Prijzen waterontkalkers

In veel gebieden met hard water is een waterontkalker eigenlijk onmisbaar. Kalk heeft invloed op de leidingen, apparatuur en de smaak van drinkwater. Met een waterverzachter kun je eenvoudig zacht water maken door de mineralen die kalk veroorzaken te verwijderen. Naast het gebruik van deze apparaten binnen de industrie, hebben ook veel particulieren thuis een waterontkalker geïnstalleerd. Op deze pagina geven we naast informatie over waterontkalkers ook een aantal handige tips om de juiste keuze te maken én geld te besparen op de investering. Daarnaast mogen de kosten voor onderhoud ook niet worden vergeten. Lees daarom snel verder voor alles wat je moet weten over hard water.

Betaal niet teveel voor een waterontkalker, vergelijk prijzen van aanbieders in jouw regio. Ga direct naar onze offerte pagina.

Wat doet een waterontkalker?

De functie van waterontkalker of waterverzachter is heel duidelijk; ze zetten hard water om naar zacht water. Dat betekent in praktijk dat calcium ionen en magnesium ionen uit het water gefilterd worden. Dit zijn de stoffen die samen voor de vorming van kalk zorgen. Het is geen nieuwe uitvinding, de wetenschap is al eeuwen bezig om de schadelijke gevolgen van hard water tegen te gaan. Binnen de industrie wordt veel gebruikt gemaakt van industriële waterverzachters, daarnaast worden er ook speciale apparaten gebruikt in de medische sector om het water te zuiveren. In huis worden waterontharders gebruikt die specifiek bedoeld zijn voor de behoefte van consumenten. Zo kun je zorgeloos de vaat doen, de was laten draaien en heerlijke maaltijden bereiden met zacht water. Hard water is overigens niet ongezond om te drinken, maar de smaak wordt niet altijd als prettig ervaren. Veel kalk in het water kan wel invloed hebben op het haar en de huid.

Is ontkalken een gevaarlijk proces?

Je zult wellicht denken dat calcium en magnesium uit het water halen een chemisch proces is, met allerlei gevaarlijke reinigingsmiddelen. Dat is niet het geval. Waterontkalkers halen calcium ionen en magnesium ionen uit het harde water met een speciale hars cilinder die gevuld is met harskorrels. Wanneer deze korrels verzadigd zijn worden ze via regeneratie weer gereinigd. Dit proces werkt met speciaal reinigingszout, een gezuiverd zout. Daarmee is het omzetten van hard water naar zacht water een natuurlijk proces zonder negatieve impact op het milieu. Sterker nog, omdat er na ontharding minder wasmiddelen nodig zijn is waterontharding goed voor het milieu!

Vraag vrijblijvend informatie op bij erkende installateurs bij jou in de buurt via onze offerte pagina. Dit is geheel gratis en zonder verplichtingen.

Hoe werkt water ontkalken?

Laten we iets dieper ingaan op de werking van een waterontharder. Zo wordt het duidelijk hoe deze apparaten kalk uit het water kunnen onttrekken, en waarom dit van belang is. Er zijn enkele methoden voor waterontharding, hoewel de aanpak kan verschillen zal het resultaat overeenkomstig zijn. Voor particuliere huishoudens speelt vooral het volume aan water een belangrijke rol, en de spreiding van de waterbehoefte over een langere periode.

Wanneer je de werking van een standaard waterontkalker bekijkt, zie je dat diverse mineralen door een magnetisch veld worden afgebroken tot kleinere deeltjes. De moleculen die zorgen voor hard water zoals magnesium, calcium en mangaan worden omgezet met als resultaat zacht water. Wanneer dit proces niet plaatsvindt zullen de moleculen samen kalk vormen die zich kan hechten aan de buizen in de waterleiding, in de verwarmingsketel, vaatwassers, wasmachines en kranen.

