Douchewater ruikt naar rotte eieren: Wat nu?

Wordt u af en toe begroet met een onaangename, irritante en doordringende geur van rotte eieren als u uw kraan of douche opent?

Zo ja, dan heeft u waarschijnlijk te maken met grotendeels voorkomende bacteriën die bekend staan als zwavelreducerende bacteriën.

Zoals de naam al aangeeft, verminderen deze bacteriën de zwavel die in het water of op de grond wordt aangetroffen en gedijen erop.

Zwavel is een veel voorkomende chemische stof die in de grond en in het water voorkomt. De bacterie gebruikt zwavel als energiebron en overleeft op plaatsen met een laag zuurstofgehalte, daarom wordt het meestal gevonden in laaggelegen, vochtige en minder geventileerde gebieden zoals putten, pijpleidingen, sanitairsystemen, drainage en rioleringen.

rotte eieren

Maar de rotte eiergeur die van het water of de kranen ruikt, is het bijproduct van de bacterie. De bacterie creëert een gas dat Waterstofsulfide wordt genoemd door het afbreken van organisch materiaal. Vanwege de sterke stank wordt Waterstofsulfide ook wel rioolgas genoemd. Het is zwaarder dan lucht, wat de reden is dat het in deze lage gebieden blijft.

Nu trekt organisch materiaal zoals haar en zeep zwavelreducerende bacteriën aan naar onze riolen.

Waar komt de rotte eiergeur vandaan?

Voordat u op zoek gaat naar een oplossing voor dit geurprobleem, moet u eerst uitzoeken waar de geur precies vandaan komt.

Verrotte eiergeur afkomstig van warm water

Als je denkt dat de geur alleen afkomstig is van heet water, dan kan de geur afkomstig zijn van de boiler.

Om dat zeker te weten, zet u de boiler aan en verzamelt u wat warm water in een vat, samen met wat koud water in een ander vat. Probeer dan te achterhalen welk vat die sterke stank van rotte eieren afgeeft. Als de geur alleen in het warme water zit en niet in het koude water of water uit andere kranen, dan heb je met succes de boiler tank als bron van het vieze stinkende gas aangewezen.

Waarom ruikt slechts één kraan naar rotte eieren?

Als u voelt dat de geur in slechts één kraan komt, ongeacht of het warm of koud water is, dan kunt u deze stappen volgen om de bron van de geur te identificeren.

  1. Verzamel wat water uit de kraan die volgens u de geur van rotte eieren verspreidt.
  2. Verzamel water uit andere kranen ook in een ander vat.
  3. Probeer die rottingsgeur in het verzamelde water te identificeren.

Als je dat water uit slechts één of meer kranen vindt, maar niet allemaal die geur hebben, dan kun je er zeker van zijn dat het probleem en de bron van de geur alleen die kranen zijn.

Rottende eiergeur komt van alle kranen...

En ten slotte als je de rotte eiergeur vindt, ongeacht welke kraan je gebruikt of bij welke temperatuur het water is. Dan is je waterbron, of het nu een bron is of een gemeentelijke wateraansluiting, waarschijnlijk vervuild met waterstofsulfidegas.

Stadswater wordt meestal behandeld met chloor om het te ontsmetten van sommige chemicaliën zoals zwavel. Dus de rotte eiergeur zal meestal niet in deze watersystemen zitten.

Het komt meestal voor op plaatsen waar de watertoevoer uit grondwater komt, zoals in putten. Vooral in putten gebouwd in leisteen of zandsteen of in de buurt van kolen, turf of olievelden. Puttenwater is vatbaarder en vatbaarder voor deze bacteriën omdat het water onbehandeld is met chloor. Het grondwater neemt waterstofsulfide op en komt vervolgens vrij in de badkamer.

Is rotte eiergeur van water schadelijk?

Wetenschappelijk gezien is waterstofsulfide een kleurloos, ontvlambaar en potentieel gevaarlijk gas dat een geur afgeeft die vergelijkbaar is met rotte eieren. Het is ook een chemische verstikkende stof. Het is alleen een risico voor de gezondheid als er veel gas in het water zit.

Zo niet, dan hoeft u zich wat uw gezondheid betreft nergens zorgen over te maken. Aan de andere kant zul je veel mensen en studies vinden die de gezondheidsvoordelen van zwavel suggereren.

Waar u zich echt zorgen over moet maken is hoe het de pijpleidingen en andere metalen dingen beïnvloedt. Het is meestal zo dat waterstofsulfide ijzer, staal, koper en messing aantast.

Het kan ook zwarte kleurvlekken veroorzaken op uw sanitair en ander zilverwerk. Het wassen en schoonmaken van kleding wordt moeilijk als het gas de kracht van het wasmiddel vermindert. Meer nog, het kan de blootgestelde metalen in uw wasmachine aantasten, waardoor u het echt moeilijk krijgt.

Volgens OSHA:

  • Waterstofsulfide in lage concentraties kan irritatie aan de ogen, neus en keel veroorzaken, vooral bij astmapatiënten. Als de blootstelling aan deze lage niveaus voor een lange tijd zijn dan kan het ook leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en spijsverteringsstoornissen.
  • Waterstofsulfide in matige concentraties kan ernstige oogirritatie, misselijkheid, braken en hoofdpijn veroorzaken.
  • Waterstofsulfide in hoge concentraties kan leiden tot convulsies, bewusteloosheid, coma en soms zelfs de dood.

