Mijn water smaakt naar metaal! HELP! Wat nu

In deze moderne tijd hebben veel mensen geen problemen met het drinken van water uit de kraan. Dat betekent echter niet dat uw watervoorziening volledig foutloos is. Sterker nog, water kan soms ongewoon smaken.

Een van de veel voorkomende problemen die je kunt tegenkomen is water met een metaalsmaak. Dus, wat veroorzaakt zo'n probleem? En is er iets wat u kunt doen aan deze metaalsmaak? Lees zeker verder om er achter te komen.

waterkranen

Waarom smaakt water naar metaal?

Uw waterleverancier kan een aantal chemicaliën aan uw drinkwater toevoegen. Uiteraard zijn deze chemicaliën veilig om te drinken onder de huidige wetgeving. Dit gezegd zijnde, kunnen bepaalde chemicaliën die in het water worden gestopt, reageren met uw sanitair en uw water een metaalachtige, bittere smaak geven.

Een van de chemicaliën die kunnen reageren met het loodgieterswerk in uw huis is chloor. In feite zullen sommige huiseigenaren het niet omschrijven als een metaalachtige smaak, maar als een chloorsmaak. In dit geval is de oorzaak van de metaalsmaak vrij duidelijk.

Naast de interacties van chloor zijn er minuscule hoeveelheden metalen in uw drinkwater. Deze sporenelementen zijn vaak afkomstig van loodgieterij; dit kan onder andere koper, ijzer, lood, nikkel en mangaan zijn. Als uw sanitair relatief oud is, kan dit ook verklaren waarom uw drinkwater naar metaal smaakt.

Dus, hoe zit het met mensen die in nieuw gebouwde huizen wonen? Betekent dit dat ze geen water kunnen krijgen dat een beetje naar metaal smaakt? Dat kunnen ze nog steeds. De oorzaak ligt echter vaak in de chloorinteractie of in het feit dat u zogenaamd zacht water krijgt.

Gerelateerd

Gevaren van het niet schoonmaken van het waterfilter van uw koelkast

Smaakt water zoet?

Hoe test ik mijn watervoorziening?

Wanneer u uw watervoorziening wilt testen, is het eerste wat u zich moet afvragen waar u uw water op gaat testen. Er kunnen veel verontreinigingen in het water zitten, zelfs in water dat als veilig voor consumptie wordt beschouwd.

Er zijn onafhankelijke diensten die u kunt verkrijgen om uw watervoorziening te testen, die u een gedetailleerd overzicht kunnen geven van de verontreinigingen in de loop van de tijd. Daarnaast kunt u ook individuele testkits verkrijgen, die uw drinkwater kunnen testen op bepaalde chemicaliën zoals chloor, maar ook op pesticiden, lood en bacteriën.

Voordat u een testkit gebruikt, is het zeker aan te raden om de nauwkeurigheid van de testkit en de reputatie ervan te testen. Niet alle testkits zijn accuraat, en sommige hebben een slechte reputatie als het gaat om het leveren van nauwkeurige resultaten. Controleer dus altijd de verschillende opties online voordat u zich verbindt aan een specifiek merk.

Wat kan ik doen als mijn watervoorziening een metalen smaak heeft?

Hoewel een metaalsmaak in het drinkwater een ongemak kan zijn voor degenen die hun leidingwater drinken, is het meestal geen reden tot bezorgdheid. Uw drinkwaterleverancier moet uw watervoorziening regelmatig testen, dus drinkwater moet altijd veilig zijn om te drinken.

Natuurlijk, als de metaalsmaak van het water u ernstig stoort, zijn er een aantal dingen die u kunt doen. Het eerste referentiepunt is het kijken naar de leeftijd van het sanitair in uw huis. Als u niet helemaal zeker bent van de leeftijd van het sanitair, kunt u ook kijken naar de totale leeftijd van het huis. In de meeste gevallen valt de leeftijd van het sanitair samen met die van het huis.

Het vervangen van het gehele sanitair in uw huis kan een behoorlijke investering zijn, maar voor oudere woningen is dat meestal een van de oplossingen die naar voren worden gebracht. Dit gezegd zijnde, kan het metalen water beperkt blijven tot een van de kranen in uw huis. In dit geval moet u het probleem op een meer lokale manier bekijken.

