10 Problemen met omgekeerde osmose-systemen (en oplossingen)
Omgekeerde osmose systemen staan bekend om hun unieke vermogen om gezinnen van zuiver water te voorzien. Ze staan ook bekend om de vele problemen die ze hebben als ze eenmaal geïnstalleerd zijn.
Let op: elk probleem dat u tegenkomt moet zo snel mogelijk worden opgelost. Het negeren van een probleem kan later alleen maar leiden tot grotere problemen.
Om paniek te voorkomen en te voorkomen dat u verwoede gesprekken voert, maken we u vertrouwd met enkele problemen die u waarschijnlijk zult tegenkomen met uw Reverse Osmose systeem en de waarschijnlijke oorzaken ervan.
Dit gezegd zijnde zijn de meest voorkomende omgekeerde osmose problemen die u tegenkomt en hoe u ze kunt verhelpen.
Omgekeerde osmose problemen en het oplossen van problemen
1) Luidruchtige afvoer en/of kraan
Als u uw omgekeerde osmose systeem voor het eerst gebruikt, of als u onlangs een aantal van de filterpatronen heeft laten vervangen, is de kans groot dat de afvoerleiding een beetje lawaai maakt.
Dit gebeurt wanneer er lucht uit het systeem wordt geduwd. Voor het grootste deel is dit niets om je zorgen over te maken.
Als het geluid echter na een dag of twee nog steeds voortduurt, wilt u misschien een kijkje nemen in het systeem om er zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten.
Begin met het controleren van de slang en zorg ervoor dat deze recht staat. Kijk of er restricties in de afvoerbuis zitten die de waterstroom kunnen onderbreken.
Als u merkt dat het systeem nog steeds rumoerig is, moet u wellicht het hele systeem op gaten controleren. Als er fouten zijn, zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk worden verholpen.
2) De waterstroom van omgekeerde osmose is traag.
Heb je al een paar jaar je omgekeerde osmose systeem laten installeren? Heb je het leuk gevonden om elke ochtend wakker te worden met een lekker verfrissend glas water?
Als dat zo is, zou u waarschijnlijk kapot zijn als u op een ochtend wakker werd om te zien dat uw geliefde omgekeerde osmose systeem een zeer langzame waterstroom heeft. In sommige gevallen is er misschien helemaal geen waterstroom.
Als je weinig tot geen waterstroom hebt is dat meestal het gevolg van één van twee dingen. Ofwel is de waterdruk laag, ofwel is het watervolume laag.
Dit soort problemen wordt meestal veroorzaakt door een slecht functionerende opslagtank. De opslagtank heeft een luchtblaas die de druk verhoogt wanneer er meer water in de tank begint te stromen.
Als de blaas niet goed functioneert door een lek of een breuk zal deze niet voldoende druk in de tank kunnen opbouwen.
Als gevolg daarvan zult u een langzame of geen waterstroom ervaren.
Om dit probleem op te lossen moet u eerst controleren of de tank vol is. Als de tank vol is, zal hij ongeveer 20 pond wegen. Als de tank leeg is, zal hij minder dan 2 pond wegen.
Als de tank vol is, betekent dit meestal dat het probleem van binnenuit komt.
Om dit te verhelpen moet u uw RO-tank onder druk zetten.
Hier is hoe je het doet...
Stap 1
Begin met het afsluiten van de koudwatertoevoer naar het systeem.
Stap 2
Zorg ervoor dat de klep van de opslagtank gesloten is.
Stap 3
Maak de tank los en neem hem mee naar buiten. Eenmaal buiten moet u de tankventiel openen en al het water aftappen.
Wanneer u de klep voor het eerst opent, zal het water snel beginnen uit te stromen. Na een paar minuten begint het echter te vertragen en wordt het uiteindelijk niet meer dan een druppeltje.
Stap 4
Laat je niet misleiden door het sijpelen van het water. Er zal nog heel wat water in de tank zitten. Om het eruit te krijgen moet je een fietspomp of een compressor gebruiken om lucht in het drukvat te pompen.
Elke keer dat je pompt zul je merken dat er meer water uit de tank stroomt.
Stap 5
Als al het water uit de tank is verwijderd, moet u de druk binnenin meten met behulp van een manometer.