Sommige mensen zeggen ook dat zwavel diarree en uitdroging kan veroorzaken bij zuigelingen. Volgens andere rapporten is de voortdurende blootstelling aan zwavelwaterstof op een laag niveau een van de factoren die bijdragen aan de toename van miskramen en problemen met de reproductieve gezondheid.

In huizen wordt waterstofsulfide echter bijna gevonden in niveaus tot 1-5ppm, wat geen grote gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Hoe krijg je de zwavelgeur uit je afvoer?

Nu je de bron van de rotte eiergeur kent, zou de volgende stap zijn om het water te testen op waterstofsulfide niveaus. Op basis van deze twee zaken kun je een perfecte en specifieke oplossing voor je probleem bepalen.

Je kunt het water altijd handmatig testen of je kunt het naar het lab sturen. De eenvoudigste manier is om een zwavelstokje te nemen dat eruit ziet als een orale thermometer en het in een glas te plaatsen dat gevuld is met je leidingwater. Vergeet niet de uiteinden van het staafje te breken voordat je het in het water dompelt. Het zal snel van kleur veranderen aan de onderkant. In ongeveer vijf minuten zal het staafje je het exacte niveau van het gas vertellen.

Het handmatig testen van water wordt meestal aanbevolen als er een geur uit één kraan komt. Maar als de hele waterbron dit gas weggeeft, dan moet je waarschijnlijk de experts bellen.

Nadat de bron en het niveau van het gas is bepaald. Het is tijd voor u om een oplossing af te ronden.

Chloorbehandeling - het is een van de manieren waarop chloor wordt geïnjecteerd in het water en desinfecteert de gasmethode. Het is een goed ontsmettingsmiddel. Het vereist een contacttank.

Chloorbleekmiddel is ook effectief in het verwijderen van medium tot hoge niveaus als waterstofsulfide.

Waterontharding - Waterbehandelingen zoals waterverzachter met een koolstoffilter werken ook goed. Er zijn enkele huishoudelijke waterontharders, maar ze zijn niet de beste oplossing omdat ze het probleem tijdelijk kunnen oplossen, soms raakt het verstopt en verwijdert het de zwavel niet.

Waterstofperoxide-zwavel kan niet direct gefilterd worden, ze moeten geoxideerd worden. Door waterstofperoxide te injecteren kun je het probleem voor eens en altijd uit de wereld helpen. Het is samengesteld uit dezelfde elementen als water, dus het is een van de beste manieren om waterstofsulfide te verwijderen, het oxideert het water om waterstofsulfide te verwijderen. Het oxideert ook ijzer en mangaan.

Ozonfilter - Ozon wordt ook gebruikt, maar het is niet zo efficiënt, je moet een ozongenerator halen. Het kan zeer corrosief zijn. Het werkt op kleine hoeveelheden zwavel.

IJzerfilter - IJzerverwijderingsfilter is goed voor het verwijderen van lage tot matige hoeveelheden waterstofsulfide.

Beluchting - Er is een andere manier die is door het water te beluchten. Het kan niet altijd goede resultaten opleveren.

Men raadt ook aan om zuiveringszout en azijn te gebruiken. De azijn en zuiveringszout reinigt de zeepresten en helpt de afvoerkanalen te ontstoppen. Citroensap heeft ook een goed effect.

U kunt ook de warmwaterboiler om de 6 maanden doorspoelen en aftappen om van dit probleem af te komen. En maak uw leidingen en afvoersysteem schoon door gewoon 10 minuten water te laten lopen.

Deze zullen u helpen het probleem op te lossen als de geur afkomstig is van een enkele kraan, afvoer en de pijpleiding. Filtratiesystemen werken goed voor de waterbron. Sommigen suggereren zelfs om te proberen een nieuwe put te boren met voorzieningen voor het elimineren van dit gas.

Behandeling van de waterverwarmer

Als de waterverwarmer na een tijdje niet gebruikt is, wordt het gas opgehoopt en vrijgelaten. In de boiler zit een anodestaaf van magnesium en aluminium. Waterstofsulfide valt de magnesiumstaaf aan, waardoor de rotte eiergeur ontstaat. U kunt de magnesium en aluminium anodestaaf vervangen door een zink en aluminium staaf of een aangedreven staaf. Maar vergeet niet om de staaf te verwijderen, omdat het de levensduur van uw waterverwarmer zal verminderen. Actief gebruik van de verwarming kan ook het probleem verminderen.

U kunt het water ook verzachten voordat het bij de boiler komt. Als de verwarming verwarmt, komt er zwavel vrij. Mocht het probleem aanhouden, dan kunt u uw boiler desinfecteren met wat waterstofperoxide.

Soms verhoogt het ontharden van het water het probleem, omdat de anodestaaf corrosiever wordt waardoor waterstofsulfide ontstaat. Dit komt omdat de geleidbaarheid van de anodestaaf toeneemt door het onthardingsproces.

Een andere manier om deze bacteriën te doden is door de temperatuur te verhogen tot 160 graden Fahrenheit. Maar het hangt allemaal af van het type waterverwarmer, aangezien sommige waterverwarmers niet de hete temperatuur ondersteunen die nodig is om de bacteriën te doden.

Laten we hopen dat deze rotte geur geen probleem meer is voor uw huis.