Industriële waterontkalker

Binnen de industrie wordt een andere methode toegepast, zo wordt er een oplossing op basis van verdunde sacharose gebruikt om het afbraakproces in gang te zetten. In deze oplossing bevinden zich mineralen, kalkhoudende en calcium ionen. Door verdamping zullen er kristallen gevormd worden met als gevolg kalkaanslag op de apparatuur en de machines. Deze kalk zorgt voor veel overlast en bijbehorende kosten voor onderhoud en reparatie. Door ontkalker te gebruiken worden de schadelijke materialen tijdig uit het water onttrokken, zo zal kalk zich niet meer afzetten wat een grote besparing levert op het onderhoud. De methode van regeneratie die plaatsvindt in een industriële omgeving wijkt af van de meer eenvoudige methode die we terugzien in waterontharders voor particulier gebruik.

Het Gryllus Proces is een andere methode die gebruikt wordt binnen de industrie. Hierbij worden ionen die zich in de verdunde sacharose oplossing bevinden ingezet om kalk aan het water te onttrekken. De ionen die uit het sap worden onttrokken worden gebruikt om het water te ontkalken. Zo kan het regeneratieproces in gang worden gezet. Tijdens het gehele proces zal de ontkalking plaatsvinden. Bij industriële ontkalking komen er geen schadelijke afvalstoffen vrij die het milieu kunnen belasten. Daarmee zijn waterontharders duurzame apparaten die bijdragen aan een gezond ecosysteem. Dit geldt voor zowel de industriële waterverzachters als voor de apparatuur die in particuliere woningen gebruikt wordt. De kosten voor apparatuur binnen de industrie zullen hoger liggen dan voor consumenten, dat komt omdat je in huis met een minder complex systeem kunt volstaan.

Hoe vergelijk je de prijzen van waterontkalkers?

Wanneer je in een gebied woont met hard water kan een waterontharder op termijn kosten besparen. Uiteraard wil je bij de aanschaf niet teveel geld uitgeven. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij de totale kosten voor aanschaf en onderhoud. In het volgende deel van deze pagina geven we een aantal aandachtspunten om kosten te besparen, zonder later extra kosten te maken omdat je een minder efficiënte keuze hebt gemaakt. Via internet is het veel eenvoudiger geworden om de prijzen van verschillende producten en installateurs te vergelijken. Helaas is er zoveel keuze dat het lastig wordt om de kosten in kaart te brengen. Toch hoeft prijzen van waterontharders vergelijken niet zo ingewikkeld te zijn.

Voor maatwerk advies kun je gebruik maken van onze offerte pagina. Zo ontvang je meerdere offertes die je eenvoudig met elkaar kunt vergelijken.

Kijk eerst rustig rond

Het kan veel tijd en moeite kosten om online alle opties te bekijken en te vergelijken. Het is daarmee aantrekkelijk om het eerste apparaat aan te schaffen die je tegenkomt, of blind te varen op het advies van je buurman of een winkel in de buurt. Toch adviseren we de verschillende opties wel degelijk te bekijken en te vergelijken. De keuze voor een waterontharder heeft namelijk gevolgen voor de komende jaren, want naast de initiële aanschafkosten zijn er aanvullende kosten op termijn. Denk aan regeneratie ofwel reinigen, periodiek onderhoud, herstel en vervanging evenals het verbruik van water en zout. Een verkoper die uitgaat van het apparaat zal geen passende informatie kunnen verschaffen, het is van belang om het persoonlijke gebruik als uitgangspunt te nemen.

Waterontharders vergelijken begint met online de producten naast elkaar te zetten, de functionaliteit in kaart brengen en vervolgens naar de prijzen kijken. Wanneer je als eerste naar de prijs kijkt, bestaat het risico dat de kosten op termijn een stuk hoger uitvallen dan nodig is. En dan wordt de optelsom alsnog een stuk hoger. Daarnaast speelt ook comfort een rol. Zo zijn er waterontharders met één cilinder die tijdens de regeneratiecyclus hard water doorgeven, met twee cilinders zal het water ook tijdens regeneratie zacht zijn. De meest eenvoudige methode om apparaten met elkaar te vergelijken is uit te gaan van jouw persoonlijke situatie, en het aantal opties terug te brengen tot je enkele geschikte apparaten overhoudt. Je kunt daarbij zeker advies vragen aan leveranciers, maar vergeet niet dat deze bedrijven ook aan hun portemonnee denken.

