Hoeveel kost een waterverzachter?

Er zijn veel fabrikanten die verschillende soorten waterverzachter leveren. Het is niet altijd direct duidelijk welk model en type het meest geschikt is voor een specifieke situatie. Op deze pagina bekijken we de prijzen van waterontharders en de afwegingen die hierbij van belang zijn.

Hoeveel kost een waterverzachter?

Wat is hard water?

Hard water is een term voor water dat een hoge concentratie mineralen bezit. Deze mineralen zullen kalk ontwikkelen met alle gevolgen van dien. De voornaamste elementen die zorgen voor kalk in het water zijn magnesium en calcium. De impact van hard water wordt vaak onderschat, toch kan het ingrijpende gevolgen hebben voor diverse zaken in de woning. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aantasting van de leidingen door kalkaanslag.
  • Verminderde efficiëntie van de verwarming waardoor meer energie nodig is.
  • Er is meer wasmiddel nodig om textiel schoon te krijgen.
  • Apparatuur dat gebruikt maakt van warm water zal voortijdig versleten zijn.
  • Kranen zullen kalkaanslag ontwikkelen wat er niet mooi uitziet.
  • De smaak van hard water vindt niet iedereen smakelijk.

Je kunt als oplossing voortaan flessen water kopen, maar dat is naast kostbaar ook een milieu verkwistende oplossing. Gelukkig is het ook mogelijk om van hard water zacht water te maken. Dat doe je met een apparaat dat we ‘waterverzachter’ of ‘waterontharder’ noemen. Daarmee heb je voortaan zacht water in de gehele woning, wat goed is voor apparaten, de leidingen en vooral ook voor de bewoners.

Wat kost een waterverzachter?

Wanneer je van plan bent een waterverzachter te kopen zul je eerst onderzoek uitvoeren naar de prijs. Maar de kosten kunnen per leverancier flink verschillen, en het is niet altijd duidelijk waar het prijsverschil in schuilt. Wanneer je alle feiten op een rijtje hebt wordt het maken van een geschikte keuze een stuk eenvoudiger. Het is immers een investering voor een langere periode, je wilt direct de waterontharder kiezen die past bij jouw gebruik. Dit zijn de voornaamste drie factoren die van invloed zijn op de aanschafprijs:

1. Mechanische waterverzachters of elektronische waterverzachters

Mechanische waterverzachter

Een mechanisch systeem werkt op basis van een tijdsperiode. Op gezette tijden zal de regeneratie plaatsvinden, dit is de spoeling van de harscilinder. Er wordt geen rekening gehouden met de hoeveelheid water die verbruikt is. Wanneer het waterverbruik voorspelbaar en constant is kan een mechanische waterontharder de beste keuze zijn. Er wordt vooraf ingesteld wat het gemiddelde verbruik is. Wanneer dit niet goed wordt bepaald kan er teveel reinigingszout verspild worden, of er wordt juist te weinig gespoeld waardoor het water toch hard zal zijn. Er is voor dit type apparaat geen stroom nodig omdat het systeem werkt op waterdruk. Een andere naam voor deze machines is een hydraulische waterontkalker.

Elektronische waterverzachter

Bij dit type is wel stroom nodig om het apparaat te laten functioneren. Een voordeel van een elektronische waterontharder is de variabele instelmogelijkheid. Zo is er de keuze voor diverse programma’s waaronder vaak ook een vakantiestand. Er zijn apparaten die zelf de waterhardheid kunnen meten en daar hun werking op aan zullen passen. Dit zijn volautomatische machines die je al het werk uit handen nemen. Houd er wel rekening mee dat er betaald moet worden voor al deze extra functionaliteiten.

Kosten vooraf of besparing achteraf?

Bij een mechanische waterverzachter betaal je minder bij aanschaf, maar omdat het proces van regeneratie minder efficiënt is zullen de kosten op termijn hoger kunnen uitvallen bij onregelmatig gebruik. Bij een elektronische waterverzachter zul je op voorhand juist meer geld uitgeven, met het voordeel dat de machine altijd optimaal functioneert. Zelfs de extra stroom die dit apparaat verbruikt zal doorgaans gecompenseerd worden door de efficiëntie.

