Wat is de pH waarde van vloeistof en hoe kun je dit meten?

De meeste mensen weten dat water een zuurgraad heeft, ook de term pH waarde is bekend. Toch is het niet altijd duidelijk wat de impact is van ‘zuur’ water. Hoe meet je eigenlijk de pH waarde van water, en wat kun je met deze informatie? Het antwoord op al deze vragen kun je vinden op deze pagina.

Zuur water

Vloeistoffen kunnen neutraal zijn, ze kunnen zuur zijn of juist basisch. Andere termen voor basisch zijn base of alkalisch. De zuurgraad van water wordt uitgedrukt in pH waarde. Dit kan worden gemeten op verschillende manieren waaronder:

  • Lakmoespapier
  • Indicatorvloeistof met kleurverloop
  • Analoog meetapparaat
  • Digitaal meetapparaat

In een laboratorium wordt gebruik gemaakt van titratie waarbij een stof als fenolftaleïne wordt gebruikt als indicator. Bij een basische vloeistof zal deze paars-rood kleuren, bij een zure vloeistof zal deze kleurloos blijven.

Wat is een normale pH waarde?

Neutrale vloeistoffen hebben een pH waarde die ligt op 7. Bij een pH waarde die lager ligt als 7 spreken we van een zuur. Daarbij zijn er diverse gradaties te onderkennen in zuurgraad. Zo zijn zure vloeistoffen zoals sinaasappels, citroenen of azijn minder zuur als bijvoorbeeld zwavelzuur. Bij een pH waarde die hoger ligt als 7 spreken we van een basische vloeistof. Daarbij staat een hogere pH waarde voor een sterkere basische werking.

De invloed van koolzuur op hard water

Neutraal water heeft dus een zuurgraad van 7 pH. Wanneer water in contact komt met kooldioxide ofwel koolzuurgas, wordt de pH waarde van het water veranderd. Voorbeelden van deze transformatie vindt men in regendruppels die door koolmonoxide van samenstelling veranderen. Hetzelfde zuur wordt ook gebruikt in koolzuurhoudende dranken zoals bruisend water, cola of sinas. Wanneer regenwater door koolzuurgas een pH waarde krijgt onder 7, spreken we dus van zure regen.

Dit zijn zuren:

  • Regen met pH 5 tot 6
  • Tomatensap met pH 4,5
  • Zure regen met pH 4
  • Ananas met pH 3 tot 5
  • Sinaasappels en kersen met pH 3 tot 4
  • Wijn, azijn en cola met pH 3
  • Citroensap en maagzuur met pH 2
  • Zwavelzuur met pH 1
  • Zoutzuur met pH 0

Dit zijn basen:

  • Chloor en bleekmiddel met pH 9,5
  • Vloeibare zeep voor afwas met pH 10,5
  • Verdunde ammonia met pH 11,5
  • Ovenreiniger met pH 12
  • Verfafbijtmiddel of gootsteenontstopper met pH 13

Waterontkalker op basis van zuur water

Er zijn diverse waterontharders zoals die van Ecobulles en SoluCalc die gebruik maken van dit proces om hard water te ontkalken voor gebruik in huis. Kalk die invloed uitoefent op sanitair, leidingen, wasmachines en vaatwassers, wordt omgezet naar een andere stof die zich niet meer zal afzetten. Zo ontstaat er dus zacht water.