Maak het jezelf eenvoudig door direct meerdere offertes aan te vragen bij erkende installateurs via ons online offerteformulier.

Zijn prijsvergelijkers betrouwbaar?

Het is helemaal niet zo lang geleden dat je in het weekend meerdere winkels moest aflopen om producten en prijzen met elkaar te vergelijken. Tegenwoordig voer je dezelfde vergelijking uit met slechts een eenvoudige Google zoekopdracht. Omdat Google goed is in websites opzoeken maar geen specialist is in waterverzachters, kun je terecht bij online prijsvergelijkers die speciaal ingericht zijn voor het vergelijken van waterontharders en de verschillende leveranciers.

Om te beginnen zijn prijsvergelijkers met een overzicht van de diverse merken en modellen erg handig om snel een beeld te krijgen van de functionaliteit. Het is niet direct duidelijk welk apparaat het beste is in jouw situatie, het wordt wel snel duidelijk welke apparaten niet geschikt zijn. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een waterontharder voor particulier gebruik zullen de industriële modellen al afvallen. Het kan zeker geen kwaad om naar de websites van de verschillende fabrikanten te gaan en daar de informatie van hun apparaten op te zoeken. Houd er wel rekening mee dat merken graag de voordelen van hun producten laten zien, ook feitelijke informatie is niet altijd objectief. Aan de andere kant kunnen vergelijkingspagina's soms foutieve informatie weergeven. De beste volgorde is vaak om te starten met een vergelijkingspagina, en na de voorselectie ook nog even de pagina’s van de fabrikant te bezoeken.

Er zijn verschillende manieren om de selectie te bepalen. Prijs zal in veel gevallen een belangrijk criterium zijn, toch moet dat niet het uitgangspunt zijn. Zo is het geschatte volume van groot belang om te bepalen, een waterontharder met een veel te grote capaciteit is niet efficiënt, een waterontharder met een te kleine capaciteit heeft weer andere nadelen. Een ander aspect is de wijze van gebruik, bij een sterk afwijkende behoefte aan water per periode zul je voor een andere waterverzachter kiezen. Denk aan huishoudens waarbij de gezinsleden vaak op reis gaan, of regelmatig bezoekers over de vloer krijgen. Bij onvoorspelbaar waterverbruik vallen er al flink wat opties af bij het bepalen van de beste waterontharder.

Zijn vergelijking apps geschikt?

Je kunt voor smartphones en tablets diverse apps downloaden die je snel producten laten vergelijken. Hier kun je eenvoudig en wanneer dat jou uitkomt apparaten en prijzen en functie naast elkaar leggen. Hoewel deze apps een goed startpunt kunnen zijn, moet je niet vergeten dat dit soort apps werken op basis van algoritmen. Ze gaan niet uit van persoonlijke behoefte en maatwerk oplossingen. Gebruik ze daarom als hulpmiddel, niet als eindstation.

Tip: Vraag offertes aan bij meerdere installateurs en vergelijk de prijzen en dienstverlening. Via deze pagina kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Bekijk de verschillende catalogussen

Je kunt vaak bij de leverancier van het product of bij de fabrikant een catalogus opvragen met daarin een overzicht van het aanbod. Informatie op papier is voor veel mensen toch prettiger dan steeds op een beeldscherm kijken. Hierbij is er onderscheid te maken tussen leveranciers die meerdere merken leveren, en de catalogus per merk. De verkopers bieden een breder vergelijk in producten, maar niet in prijzen. De merken hanteren vaak adviesprijzen en zijn daar neutraal in, maar bieden wel meer uitgebreide informatie over hun eigen producten.

Zelfs verschillende merken maken vaak gebruik van dezelfde onderdelen, daarmee kan een relatief onbekend merk voor een lagere prijs dezelfde kwaliteit bieden als een luxe merk. Houd er wel rekening mee dat budget merken niet altijd op de kwaliteit van het product bezuinigen, maar soms wel op de service en ondersteuning. Door een onderhoudscontract af te sluiten met de leverancier hoeft dit geen bezwaar te zijn. Ook producten uit landen met lagere heffingen of andere kostenbesparingen kunnen soms goedkoper dezelfde of zelfs betere kwaliteit leveren. Het is niet zomaar een kwestie van goedkoop = duurkoop, en duurder is ook niet altijd beter.