Wanneer een specifieke kraan in huis verantwoordelijk is voor het produceren van water met een metallic smaak, is het een goed idee om te kijken naar kranen die ofwel een synthetische ofwel een niet-fenolische wasmachine bevatten.

Je zou ook kunnen kiezen voor een kraan met een filter van hogere kwaliteit, die het mogelijk maakt om de eerder genoemde sporenelementen te verwijderen. Het kan ook een alternatief zijn voor het vervangen van het hele sanitairsysteem in uw huis. Houd er echter altijd rekening mee dat een filter op uw kraan alleen zo veel kan doen, vooral als het sanitair in uw huis vrij oud is.

Wat als de Metaalsmaak niet door het water wordt veroorzaakt?

Een metaalachtige smaak in de mond wordt niet noodzakelijkerwijs veroorzaakt door het water, omdat dit ook een veel voorkomend symptoom is dat mensen ervaren. In de meeste gevallen is het een reactie op iets. Om u een volledig overzicht te geven van de mogelijke oorzaken, hebben we hieronder de meest voorkomende oorzaken van een metaalsmaak in de mond beschreven.

Mondhygiëne

Als u een slechte mondhygiëne heeft, kan de metaalsmaak in de mond worden veroorzaakt door een aantal tandheelkundige problemen. Iedereen die bijvoorbeeld last heeft van tandvleesproblemen en tandontstekingen kan de metaalsmaak in de mond ervaren. Als de mondproblemen echter eenmaal zijn verdwenen, zal de metaalsmaak ook verdwijnen.

Medicijnen en supplementen

Er zijn een aantal medicijnen en supplementen die ook een metaalsmaak in de mond kunnen veroorzaken. Veel voorkomende medicijnen waarvan bekend is dat ze deze bijwerking veroorzaken zijn tetracycline, allopurinol en veel medicijnen voor de geestelijke gezondheidszorg zoals antidepressiva. Wanneer een medicijn de mond kan uitdrogen en problemen kan veroorzaken met uw smaakpapillen, valt het meestal in de categorie van medicijnen die een metaalsmaak in de mond veroorzaken.

Het nemen van bepaalde vitaminen en supplementen kan een vergelijkbaar effect hebben op het lichaam. Als u bijvoorbeeld een multivitamine met veel koper, zink en chroom neemt, dan kan er zeker een metaalsmaak in de mond ontstaan.

Bovenste luchtweginfecties

Aangezien infecties van de bovenste luchtwegen uw reuk- en smaakzin kunnen beïnvloeden, kunnen ze ook een metaalachtige smaak in de mond veroorzaken. Het is duidelijk dat een metaalachtige smaak in de mond kan ontstaan tijdens een infectie van de bovenste luchtwegen. Meestal verdwijnt deze smaak echter zodra de infectie verdwijnt.

Chemotherapie of bestraling

Kankerbehandelingen kunnen een aantal ernstige bijwerkingen hebben. Een van de bijwerkingen die kunnen optreden als gevolg van chemotherapie of bestraling is een metaalachtige smaak in de mond. Hoewel artsen zullen proberen de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling te verminderen, is een metaalsmaak in de mond een van die bijwerkingen die moeilijk aan te pakken zijn.

Dementie

Minder bekend is dat dementie ook een metaalachtige smaak in de mond kan veroorzaken. Wanneer iemand aan dementie lijdt, worden de hersenen aangetast. De smaakpapillen zijn met de hersenen verbonden door bepaalde zenuwen. Wanneer die zenuwen of dat deel van de hersenen worden aangetast, kunnen dementiepatiënten de beschreven metaalsmaak ervaren.

Wanneer u met uw arts moet spreken

Als u de mogelijke oorzaken van de metaalsmaak in uw drinkwater hebt geëlimineerd, en als het een probleem is dat u alleen lijkt te ervaren, kunt u het beste altijd met uw arts spreken.

Vergeet niet dat een metaalsmaak een onderliggende oorzaak kan hebben, die medisch van aard kan zijn. Dus, als u twijfelt over de oorzaak van de metaalsmaak, laat u zich dan altijd controleren door een arts om ernstige aandoeningen uit te sluiten.