Hoe verwijder ik chloramine in leidingwater?

chloramine

Chlooramines worden veel gebruikt voor desinfectie en het veilig houden van openbare watersystemen. Ondanks hun onbetwistbare voordelen hebben ze echter wel een aantal negatieve bijwerkingen. Het eerste wat men zou opmerken is de chemische smaak van het water. Daarnaast kunnen ze leiden tot oog- en huidirritatie.

Het is dus geen wonder dat mensen hard hebben gevochten om chlooramines uit hun drinkwater te verwijderen. Dit blijkt echter een zeer uitdagende taak te zijn. Het zal bijvoorbeeld niet lukken om ze te verwijderen als je alleen koolstoffilters gebruikt. Er zijn verschillende methoden die effectief zijn gebleken in het verwijderen van chlooramines. Twee daarvan maken gebruik van een omgekeerd osmose filtratiesysteem en een katalytisch koolstoffilter.

Waarom moeten we chlooramines uit het water verwijderen?

  1. Vreemde geur en smaak - zoals we al hebben gezegd, zijn chlooramines verantwoordelijk voor de metaalsmaak die we soms in ons drinkwater waarnemen. Om nog maar te zwijgen van de sterke geur die niet kan worden vermeden wanneer we deze elementen in ons watervoorzieningssysteem hebben. Als u ooit in een openbaar zwembad bent geweest, zult u zeker goed bekend zijn met deze geur.
    Dus als u van de vreemde smaak en geur van uw water af wilt, kunt u niet alleen vertrouwen op de standaard waterfiltratiesystemen. Ze zijn gewoonweg niet effectief genoeg. Vergeet niet dat chlooramines zeer stabiele verbindingen zijn die veel moeite en gecompliceerde methoden vergen om te worden verwijderd.
  2. Irritatie van je ogen en huid - als je ooit hebt gebaad in water met een hoog gehalte aan chloramine, dan herinner je je misschien nog de huiduitslag die je daarna had. Dus stel je voor hoe erg deze huiduitslag kan zijn voor mensen die geneigd zijn tot huidproblemen. Eventuele huidproblemen zoals acne of eczeem kunnen veel erger worden dankzij de chlooramines. De reden hiervoor is dat chlooramines uw huid uitdrogen en het ontstaan van schilfers en schubben veroorzaken. Vertrouwen op een douchefilter is niet genoeg als u uw huid wilt beschermen tegen chlooramines.
    Een ander nogal onaangenaam effect van chlooramines in water is oogirritatie. U heeft waarschijnlijk gemerkt dat sommige mensen hun ogen rood hebben na het verlaten van de douche. Bovendien kunnen deze verontreinigingen uw slijmvliezen, sinussen en neusgangen aantasten. Dit komt door de chloordamp die u inademt tijdens het douchen of baden.
  3. Het is recentelijk bewezen dat chlooramines corrosie kunnen veroorzaken in de metalen buizen van uw waterleidingsysteem. Als u wilt begrijpen waarom dit gebeurt, is het omdat wanneer chlooramines in het waterleidingsysteem terechtkomen, ze de chemische eigenschappen van het water veranderen. Wanneer we dit combineren met alkaliteit en een lage pH-waarde, krijgen we corrosie.

Is het veilig om chlooramines te drinken?

EPA beweert dat het veilig is om water te drinken met chlooramines die niet hoger zijn dan 4 mg/L. Het is dus niet nodig om ons zorgen te maken dat we water met meer dan 4 mg/L chlooramines tegenkomen, aangezien de gemeenten in alle Amerikaanse steden strikte richtlijnen volgen als het gaat om hun watervoorzieningssystemen. Echter, chlooramines vormen wel een risico voor hemodialysepatiënten. Daarom moeten zij het gebruik van water met chlooramines vermijden.

Hoe kan men chlooramines effectief uit het water verwijderen?

Een van de beste manieren om chloramines in water te verwijderen is door gebruik te maken van katalytische koolstoffiltratiesystemen. We willen nogmaals benadrukken dat de standaard koolstoffilters, die gebruikt worden om chloor te verwijderen, niet effectief zijn als het gaat om chloramine. Aangezien chlooramines een zeer krachtig desinfectiemiddel zijn, moeten ze zeer stabiele verbindingen zijn. Dit is een andere reden waarom ze zo moeilijk te verwijderen zijn.

Een actieve kool heeft veel contacttijd nodig om effectief te zijn, wat zal leiden tot een vermindering van de waterstroom. Er is dus nauwelijks een huishouden dat zo lang wil wachten tot de actieve kool de chlooramines uit het water heeft verwijderd. Omgekeerde osmosesystemen die onder de gootsteen kunnen worden gemonteerd, zijn zeer effectief bij het verwijderen van deze stabiele chemische verbindingen. U kunt het ook proberen met ultrafiltratie, ook al wordt het niet zo vaak gebruikt.

Als u geïnteresseerd bent in het begrijpen van hoe omgekeerde osmose systemen werken, moet u weten dat de omgekeerde osmose membraan niet de chloramines zelf te verwijderen. Echter, omgekeerde osmose systemen hebben voorfilters die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van een aantal verontreinigingen. Omgekeerde osmose werkt zeer langzaam, waardoor de voorfilters de tijd krijgen om in contact te komen met het water en de stabiliteit van de chloramineverbindingen verstoren.

Inderdaad, de meest succesvolle manier om chloramines te elimineren is met behulp van waterfilters voor het hele huis. Deze zijn een goede optie, vooral als u zich niet alleen zorgen maakt over uw drinkwater. Hele huis waterfilters zal chlooramines en andere ongezonde verontreinigingen te verwijderen uit al uw water armaturen. Zo kunt u 'vaarwel' zeggen tegen huid- en oogirritatie.