Kies voor maatwerk

Met een vrachtwagen kun je meer koffers vervoeren dan met een personenwagen. Toch ga je niet op vakantie met een grote truck inclusief oplegger. Bij een waterontharder kopen is groter niet altijd beter. Wanneer het waterverbruik laag ligt, zal het regeneratieproces onnodig veel water en zout verbruiken. Het is daarmee van belang om de keuze van de machine af te stemmen op het daadwerkelijk verbruik. Het zou uiteraard jammer zijn om een gloednieuwe waterverzachter aan te schaffen die niet geschikt is voor de praktijksituatie.

Kun je echt geld besparen met waterontharders vergelijken?

Je kunt eindeloos prijzen en mogelijkheden vergelijken, maar levert dat ook echt voordeel op? In praktijk blijkt tweederde van consumenten daadwerkelijk prijzen van waterontharders te vergelijken, terwijl een derde van de consumenten direct kiest om een product te kopen. Is het voor iedereen interessant om tijd te besteden aan waterverzachters te vergelijken?

Er zijn mensen die producten vergelijken op het gevoel, en mensen die producten vergelijken op feitelijke informatie. Bij het gevoel spelen factoren een rol zoals het design, het merk en de manier waarop producten worden aangeboden. Wanneer je alleen op de feiten let kijk je naar functies, garantievoorwaarden en prijs. In praktijk mag je gerust rekening mee houden met beide aspecten. En een betrouwbaar merk zal vaak ook goede garantievoorwaarden stellen, dus het één sluit het ander niet uit. Uiteraard zal een waterontharder minder in het oog springen dan een bankstel, dus vooral uitgaan van objectieve factoren is wel aan te raden. Met name bij service en dienstverlening mag je ook zeker het ‘buikgevoel’ een rol laten spelen.

Ook service kost geld

In principe ga je prijzen pas serieus vergelijken wanneer je een voorselectie van producten hebt gemaakt. Hetzelfde product kan per leverancier toch behoorlijk in prijs verschillen. Uiteraard kan dit ook terugkomen in de service en dienstverlening. Wanneer je van plan bent zelf het apparaat te onderhouden, en zelf losse onderdelen kunt bestellen, is after-sales service wellicht niet zo van belang. Maar wanneer je een onderhoudscontract wilt afsluiten adviseren we toch zeker eerst contact te leggen met de aanbieder en duidelijke afspraken te maken. Hierbij komt het gevoel van de klant wel degelijk om de hoek kijken. Je vergelijkt uiteindelijk niet alleen prijzen, maar ook producten en dienstverlening na aankoop.

Welke mogelijkheden zijn er na aankoop van een waterverzachter? Informeer bij meerdere aanbieders via deze offerte pagina.

Tips bij een waterontharder kopen

Als laatste willen we nog een aantal praktische tips geven bij aanschaf van een waterverzachter, zo wordt het eenvoudiger om de juiste keuze te maken:

  • Let op de capaciteit van de waterontharder. Koop het type dat overeenstemt met het gemiddeld gebruik binnen het huishouden.
  • Naast de fabrieksgarantie kan een installateur een verlengde garantie aanbieden. Dit zal vaak in combinatie met een onderhoudscontract worden aangeboden.
  • Het is heel goed mogelijk dat de aanschafprijs gunstiger uitvalt wanneer je kiest voor een onderhoudscontract. Let uiteraard wel op de voorwaarden in het contract.
  • Naast de kosten voor aanschaf zullen er aanvullende kosten zijn voor reinigingszout of energie bij een elektronisch model. Dit zijn terugkerende kosten die op termijn kunnen oplopen.
  • Informeer bij meerdere installateurs naar de prijzen en mogelijkheden. Vergelijk het aanbod en service en baseer daar de keuze op.
  • Prijzen voor waterontharders variëren tussen pakweg 700 euro en 2000 euro. Meer is niet altijd beter, maar goedkoop is op termijn ook zeker niet altijd voordeliger.

Begin vandaag nog met offertes aanvragen bij erkende installatiebedrijven in de regio via onze offerte pagina.