Informeer bij de specialist welk type het beste past in jouw situatie, door gratis meerdere offertes aan te vragen via deze pagina.

2. Kosten voor onderhoud

Bij de aanschaf van een waterverzachter houden de kosten helaas nog niet op. Er zal ook periodiek onderhoud nodig zijn waarbij we een jaarlijkse controle aanbevelen. Zo zal de werking van de machine niet alleen gegarandeerd zijn, ook is er minder kans op slijtage en schade van de waterontharder. Zo zullen de onderhoudskosten zich vertalen naar een langere levensduur en optimaal rendement. Je kunt daarbij een monteur inschakelen wanneer je dat zelf nodig acht, in de meeste gevallen zal een onderhoudscontract een betere optie zijn.

Onderhoudscontract afsluiten

Bij aanschaf van de waterverzachter is het vaak mogelijk om bij de leverancier of installateur een onderhoudscontract af te sluiten. Hier zijn een aantal voordelen die vaak van toepassing zijn op een onderhoudscontract voor de waterontharder:

  • Er kan een korting bedingt worden voor de aanschaf van het apparaat.
  • De installateur kan een verlengde garantie geven op het toestel.
  • Bij ieder bezoek wordt de werking van de waterverzachter en de afzonderlijke onderdelen uitvoerig getest.
  • De machine zal ook grondig gereinigd worden zodat de waterontharder hygiënisch werkt.
  • Het is mogelijk om zout af te nemen bij de installateur, controleer wel of dit prijstechnisch interessant is.

Waarom is zout belangrijk voor een waterverzachter?

Naast schoonmaakmiddelen voor het apparaat is speciaal zout van belang om de water verzachtende functie juist te laten werken. Er zijn verschillende soorten reinigingszout in uiteenlopende prijs en kwaliteit. Een budget product kan een negatieve impact hebben op de werking en levensduur van de waterverzachter.

3. De capaciteit van de waterontharder

Het is van belang om vooraf de gewenste capaciteit van het apparaat te bepalen. Wanneer je een waterverzachter koopt die niet past bij de waterbehoefte kan dit gevolgen hebben voor de efficiëntie en werking van het apparaat. Wanneer de capaciteit te laag ligt zal er toch weer hard water door de leidingen stromen, wanneer de capaciteit juist te hoog ligt wordt er wellicht teveel zout verbruikt. Er zijn modellen met één cilinder, daarbij kun je een cyclus hard water verwachten, met een twee cilinder model heb je daar geen last van. Hier is een korte checklist met aandachtspunten:

  • Bekijk vooraf wat het gemiddelde verbruik is.
  • Kies voor een waterverzachter op basis van dat gebruik.
  • Probeer een minimum aan water en zout te verspillen.
  • Probeer niet bij aanschaf een beetje geld te besparen, dit kan je later opbreken.
  • Wanneer je niet zeker bent, informeer dan bij een specialist.
  • Beter nog, vraag offertes op bij meerdere installateurs voor een duidelijk vergelijk van de mogelijkheden.

BTW korting

Wanneer je als consument een waterverzachter koopt zal daar een BTW tarief van 21% op rusten. Wanneer de woning ouder is dan tien jaar, kom je in aanmerking voor een lager tarief van slechts 6%. Dit geeft je een flinke besparing in de kosten. Controleer wel vooraf wat precies de voorwaarden zijn om voor deze BTW korting in aanmerking te komen.

Standaard prijs voor een waterverzachter

De prijzen voor waterverzachter beginnen ongeveer bij 700 euro, en lopen tot pakweg 2000 euro. Gemiddeld zullen particulieren 1500 euro betalen voor een waterontharder. Let bij een ‘koopje’ goed op de kosten die later zullen komen, kijk bij een duur model of het apparaat niet teveel levert want dat is ook niet goed. En neem de tijd om verschillende offertes van aanbieders te vergelijken.

Via onze offerte pagina is het eenvoudiger dan ooit om prijzen voor waterverzachters en installateurs met elkaar te vergelijken, ga direct naar deze pagina.