    Laat het leidingwater een paar minuten lopen, als er een ophoping is, gaat deze voorbij. Vul dan een glas water en houd het tegen het licht. Als er verkleuringen of bruine/troebele kleuren zijn, betekent dit dat er sprake is van vervuiling. Het kan zijn door roestige leidingen, vervuiling in het stroomopwaarts gelegen gebied of iets anders.