De manometer moet tussen 6 en 8 psi lezen. Als de druk onder die waarde komt, moet u hem opnieuw onder druk zetten.
Stap 6
Zodra u klaar bent met het onder druk zetten van de tank kunt u deze weer aansluiten op het omgekeerde osmose systeem. Zodra u het systeem opnieuw hebt aangesloten, kunt u het systeem bijvullen door de klep van de tank en de toevoerkraan te openen.
Als u na een paar dagen merkt dat de waterdruk weer daalt, betekent dit dat de luchtblaas defect is en dat de hele tank moet worden vervangen.
3) Hoe weet u of het RO-membraan slecht is?
Een trage waterstroom kan ook een teken zijn dat de lage voedingswaterdruk te laag is. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat uw RO-membraan slecht werkt door verstopte filters.
Wanneer het membraan voortdurend wordt gedwongen om water te verwerken dat uitzonderlijk hard is, zal dit ertoe leiden dat het verstopt raakt.
Om dit probleem op te lossen kunt u het membraan vaker vervangen of u kunt een waterverzachter installeren om bepaalde mineralen uit het water te verwijderen voordat het door het filtratiesysteem gaat.
Als de lage waterstroom wordt veroorzaakt door verstopte filters dan moet u deze ook laten vervangen.
Verstopte filters komen vaker voor in nieuwe woningen waar hoge niveaus van vuil en sediment het sanitairsysteem tijdelijk vullen.
Een trage waterstroom kan ook het gevolg zijn van gebogen leidingen. Wanneer de slang gebogen is, wordt de druk in de tank verminderd en wordt de waterstroom beperkt.
Controleer de leidingen en als er waterleidingen worden gebogen, maak ze dan onmiddellijk recht.
4) Omgekeerde osmose loopt constant af
Alle systemen voor omgekeerde osmose, inclusief systemen voor omgekeerde osmose in het hele huis, werken op druk. Wanneer de opslagtank vol is en er sprake is van volle druk, wordt de automatische afsluitklep automatisch geactiveerd.
Zodra dit gebeurt, stopt het water met stromen in het systeem en stopt het afgekeurde water met stromen in de afvoerleiding.
Als de afsluiter of terugslagklep niet goed werkt, blijft er water door de afvoerleiding stromen.
Als gevolg hiervan zal uw omgekeerde osmose systeem constant leeglopen, een ton water verspillen en veel lawaai maken.
Om dit probleem op te lossen zijn er twee mogelijke testen die u moet uitvoeren. Maar eerst moet je de druk in de tank meten met behulp van een manometer.
Zorg ervoor dat de tank vol is voordat je probeert de druk te meten. Je weet dat hij vol is als je hem probeert op te tillen.
De druk in de tank moet tussen 35-40 psi liggen. Als de druk binnen dit bereik valt, betekent dit dat de afsluiter of de terugslagklep moet worden vervangen.
Hier zijn de twee tests die u kunt uitvoeren om te zien of de kleppen moeten worden vervangen:
Test #1
Deze test helpt u te bepalen of de automatische afsluiter en de terugslagklep goed functioneren.
- Verlaag de druk in de tank door ongeveer 20 oz water uit de kraan te laten stromen. Dit zal het systeem dwingen om te beginnen met het verwerken van water om de tank bij te vullen.
- Boots een volle tank na door de afsluiter van de tank te sluiten.
- Geef het systeem 5 minuten de tijd om het water te verwerken.
- De vierde en laatste stap is om te controleren of het water is gestopt met stromen in de afvoerleiding.
U kunt dit doen door te luisteren naar wat het systeem doet, of door de afvoerleiding uit het afvoerzadel te verwijderen.
Als het water is gestopt met stromen, betekent dit dat de kleppen functioneren zoals ze zijn ontworpen om dit te doen.
Als het water daarentegen door blijft stromen in de afvoer, betekent dit dat een van de kleppen kapot is.
Als de kleppen kapot zijn, gaan ze door naar de tweede test.
Test #2
- Houd de tankventiel open terwijl de tank wordt bijgevuld.
- Schakel de toevoerkraan uit.
- Controleer of er nog steeds water door de afvoerleiding stroomt. Zie stap 4 van de vorige test om te zien hoe dit gebeurt.
Als er nog steeds water stroomt, betekent dit dat het water uit de opslagtank komt. Dit geeft aan dat de terugslagklep kapot is en vervangen moet worden.
Als er geen water stroomt, betekent dit dat de automatische afsluitklep niet meer goed werkt en vervangen moet worden.
5) 3 Meer redenen om uw RO-systeem voortdurend te laten leeglopen
- De voedingswaterdruk kan ook de waterstroom beïnvloeden. Als de voedingswaterdruk 40 psi of lager is, gebruik dan een drukpomp om de druk tot het juiste niveau te verhogen.
- Heeft u een professionele installateur ingehuurd of heeft u geprobeerd het systeem zelf te installeren? Onjuiste installatie is een van de grootste redenen dat het water blijft weglopen.
Hoewel we altijd adviseren om een professionele installateur in te huren, realiseren we ons dat dit niet altijd haalbaar is. Als u van plan bent om het systeem zelf te installeren, neem dan de tijd en lees alle instructies zorgvuldig door.
Zorg ervoor dat alle onderdelen van het systeem in de juiste positie staan voordat u het systeem in gebruik neemt.
Na verloop van tijd kan de debietbegrenzer slijten en het systeem constant blijven draaien. Om dit probleem op te lossen, vervangt u eenvoudigweg de debietbegrenzer.
6) Druppelende of lekkende kraan
Heb je gemerkt dat je kraan druipt of lekt zonder duidelijke reden? Dan kan dit een teken zijn dat sommige onderdelen van het systeem niet goed gemonteerd zijn.
Het stoppen van het druipen en lekken is een eenvoudige manier om de machine te inspecteren en ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed vastzitten.
Controleer of de slang helemaal in de poorten, kleppen en het afvoerzadel is geduwd.
Als u merkt dat het lekken uit de bodem van de kraanstang komt, is de enige manier om dit te verhelpen het vervangen van het stuk.
7) Slechte smaak en geur in het water
Er is niets erger dan het willen van een koud glas water alleen maar om de smaak en de geur te vinden zijn zeer onaangenaam.
En terwijl het doel van een omgekeerde osmose systeem is om u en uw familie te voorzien van zuiver drinkwater, is het niet ongewoon dat dit type systeem een vreemde smaak of geur aan het water toevoegt.
Helaas is er maar één manier om dit te voorkomen en dat is door te investeren in een goed omgekeerde osmose systeem.
Na een aantal jaren gebruik van het systeem is het heel gebruikelijk dat gefilterd water een beetje troebel begint te worden.
Bewolkt water is meestal het gevolg van de ophoping van biofilm in de verschillende stadia van de filtratie. De enige manier om van de biofilm af te komen is door alle verstopte filters en eventueel vervuilde membranen onmiddellijk te vervangen.
Als u de filters en de membranen eenmaal hebt vervangen, is het belangrijk om ze elke 6 tot 12 maanden te blijven vervangen.
Door deze onderdelen regelmatig te vervangen kunt u voorkomen dat er zich ziektekiemen ophopen in het omgekeerde osmose systeem.
Om te voorkomen dat ziektekiemen zich ophopen in zowel de filterunit als het water dat er doorheen stroomt, kunt u overwegen om te investeren in een systeem dat het mogelijk maakt om zowel het filter als de filterbehuizing op hetzelfde moment af te voeren.
Houd er rekening mee dat dit soort systemen meestal duurder zijn dan gewone systemen. De onderhoudskosten zullen ook iets hoger zijn.
De extra kosten zijn echter zeker de moeite waard omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over ziektekiemen die in uw drinkwater terechtkomen en mogelijke gezondheidsproblemen veroorzaken.
Om de levensduur van uw toestel te verlengen en uw gezin veilig te houden, raden wij u aan het systeem minimaal twee keer per jaar te onderhouden.
Zorg ervoor dat u het systeem precies zo reinigt als de instructies van de fabrikant u vertellen.
8) Pas op voor ongebruikt water
Een andere bron van slecht smakend water of water dat een geur heeft, is ongebruikt water. Als het water voor langere tijd stilstaat, zullen er bacteriën gaan groeien.
Wanneer er bacteriën beginnen te groeien die de smaak en geur van het water kunnen beïnvloeden.
Als uw omgekeerde osmose systeem een tijdje heeft stilgezeten, neem dan de tijd om het hele systeem, inclusief de opslagtank, twee keer door te spoelen voordat u het weer gebruikt.
Dit zorgt ervoor dat alles wat zich in de filters en de tank heeft opgebouwd, wordt gespoeld.
9) Luchtkloofkraan die lekt
Heb je gemerkt dat er water uit het gat van de luchtspleetkraan komt? Zo ja, dan staat dit bekend als een luchtspleetlekkage en is het zeer eenvoudig te verhelpen.
Een luchtspleetlek ontstaat wanneer de afvoerleiding verstopt raakt met vuil dat zich in de afvoer heeft opgehoopt.
Het doel van de luchtspleet is om te voorkomen dat het water terugstroomt in het omgekeerde osmose systeem.
Tijdens de normale werking stroomt het water uit de opslagtank naar de kraan. Het water zal dan door een klein zakje vallen dat bekend staat als de "luchtspleet".
Als de afvoerleiding begint te verstoppen, zal er tegendruk ontstaan. Deze tegendruk zal het water door de kraan duwen en het zal over de gehele gootsteen komen.
Dit klinkt misschien slecht, maar het is niet zo moeilijk om het te repareren als u misschien denkt. Het enige wat u hoeft te doen is de afvoerleiding leeg te maken, zodat het water niet langer wordt beperkt en weer vrij kan stromen.
Dit kan zowel met een draadborstel als met een buizenreiniger. Het uiteinde dat is aangesloten op het afvoerzadel is het uiteinde dat u wilt schoonmaken.
U moet ook het afvoerzadel schoonmaken, omdat er ook spullen in groeien.
Van drainzadels is ook bekend dat ze tijdens het gebruik verschuiven. Als het zadel verschuift, kan ook dat de waterstroom beperken.
Nadat u de drainleiding hebt schoongemaakt, kunt u het drainzadel in enkele seconden controleren. Als het zadel is verschoven, moet het opnieuw worden uitgelijnd, zodat het draineerzadel in lijn ligt met het gat in de draineerbuis.
10) Voorkomen van een lek in de lucht
Hoewel het onmogelijk is om de kans op een luchtgatlek volledig uit te sluiten, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze niet op regelmatige basis gebeuren.
Het eerste wat u kunt doen is voorkomen dat u grote brokken voedsel in de afvoer gooit. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste oorzaken van verstopte afvoerkanalen.
In plaats van voedsel in de afvoer te gooien, doe je het in een kleine plastic zak en gooi je het met het afval mee naar buiten. Deze extra stap kan veel problemen op de lange termijn voorkomen.
Het tweede wat u moet doen is uw afvoerleiding regelmatig behandelen. Het enige wat u hoeft te doen is een beetje natuurlijke reiniger in de afvoer te gieten en u zult goed zijn om te gaan.
Dit zal helpen om eventuele blokkades op te lossen voordat ze een serieus probleem worden.
Als u filterpatronen vervangt, kan de luchtspleetkraan een dag of twee lawaai maken. Dit komt vaak voor en er is niets om u zorgen over te maken.
Conclusie
En daar heb je het, zes van de meest voorkomende problemen die je tegenkomt bij het gebruik van een omgekeerde osmose systeem.
Als het erop aankomt, kunnen de meeste van deze problemen worden voorkomen door één of twee keer per jaar onderhoud te plegen aan het systeem.
Regelmatig onderhoud zorgt er niet alleen voor dat uw omgekeerde osmose altijd soepel verloopt, maar het zal u ook geld besparen omdat u minder snel met een ernstig probleem te maken krijgt.
Investeren in een goed systeem is ook belangrijk. De beste systemen gaan niet zo gemakkelijk kapot als systemen die niet met kwaliteitsonderdelen zijn gemaakt.
Het feit dat je op een budget zit betekent niet dat je je geen fatsoenlijk omgekeerde osmose systeem kunt veroorloven.
De sleutel is om veel onderzoek te doen om ervoor te zorgen dat het wordt vervaardigd door een gerenommeerd bedrijf. Kijk op sites zoals bol.com en doe een beetje vergelijkend onderzoek.
U bent er zeker van dat u een systeem vindt dat niet alleen past bij uw budget, maar dat ook de meeste functies heeft die u wenst.